Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Procuratura de la Chișinău au anunțat că investighează o rețea de spionaj în care sunt implicați atât cetățeni moldoveni, cât și ai unei alte țări, scrie deschide.md. Conform procurorilor, cinci cetățeni moldoveni cercetați în acest caz ar fi fost recrutați de „un stat terț, pentru acțiuni de destabilizare și de schimbare violentă a orânduirii constituționale” în Republica Moldova.

SpionajFoto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Potrivit unui comunicat al SIS, în acest caz sunt cercetați cinci cetățeni moldoveni, doi dintre ei fiind reținuți și plasați în arest în decembrie 2022.

  • „Aceștia au fost recrutați de serviciile speciale ale unui stat terț, pentru a-i asista pe angajații acestora în acțiuni de destabilizare și de schimbare violentă a orânduirii constituționale în stat. Conform Codului Penal, aceste acțiuni reprezintă ”înfăptuirea activității dușmănoase împotriva R. Moldova” și sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani”, arată Procuratura de la Chișinău, citată de deschide.md.

De asemenea, sunt vizați pentru spionaj și „cetățeni ai altui stat, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Republica Moldova. Codul Penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea între 12 și 20 de ani.

În 13 februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău.

Maia Sandu a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
  • Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
  • Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
  • De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.