Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat joi că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale au generat în sistemul judiciar o „emoţie colectivă”, care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată „cu maximă responsabilitate”.

Corina CorbuFoto: Agerpres

Ea a făcut aceste declarații în ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Judecătoarea a susținut că preconizata reformă a sistemului de pensii de serviciu a generat „o emoţie colectivă” care afectează atât sistemul judiciar, cât şi cetăţenii României, „în contextul în care ieşirea din sistem a multor colegi cu mare experienţă şi valoare profesională poate afecta cel puţin pe termen scurt, dacă nu şi pe termen mediu, calitatea actului de justiţie.

  • „În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar.
  • Responsabilitatea din exteriorul sistemului judiciar rămâne întemeiată pe înţelegerea corectă a rolului pe care aspectele legate de statutul judecătorului sau procurorului îl joacă pentru independenţa acestuia.
  • Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă", a afirmat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În 28 decembrie, Guvernul a adoptat legea privind reforma pensiilor speciale, care reglementează și prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă.

Proiectul modifică legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea privind statutul personalului auxiliar din instanțe, legea Curții de Conturi, legea privind corpul diplomatic, legea privind personalul aeronautic, legea funcționarului public parlamentar și va fi trimis Parlamentului pentru adoptare.

  • Astfel, magistrații se vor putea pensiona la cerere în continuare după îndeplinirea a cel puțin 25 de ani de vechime. Pensia acestora se va calcula în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.
  • Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.
  • Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul- șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu, în cuantumul stabilit la alin.1.

Totodată pensiile în plată ale magistraților ar urma să fie recalculate astfel încât niciuna să nu mai depășească media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate, potrivit legii de modificare a pensiilor speciale:

  • „În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu stabilite în baza unor decizii de pensii emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzută la art. 211 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea utilizată la stabilirea sau după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie”.

CITEȘTE ȘI: Care este cea mai mare pensie specială medie din România / Câți români încasează pensii speciale