Blue Air anunță că toate zborurile operate de companie din România vor fi sistate începând de azi până luni, 12 septembrie. Motivul: conturile au fost poprite de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, iar compania nu poate plăti furnizorii. Pe Aeroportul Henri Coandă s-a creat haos, fiind sute de oameni ale căror zboruri au fost anulate.

Aeronava Blue AirFoto: Marco Wolf / Alamy / Alamy / Profimedia

23:47 Cătălin Drulă: Grindeanu știa că Blue Air moare, dar n-a spus și românilor.Povestea unui tun de 300 de milioane de lei, marca PNL + PSD

În toamna anului 2020, ministrul Lucian Bode, predecesorul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, a inițiat OUG 139/2020 prin care statul, prin EximBank, a dat 300 de milioane de lei companiei Blue Air, bani pe care statul nu-i va mai recupera.

Cătălin Drulă a dezvăluit că, la momentul respectiv (15 octombrie 2020), ministrul Finanțelor Florin Cîțu și-a luat concediu și nu a semnat hotărârea de guvern (HG 862/2020) privind garanțiile pentru acest împrumut. În locul său a semnat Sebastian Burduja, atunci secretar de stat, actual ministru al Digitalizării.

Președintele USR a spus că statul nu va mai vedea niciodată înapoi acești bani din cauza garanțiilor fără valoare care au fost acceptate pentru acordarea acestui împrumut: „Șase aeronave vechi, care costă toate la un loc aproximativ 10 milioane de lei, și un teren în pădure, la Băneasa, care nu e construibil”, a explicat Cătălin Drulă.

23:23Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că Guvernul va aloca 5 milioane de lei companiei Tarom, pentru a trimite aeronave care să-i aducă acasă pe românii afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air.

Ulterior - spune Grindeanu - Guvernul se va îndrepta împotriva companiei Blue Air pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

21:55Și Ministerul Afacerilor Externe anunță că cetățenii români aflați în străinătate și care sunt afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air își pot notifica situația fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (link pentru datele de contact - https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro.

MAE semnalează însă că, în cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

20:24Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că românii din străinătate ale căror zboruri au fost anulate vor putea suna pentru a se înregistra și a cere asistență consulară la numărul de telefon unic 0040751084537.

Potrivit acestuia, după centralizarea datelor aeronave ale Tarom vor fi pregătite să îi aducă în țară pe românii afectați.

20:04Pasagerii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European care stabilește norme comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

19:53 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: „Premierul discută acum cu miniștrii de resort (Mediu, Transporturi) și autoritățile implicate în gestionarea situației cetățenilor români afectați de oprirea zborurilor Blue Air. Prioritară este aducerea acasă a cetățenilor aflați în afara țării.”

19:41 Ședință la Guvern pe tema Blue Air: Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți seara, după un eveniment la Politehnica București, că „Guvernul, prin Ministerul de Externe și prin Ministerul Transporturilor va face tot ceea ce este necesar astfel încât să se ocupe de românii care nu mai pot beneficia de zborurile Blue Air.”

  • „Aici este un aspect care ține de o companie privată și cei care au apelat la serviciile acestei companii. Anulându-se zborurile este clar că oamenii trebuie să-și primească banii înapoi.”, a spus Ciucă.

Întrebat cum vor ajunge oamenii acasă, Ciucă a spus: „Tocmai în acest moment merg la Guvern și voi discuta cu cei care trebuie să se ocupe de acest subiect și vom găsi o soluție. Dacă va fi necesar voi convoca tot ce este necesar astfel încât să rezolvăm problema.”

18:49Peste 1.000 de pasageri ai Blue Air se aflau în Aeroportul Henri Coandă, în zona de îmbarcare, la momentul la care compania a anunțat sistarea zborurilor, spune purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi București, Valentin Iordache. Pe aeroport s-a creat haos, oamenii reclamând că nu i-a anunțat nimeni și că au aflat din presă.

17:52Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus că blocarea conturilor nu justifică niciun fel suspendarea imediată a zborurilor și a cerut Blue Air "să reia imediat zborurile".

17:28Întrebat de jurnaliști, marți seară, despre această situație, premierul Nicolae Ciucă a spus că a vorbit cu ministrul Mediului și va urma o discuție a acestuia cu cei care au luat decizia blocării conturilor companiei aeriene pentru a găsi o soluție de deblocare. "Nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturi", a afirmat Ciucă.

El a precizat că este vorba despre 3.000 de români afectați.

Întrebat dacă vor exista consecinţe, premierul a afirmat: "Am vorbit cu domnul ministru, aşa cum am spus, şi urmează să analizăm şi să luăm o decizie".

17:20 Pe rețele sociale au început să circule filmulețe cu haosul creat pe Aeroportul Henri Coandă.

„Datorită unei situatii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei BlueAir de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, compania aeriană BlueAir Aviation se vede obligată, fiind în imposibilitate de a achita vreun furnizor, să sisteze toate zborurile programate a pleca din România, respectiv din Bucuresti Otopeni, Bacau, Cluj Napoca si Iasi pana luni, 12 septembrie 2022”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Blue Air, blocarea conturilor vine imediat după declarațiile șefului ANPC care a cerut boicotarea companiei.

Reamintim că ANPC a aplicat Blue Air cea mai mare amendă din istoria sa.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunțat pe 14 iulie că a amendat cu suma de două milioane de euro pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în perioada 30 aprilie 2021 - 30 aprilie 2022, şi a obligat compania să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. În replică, Blue Air a acuzat ANPC de incompetență crasă, abuz în serviciu și a anunțat că se va adresa instanței.

Comunicatul Blue Air privind decizia de suspendare a zborurilor:

„Datorită unei situatii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei BlueAir de către Ministerul Mediului pentru neplata unei amenzi, compania aeriană BlueAir Aviation se vede obligată, fiind în imposibilitate de a achita vreun furnizor, să sisteze toate zborurile programate a pleca din România, respectiv din Bucuresti Otopeni, Bacau, Cluj Napoca si Iasi pana luni, 12 septembrie 2022.

Toate zborurile planificate din afara Romaniei catre orice aeroport din Romania, astazi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au condus la:

    Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
  • Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);
  • Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.
  • Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air in situatia nedorita de a isi reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”.