Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, este urmărită penal alături de un consilier din aceeași instituție pentru atribuirea unui contract supraevaluat de achiziții de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei. Este vorba despre achiziția a 1.750.000 de măști de protecție de la SC Romwine & Coffee SRL din Giurgiu, care se ocupa de vânzarea de băuturi și cafea, presa relatând la vremea respectivă despre acest contract controversat.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

În acest dosar, în 28 aprilie DNA a anunțat începerea urmăririi împotriva SC Sanimed International Impex SRL și a doi oameni de afaceri acuzați că ar fi determinat reprezentanți ai Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate ca, prin încălcarea legii, să permită încheierea între o firmă interpusă - Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, controlată de cei doi oameni de afaceri, și ONAC, a unui acord cadru pentru achiziția a 1.750.000 de măști de protecție. Unul dintre oamenii de afaceri vizați este Cătălin Hideg, patronul Sanimed, un controversat afacerist din sănătate.

Miercuri, DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva șefei ONAC, Cornelia Nagy, și a Mădălinei Hohan (fostă Deaconescu), consilier achiziții publice în cadrul aceleiați instituții publice, pentru abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva SC Romwine & Coffee SRL și a altor persoane administratori de firme, pentru infracțiunea de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

Acuzațiile aduse de DNA

DNA precizează că dosarul vizează modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Potrivit procurorilor, în martie 2020 Cornelia Nagy, în calitate de președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și Mădălina Hohan (fostă Deaconescu), ar fi semnat, prin încălcarea legislației, un acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC ROMWINE & COFFEE SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru, pun procurorii.

De asemenea, DNA acuză că:

  • Pentru că SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
  • Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
  • Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.
  • Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Sanimed și un controversat afacerist din sănătate, urmăriți penal în același dosar

În 28 aprilie, DNA a anunțat începerea urmăririi împotriva SC Sanimed International Impex SRL și a doi oameni de afaceri acuzați că în pandemie ar fi determinat funcționari ai Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (ONAC) ca, prin încălcarea legii, să permită încheierea între o firmă interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri, și ONAC, a unui acord cadru pentru achiziția a 1.750.000 de măști de protecție.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că unul dintre oamenii de afaceri vizați este Cătălin Hideg, un controversat afacerist din sănătate, firma care a livrat măștile fiind Romwine & Coffee SRL din Giurgiu, care se ocupă de vânzarea de băuturi și cafea, presa relatând la vremea respectivă despre acest contract controversat.

Cătălin Hideg, afacerist în domeniul sănătății, a fost partener de afaceri cu Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, condamnat în această lună de Tribunalul București la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat că a făcut plăţi nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreţ.

Libertatea scria despre Sanimed, în 2019, că importa roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu lumină pulsată UV-C cu XENON, la preț de 65.000 euro, pe care îi vindea apoi spitalelor românești la preț de 150.000 euro. Libertatea mai arăta că patronul Sanimed este puternic conectat la masonerie, precum și la persoane precum Florin Secureanu sau din sistemul academic al SRI, precum generalul Onișor. Hideg a controlat o parte a acțiunilor de la Sanimed, până în 2017, printr-un off-shore din Cipru și a făcut afaceri și cu nepotul lui Fidel Castro.

Cum a explicat Sanimed afacerea cu măști de protecție

După ce presa a scris despre contractul controversat pentru achiziția de măști la începutul pandemiei, Sanimed a transmis că în 11 martie 2020 Firma Romwine & Coffee SRL a participat la procedura inițiată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru achiziția de echipamente de protectie cu nr. anunt 1689/CN/10.03.2020. Firma Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed International Impex SRL, făcând parte dintr-un grup de firme care activează de douăzeci de ani pe piata medicală din România.

Sanimed a susținut că prețurile ofertate de către firma care vinde băuturi și cafea erau sub prețul mediu estimat de catre ONAC. Sanimed mai susținea că articolele din presă pe această temă sunt "defăimatoare la adresa grupului", ar putea pune în pericol derularea contractelor și ar putea opri importurile de măști din Turcia.

"Statul ticălos"

Cătălin Hideg a explicat la acea vreme, pentru B1 TV, că a trebuit să apeleze la o altă firmă pentru a câștiga contractul, în condițiile în care nu a încasat de la statul român niciun ban pentru alte înțelegeri contractuale, ceea ce l-a făcut să întârzie plata TVA-ului.

„Sunt cel mai mare producător, vând cel mai mult către statul român, dar sunt cel mai sărac patron din România, pentru că nu am încasat niciun leu din ianuarie și februarie de la acest ticălos stat. Și nu am avut bani să îmi plătesc TVA-ul în februarie”, afirmase Hideg, al vremea respectivă.

CITEȘTE ȘI: