Centura de siguranţă este obligatorie pentru că salvează vieţi, nu pentru că doreşte cineva să îl deranjeze purtătorul acesteia, a declarat, marţi, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a adăugat că nu înţelege de ce gravidelor li se permite prin lege să nu poarte centură.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • „(...) Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? (...)
  • De ce scutim gravidele să poarte centură? (...) O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. (...) Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să nu deranjăm purtătorul", a afirmat şeful DSU, marți, la o conferinţă internaţională cu tema "Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”.

El a reamintit că numărul accidentelor a crescut în ultimii ani. Astfel, dacă intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau în 2018 de 17.837, în 2021 acestea au ajuns la 23.191, majoritatea intervenţiilor fiind comune cu echipajele de ambulanţă.

Despre ambulanţele în care nu se poartă centura de siguranţă: „Nu am nevoie de eroi morţi în drum spre intervenţie”

Referindu-se la ambulanţele în care nu se poartă centura de siguranţă, Arafat a spus că este vorba despre un comportament, şi că „în toată societatea există această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim”.

Secretarul de stat în MAI a prezentat mai multe filmuleţe cu controale făcute de DSU la ambulanţele aflate în trafic, pentru a verifica dacă acestea folosesc centurile de siguranţă.

”E vorba de comportament. În toată societatea este această respingere a unor reguli şi bravura că noi nu o păţim. De ce să punem centura? Ne deranjează la burtă, nu punem centura, suntem mai deştepţi”, a comentat el.

Potrivit lui Arafat, DSU a acţionat mult pe control preventiv, cu Poliţia, iar amenda este de 2.000 de lei, pentru şeful echipajului, în cazul în care se descoperă că nu sunt purtate centurile atât de către echipaj, cât şi de către pacienţi.

”Pentru mine e foarte ciudat ca salvatorii să nu înţelegeagă de ce să nu poarte centura. (..) Eu nu am nevoie de eroi morţi în drum spre intervenţie, am nevoie de eroi care să ajungă la intervenţie”, a mai declarat Raed Arafat

Cine este scutit de purtarea centurii de siguranță

Utilizarea centurii de siguranță nu este obligatorie pentru:

  • femeile însărcinate
  • persoanele a căror conformație nu permite utilizarea centurii de siguranță
  • șoferii de taxi, în timpul programului de lucru
  • instructorii auto, în timpul programului de lucru.