Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat joi dimineață în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate. Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese. La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că greva este una ilegală, orchestrată de sindicatul reprezentativ condus de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier PSD. Tribunalul București a decis suspendarea grevei, însă mijloacele de transport în comun nu ieșiseră pe traseu nici joi seară.

Statie STB goala in timpul greveiFoto: Hotnews

Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.

Cele mai importante informații privind greva STB, LIVETEXT:

20.15Greva angajaților Societății de Transport București, care joi a paralizat traficul din Capitală, ar putea continua și vineri, spune conducerea STB, care acuză că "liderii sindicali pun presiune pe angajați pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru". Aceasta, în pofida deciziei Tribunalului București, de suspendare a protestului declanșat de sindicatul reprezentativ al societății, condus de consilierul general PSD Vasile Petrariu.

18.30 Circulația autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor nu fusese reluată până la această oră.

  • "Am trimis șefilor de autobază sențința Tribunalului București și am dat dispoziție să reînceapă să iasă pe traseu, dar nu s-a întâmplat acest lucru, ba chiar unii angajați au plecat acasă.
  • Voi face plângere penală celor vinovați.
  • Sperăm ca mâine dimineață transportul public să fie reluat, iar mijloacele de transport să iasă pe traseu", a declarat pentru HotNews.ro directorul STB, Adrian Criț.

18:30Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, îi transmite lui Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB, care a declanșat greva de joi, că "va avea soarta lui Ion Rădoi".

16:05Tribunalul București a decis joi suspendarea grevei angajaților Societății de Transport București (STB) și reluarea imediată a activității.

13:43În 2021, societatea de transport public din București (STB) a avut un buget de 1,2 miliarde lei, din care aproximativ 928 de milioane de lei s-au dus pe salariile celor circa 11.200 de angajați. Șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie sunt însă puțin peste 4.500, restul fiind personal auxiliar precum mecanici sau vânzători de bilete. Un șofer de autobuz câștigă până la 7.800 de lei, potrivit datelor obținute de HotNew.ro, iar unul de troleibuz, până la 8.000 de lei. Se adaugă și tichete de masă. Aceste date nu includ primele.

11:56Liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, consilierul PSD Vasile Petrariu, insistă că şoferii STB vor relua lucrul doar atunci când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie. El a susținut că la negocieri fără el nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor, răspunzându-i primarului Capitalei, care afirmase că vrea să vorbească cu cei care au făcut grevă, dar nu cu liderul sindical, care a politizat acest protest.

11:38 Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, spune că a încercat încă de miercuri seară să discute cu primarul general Nicuşor Dan despre greva de la STB, întrucât avea "semnale", dar acesta nu i-a răspuns la telefon până joi dimineață.

11:34 Conducerea STB a depus la Tribunal o cerere în care solicită judecătorilor suspendarea grevei declanşate de sindicalişti. De asemenea, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB.

În primul dosar, cel privind suspendarea grevei, instanţa a stabilit termen de judecată pentru joi, ora 14,00, iar cu privire la al doilea, pentru vineri.

11:23Vasile Petrariu, acuzat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că a orchestrat greva angajaților societății de transport public din București, este liderul Sindicatului Transportatorilor din București, sindicatul reprezentativ din STB. Sindicatul are 9.172 de membri, din 11.200 de angajați STB. Petrariu este consilier PSD în Consiliul General al Capitalei, iar la alegerile locale din 2020 sindicatul și-a anunțat susținerea pentru Gabriela Firea și echipa de consilieri generali PSD.

08:41Nicușor Dan susține o conferință de presă:

  • Greva de la STB este o acțiune foarte gravă, care afectează foarte mulți bucureșteni, copii, pensionari. Este o grevă ilegală, pentru multe motive: în primul rând, suntem în stare de alertă și în stare de alertă nu se fac greve
  • Și dacă nu am fi în stare de alertă, există obligația legală să fie asigurată o treime din activitate, ceea ce nu se întâmplă
  • STB a depus în instanță acțiune împotriva sindicatului
  • E o acțiune orchestrată de liderii de sindicat, depunem plângeri penale împotriva lor
  • Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări cu substrat politic
  • Fac apel la șoferi să reia activitatea, sunt afectați sute de mii de bucureșteni
  • Șoferilor care participă la grevă le transmit că sunt deschis la dialog cu ei, dar nu prin liderii de sindicat. Îi aștept la discuții
  • Legat de STB: am făcut toate eforturile pentru a menține în viață societatea , care era în pragul falimentului, cu datorii de 1,2 miliarde datorii, când am ajuns în primătie
  • Acum, cu sprijinul guvernelor, datoria este de 760 de milioane de lei și este eșalonată cu ANAF; nu mai există riscul ca societatea să intre în insolvență
  • Această societate trebuie însă optimizată și nu vom renunța la acest lucru, vom continua să facem acele controale pentru ca mașinile să plece la timp din stații

Ce se poate face pentru detensonarea situației, pentru a fi oprită greva azi?

  • Nu au existat, în discuțiile cu sindicatele, în afara cererii de demitere a directorului STB, solicitări concrete
  • Sunt deschis la dialog, nu cu domnul Petrariu (liderul sindical), să fie desemnați reprezentanți

08:26Prefectura Capitalei a anunțat măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, printre suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, suplimentarea echipajelor de poliţie rutieră şi informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, în legătură cu faptul că nu sunt vehicule pe traseu.

08:24 Metrorex transmite că a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători și că introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă, care vor circula în orele de vârf la un interval minim posibil.

08:15Haos în București, joi dimineață: Străzi pline de mașini, aglomerație la metrou, prețuri mai mari la serviciile de ride-sharing

07:44Apel către sindicaliștii STB să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport: ”Oprirea totală a lucrului este ilegală”

-----------------

”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze”, se spune într-un comunicat al regiei de transport public.

”Au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările nu au fost soluționate” a spus liderul sindical Vasile Petrariu, adăugând că este o întrerupere spontană a lucrului.

”Nu ne-au băgat în seamnă, nu au luat în seamă avertismentele, cetățenii trebuie să știe”, a spus Petrariu acuzând că directorul STB nu a trecut în proiectul de buget nicio majorare de salariu.

Salariul mediu brut este de 7.000 de lei, spune conducerea regie

Directorul STB, Adrian Criț, a ”transmis mii de scuze pentru ceea ce se întâmplă în transportul local în ziua de astăzi.

Acesta a spus că salariul mediu brut în companie a fost în 2021 de circa 7.000 de lei. De asemenea, a spus că în STB furturile de combustibil sunt la ordinea zile și a acuzat probleme și cu comenzile de materiale și piese.

Compania a transmis că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA spune că se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Conducerea STB a cerut ajutor de la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană a Capitalei:

”Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană”.

Sindicaliștii au protestat miercuri la sediul STB

Câteva sute de sindicalişti din Societatea de Transport Bucureşti au participat miercuri la un miting de protest în faţa sediului instituţiei, solicitând demisia directorului general.

"Oamenii sunt supăraţi în primul rând din cauza refuzului directorului general de a negocia un nou Contract Colectiv de Muncă, unul care să asigure şi o creştere minimă de salarii, plecând de la rata inflaţiei şi ceea ce se întâmplă cu preţurile, din cauza lipsei dialogului social cu actualul director general”, a afirmat miercuri preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

”Oamenii cer demisia directorului general. Directorul general a luat decizii unilaterale nu numai în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, dar şi în alte situaţii când a decis de capul dumnealui fără să se consulte şi cu noi, conform Contractului Colectiv de Muncă şi conform legii dialogului social, pentru că totuşi noi reprezentăm un sindicat cu peste 8.500 de membri", a declarat acesta miercuri.