Valul de căldură care a afectat Spania timp de câteva zile consecutive a ucis cel puțin 360 de persoane, potrivit La Vanguardia, citată de upi.com. Din cele 360 ​​de decese raportate, comunitatea Madrid a raportat 22 de decese, ce un muncitor de 60 de ani murind sâmbătă în timp ce lucra.

CaniculaFoto: Freepik.com

Pe 10 iulie, prima zi a caniculei, au fost înregistrate 15 decese cauzate de căldură. De atunci, numărul deceselor zilnice a crescut în fiecare zi. Până miercuri, decesele zilnice atribuite căldurii au crescut la 60, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în anumite părți ale țării.

În zona aeroportului Madrid-Barajas erau joi 42 de grade Celsius , un record pentru luna iulie.

Temperaturi extrem de ridicate au fost și la Sevilla. Spania a fost unul dintre cele mai fierbinți locuri din Europa, cu temperaturi de peste 40 de grade timp de nouă zile consecutive.

În Portugalia, lucrurile nu sunt foarte diferite. La Pinhão, joi erau 46 de grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în țară în iulie.

Este de așteptat ca acest val de căldură să se extindă în toată Europa și în unele zone să dureze până la sfârșitul lunii

„Există îngrijorarea că această caniculă să va transforma într-un val de căldură de lungă durată (20 sau mai multe zile) pentru multe locuri - din Portugalia până în centrul Franței și în sud-estul Europei- și ar putea dura toată luna iulie și ar putea continua până în august”, a spus un meteorolog senior de la AccuWeather. Acest val ar include include zone din Ungaria, estul Croației, estul Bosniei, Serbia, sudul României și nordul Bulgariei.

Severitatea căldurii ar putea rivaliza cu valul de căldură din 2003, când peste 30.000 de oameni și-au pierdut viața, potrivit acestuia. El a adăugat că acesta ar putea fi unul dintre cele mai grave valuri de căldură din Europa din 1757.

„Recordurile din toate timpurile din iulie riscă să fie egalate sau chiar doborâte în Irlanda și Regatul Unit”, a spus Roys. „Aceasta include orașeca Birmingham, Dublin, Manchester și York”.

Oficialii britanici avertizează că pe o asemenea caniculă, „bolile și decesele pot apărea chiar și printre cei apți și sănătoși – și nu doar în grupurile cu risc medical ridicat”

La Paris, temperaturile ar putea ajunge la peste 40 de grade, amintind de canicula din 2019, când oficialii au permis parizienilor să se răcorească în Fântâna Trocadero de lângă Turnul Eiffel. Această măsură ar putea fi luată din nou în zilele următoare.

Temperaturile extreme fac și mai dificilă munca miilor de pompieri care lucrează pentru a opri incendiile din Portugalia, Spania și Franța.

Vineri, pilotul unei aeronave de stingere a incendiilor a murit când avionul său s-a prăbușit în timpul unei operațiuni de stingere a incendiilor în nord-estul Portugaliei, în apropiere de granița țării cu Spania, potrivit Associated Press (AP).

Până sâmbătă, peste 12.000 de persoane au fost evacuate în sud-vestul Franței, în apropierea orașelor Landiras și La Teste-de-Buch din regiunea Gironde, din cauza unui incendiu forestier scăpat de sub control.

Temperaturile apropiate celor din Valea Morții, California -- unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ -- vor fi posibile în estul Portugaliei și în vestul și sudul Spaniei în timpul perioadei de vârf a caniculei

Persoanele care intenționează să călătorească în Europa în vacanță până la sfârșitul lunii iulie ar trebui să se pregătească pentru căldură și să fie gata să schimbe planurile în orice moment. „Destinațiile turistice din Portugalia sunt închise pentru siguranța publicului și, în unele cazuri, din cauza incendiilor din apropiere”, a spus Roys. Mai multe asemenea închideri sunt posibile în Portugalia, Spania și Franța din cauza incendiilor și căldurii.

Valurile de căldură pe termen lung sunt neobișnuite în Europa, dar nu sunt nemaiauzite.

„În ultimii 25 de ani, au existat doar trei valuri de căldură de lungă durată care au afectat anumite părți ale Europei: 2003 (Europa de Vest și Centru, 32 de zile), 2006 (Europa de Vest și Centrul de Nord, 35 de zile) și 2021 (Italia). și sud-estul Europei, 21 de zile),” a explicat Roys.

Iar canicula ar putea avea, de asemenea, un impact asupra economiilor locale, inclusiv asupra agriculturii.

„Pământul din Portugalia până în Germania este în curs de a pierde rapid orice umiditate pe care o conținea”, a spus meteorologul Roys. „Nu este de așteptat ca această secare să înceteze, ci doar să se intensifice pe durata valului de căldură, deoarece sunt așteptate puține sau niciun fel de precipitații în mare parte din regiune”.