Organizația neguvernamentala Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe cetățenii români de etnie romă să nu își mai ascundă rădăcinile deoarece acest lucru adâncește și mai mult ideea în societate că tot ce ține de etnia romă înseamnă că este „ceva rău”, în timp ce oficial puține persoane declară oficial care este etnia lor.

Campania Cunoaste romul de langa noiFoto: Captura YouTube

În România, conform datelor oficiale, locuiesc peste 600.000 cetățeni români de etnie romă, însă numărul neoficial este cuprins între 1,8 - 2,5 milioane, deoarece mulți aleg să ascundă etnia de frica stigmatizării și a rușinii, potrivit organizației neguvernamentale Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, care a lansat sâmbătă proiectul ”Cunoașterea (r)omului de lângă noi”.

”Oricât de mult ar durea, dacă alegem să ne ascundem, ștergem cu buretele tot ce a pătimit neamul nostru, tot ce înseamnă familia noastră și toată grija pe care ne-o dau, tot ce înseamnă tradițiile și cultura noastră, tot ce însemnăm cu adevărat. Dacă ne ascundem, devenim invizibili. Iar singurele voci care să vorbească despre noi, rămân ale celorlalți”, susține Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, care îi îndeamnă pe etnicii romi să dea măștile jos și să își recunoască originile.