Procurorii care cercetează furtul a mii de buletine de vot din arhiva Judecătoriei Mizil, după alegerile locale de anul trecut, au stabilit că buletinele au fost sustrase şi apoi cel mai probabil arse, pentru ca membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani, cercetaţi într-un alt dosar pentru fraudarea alegerilor, să scape nepedepsiţi. Cel care ar fi pus la cale furtul ar fi fost chiar primarul comunei Ciorani, Marin Voicu (PNL), care a aflat că voturile de la alegerile locale sunt renumărate după ce rezultatul a fost contestat, scrie News.ro. Din documentele depuse la instanţă reiese că unul dintre cei care au sustras voturile, la instigarea edilului, ar fi fost angajat la primărie tocmai pentru a comite furtul şi a fi convins să tacă.

AlegeriFoto: Agerpres

Dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul Curții de Apel Ploieşti a pornit de la o contestaţie depusă de unul dintre candidaţii la alegerile locale din 2020 în comuna Ciorani. După ce s-a constatat că faptele sesizate au caracter penal, organele de anchetă au decis renumărarea voturilor din secţiile de votare din Ciorani, constatând, astfel, lipsa a mii de buletine de vot.

  • "În vederea punerii în executare a acestei măsuri, organele de cercetare penală s-au deplasat la Judecătoria Mizil, unde au identificat sacii cu buletinele de vot şi au procedat la renumărarea acestora, activitate ce s-a desfăşurat în camera de consiliu a Judecătoriei, pe parcursul mai multor zile.
  • În perioada 24.01-03.02.2021, în prezenţa unui reprezentant al Judecătoriei Mizil, o echipă formată din mai mulţi lucrători de poliţie a renumărat buletinele de vot, ocazie cu care s-au stabilit discrepanţe între rezultatele consemnate în înscrisurile electorale şi cele reale.
  • La finalizarea activităţii de renumărare, întrucât s-a apreciat că spaţiul iniţial de depozitare a sacilor cu buletinele de vot nu prezenta suficiente garanţii de siguranţă (anexa se afla în spatele Judecătoriei, unde nu se aflau camere de supraveghere şi nici punct de pază umană), buletinele de vot au fost depuse într-o altă anexă a Judecătoriei Mizil, care era prevăzută cu camere de supraveghere. Această anexă se afla într-o clădire aparţinând Primăriei Mizil, amplasată într-o curte separată, la o distanţă de circa 50 metri de sediul Judecătoriei, fiind folosită tot ca arhivă de către Judecătoria Mizil”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova, care a dispus măsuri preventive în cazul unor inculpaţi în acest dosar.

Procurorii susţin că primarul comunei Ciorani, liberalul Marin Voicu, a aflat de renumărarea buletinelor de vot, noul loc de depozitare a acestora şi rezultatele constatate, iar în aceste condiţii a luat decizia de a acţiona în scopul zădărnicirii urmăririi penale.

  • "În acest context, (...) a căutat soluţii în vederea exonerării de la răspundere penală, atât a sa, cât şi a celorlalte persoane implicate, asigurându-le pe acestea că va efectua demersuri astfel încât ancheta care îi viza să conducă la o soluţie favorabilă.
  • Inculpatul a considerat că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei în care se aflau este dispariţia totală a buletinelor de vot renumărate, acţiune care va conduce la disculparea tuturor participanţilor. Pentru atingerea scopului urmărit, a apelat la persoane de încredere din anturajul său, care să pună în executare planul infracţional astfel cum a fost conceput", se arată în documentele depuse de anchetatori la instanţa de judecată.

Procurorii au mai stabilit că primarul l-a angajat la primărie pe unul dintre cei cărora le-a cerut să sustragă buletinele de vot, tocmai pentru a se asigura de loialitatea şi de tăcerea acestuia.

  • "Referitor la inculpatul XXX, acesta, deşi era apropiat al primarului, participarea la comiterea faptei a impus angajarea acestuia într-o funcţie publică la nivelul Primăriei Ciorani, ca răsplată pentru activitatea infracţională desfăşurată, dar şi pentru ca XX să se asigure de tăcerea acestuia”, mai susţin procurorii, conform încheierii de şedinţă anonimizate de la Tribunalul Prahova.

Înregistrările arată că o persoană mascată a intrat în clădirea utilizată drept arhivă a Judecătoriei Mizil şi a părăsit clădirea cu o geantă voluminoasă. O parte din saci au fost găsiți desfăcuţi, având sforile rupte, iar camera de supraveghere video din încăpere era smulsă din perete. Procurorii au bănuiala că buletinele de vot sustrase au fost arse, cel mai probabil.

Din aceleaşi documente reiese că primarul le-a dat asigurări membrilor comisiilor din secţiile de votare că nu există probe împotriva lor, pentru a se asigura că aceştia nu dau declaraţii care să îl incrimineze.

Dosarul fraudării alegerilor locale din comuna Ciorani a fost trimis în judecată. Unii dintre inculpaţi au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. În dosarul sustragerii voturilor, primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, a fost plasat sub control judiciar.