La finalul lunii februarie și toată luna martie, Pedigree și Institutul Waltham, centrul științific al Mars Petcare, invită părinții de căței să descopere cele mai importante sfaturi privind îngrijirea dentară a acestora și să obțină un control stomatologic gratuit pentru patrupedul lor la cabinetele veterinare partenere din mai multe orașe din România, prin accesarea: https://dentastix.promotiimars.ro/.

De ce trebuie să avem grijă de dinții cățeilor?Foto: Pedigree

Cum avem grijă de sănătatea dentară a cățelului nostru? Cât de des ar trebui spălat pe dinți și cu ce produse?

Este important să avem zilnic grijă de sănătatea dentară a cățelului nostru, în special după apariția dinților permanenți. Putem să facem asta prin mai multe moduri:

  • Activ, prin implicarea noastră, folosind periuța de dinți exact ca și la noi și administrarea cu regularitate a produselor de tip funcțional precum Dentastix.
  • Pasiv, prin faptul că încercăm să-i oferim zilnic hrană ce are o formă și o textură adecvată cu rol abraziv la nivelul dinților (în special hrana uscată).

În ceea ce privește frecvența, răspunsul este, zilnic, pe cat posibil, folosind o periuță de dinți speciala pentru caini și pastă de dinți, de asemenea.

Cât de des ar trebui să îi facem patrupedului control dentar?

Ori de câte ori mergem la medic, indiferent dacă avem prezentă simptomatologie specifică afecțiunilor cavității orale sau nu. În protocolul consultului primar, acest control oral este inclus ca și practică, în cabinetele/clinicile veterinare.

Sunt recomandate de către medici acele recompense destinare curățării dinților? Daca da, cât de des ar trebui administrate?

Aceste produse ( ex. Dentastix ) sunt create împreună cu medicii veterinari și da, sunt recomandate a fi folosite prin respectarea prospectelelor de pe pachete. Ca și o regulă generală, aceste recompense nu trebuie să depășească 10% din valoarea calorică/energetică necesară cățeilor, zilnic.

Tartrul - de ce apare la căței și cât de recomandată este realizarea detartrajului? Rămâne câinele cu o sensibilitate după el?

Tartrul nu este specific cățeilor. El apare și la pisici, apare și la om. Detartrajul trebuie să se realizeze în funcție de viteza aparitiei placii bacteriene si de formare a tartrului, care poate fi diferită de la un cățel la altul, în funcție de predispoziție, de individ, de modul de alimentatie și/sau de modul de prevenție (periajul dentar și folosirea produselor funcționale ce reduc apariția tartrului cum este Dentastix). Detartrajul, în sine, nu este o procedura dureroasă și nu lasă sensibilitate cățeilor după efectuarea acestuia.

Sunt oasele bune pentru curățarea dinților?

Sunt mai multe mituri cu privire la aceasta afirmație. Aș răspunde da și nu.

Atunci când depunerile de tartru sunt într-o fază avansată și apar placarde atașate dintilor, momentul roaderii oaselor poate contribui la desprinderea lor și să avem răspunsul DA - oasele curăța dinții de tartru.

Dacă ne gândim că formarea acestui tartru este un proces evolutiv, procesul de roadere a oaselor are un efect minim până la apariția acestor placarde dure, iar pe deasupra oasele (mai ales cele de pasăre) nu sunt recomandate în alimentația cățeilor, atunci răspunsul este NU – oasele nu sunt indicate în prevenția/curățarea/tratarea dinților afectați de tartru.

Cum ne dăm seama ca patrupedul are o problemă dentară?

Printre cele mai vizibile simptome se numără: sângerări gingivale, jena în masticație, sensibilitate crescută în zona oro-faringiană, mobilitate crescută a dintelui, cățelul evită să mănânce pe ambele părți sau chiar evită să mănânce mâncare uscată/tare, apariția durerii în momentul atingerii zonei afectate.

Halitoza înseamnă automat și o problemă la nivelul dinților?

Halitoza = respirație urât mirositoare a cățeilor; este rezultatul fermentării bacteriilor de la nivelul cavitătii bucale sau a tractului esofago-gastric al cățelului. Nu întotdeauna aceasta este prezentă sau se datorează afecțiunilor dentare. Pentru această problemă specifică, recomandăm să testați Pedigree® DentaStix™ DAILY FRESH care, pe lângă beneficiile DentaStix™, are și efectul de a înlătura respirația urat mirositare a cățelului.

Phd Dr. Iulian Amza, Petcare Ambasador în cadrul Mars Multisales Europe

Iulian este Medic Veterinar și Ambasador Petcare in Mars România. A finalizat studiile Facultății de Medicină Veterinară București, specializarea Asistență/Farmacologie Veterinară în anul 2006, iar în 2011 a obținut titulatura de Doctor în Științe Medical Veterinare (DhPd) în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Imediat după finalizarea studiilor, Iulian s-a alăturat echipei Mars România, din care face parte de peste 17 ani.

În cadrul Mars România a deținut poziții de Sales Reprezentative, Distributor Manager, Sales Manager, iar din 2012 deține si rol onorific de Petcare Ambasador.

Articol susținut de Mars România