Preşedintele României, Klaus Iohannis, a explicat că România nu îndeplineşte, deocamdată, criteriile pentru a scăpa de viza pentru Statele Unite ale Americii şi a vorbit de o campanie de conştientizare şi de o informare mai bună, scrie news.ro. Klaus Iohannis, aflat în Statele Unite, a precizat, vineri seară, că toată lumea se implică pentru Visa Waiver.

Președintele Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Toată lumea se implică pentru Visa Waiver. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice”, a declarat Iohannis.

Şeful statului s-a referit la campanii de conştientizare a oamenilor care aplică, în prezent, pentru vize în SUA.

”Ca să le îndeplinească (condiţiile tehnice - n.r.), trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”, a declarat Iohannis.

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat, în iulie 2022, de Departamentul de Stat al SUA.

Klaus Iohannis, despre achiziţia a 600 maşini marca BMW de către Poliţia Română: Este inadmisibil ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, vineri seară, răspunzând unei întrebări legate de prietenia între el şi şeful Automobile Bavaria, de la care Poliţia Română va cumpăra 600 de maşini marca BMW, că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achiziţia de automobile marca BMW de către Poliţia Română.

Iohannis a spus că se aşteaptă ca autorităţile să facă verificări.

”Mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar, dacă există suspiciuni, atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a declarat Iohannis.

Potrivit G4Media, licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto.

Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA.

Iohannis: Este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească / Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că este de acord cu creşterea salariilor şi a pensiilor, atât cât permite bugetul, dar nu i se pare deloc normal ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creşteri. Reacţia vine după ce Senatul a adoptat majorarea indemnizaţiilor demnitarilor.

”Acum câteva zile, am spus că, în condiţiile în care avem o inflaţie destul de ridicată, este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul. Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri salariale. Puteam să rămânem mai spre urmă”, a declarat, vineri seară, Klaus Iohannis.

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 4 abţineri, un proiect de aprobare a unei Ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări ale indemnizaţiilor demnitarilor.

Cu doar câteva ore înainte, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.

Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.