Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost condamnat joi de instanța supremă la 5 ani de închisoare în dosarul "Polaris”, pentru luare de mită și conflict de interese, fiind achitat pentru mai multe infracțiuni. În prima instanță fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 milioane lei, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat parțial decizia din mai 2019, prin care Radu Mazăre fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare.

  • "(...) contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare.
  • (...) contopeşte pedepsele complementare şi aplică inculpatului pedeapsa interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii.
  • (...) interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.
  • (...) deduce din pedeapsa principală rezultantă durata reţinerii de 24 de ore de la 16 la 17.03.2015 şi durata arestării preventive de la 2.04.2015 la 24.06.2015, respectiv de la 08.05.2019 la 24.09.2019".

În același dosar, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat tot la 5 ani de închisoare. În prima instanță, el primise o condamnare de 7 ani şi 10 luni de închisoare.

Fostul deputat PSD Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, a fost achitat. El primise la instanţa de fond o condamnare de 5 ani şi jumătate de închisoare. Au fost achitați și Gabriel Marius Stan, fost viceprimar al Constanţei, şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa: Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea. Soluție de achitare a mai primit şi firma Polaris.

De asemenea, instanța supremă a decis confiscarea de la Radu Mazăre și Sorin Strutinsky a câte 3.416.371,02 lei și menţine sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor acestora.

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumentate de către procurorii DNA.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Radu Mazăre în dosarul Polaris

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Polaris în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. În acelaşi dosar, au fost trimiși în judecată fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.