De ce se tem unii români că UE vrea să le ia Crăciunul? Baconschi: „Soluția cea mai bună e cea de bun simț: să ne urăm unii altora cele bune, de sărbătorile fiecăruia, fără atâtea scrupule ”politic corecte”.

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 7 decembrie 2021, 10:13 Actualitate | Esenţial


Mos Craciun, Romania
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
​Un draft al unui document ce conținea recomandări de „comunicare inclusivă” pentru funcționarii Comisiei Europene, apărut în presa italiană și preluat și în România, a stârnit reacții virulente în unele medii conservatoare. Motivul: recomandarea ca termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „Sărbători”. De ce se tem unii oameni că UE vrea să le ia Crăciunul? Au răspuns la această întrebare președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, intelectualul conservator Teodor Baconschi și antropologul Radu Umbreș.

O știre de săptămâna trecută, ce în alte vremuri ar fi trecut poate neobservată, a făcut carieră pe rețele sociale din România, asta și după ce a fost amplificată cu multă furie de politicieni și lideri de opinie.

Este vorba despre apariția în presa italiană a unui draft de „ghid de comunicare inclusivă” pentru Comisia Europeană, de fapt niște recomandări pentru funcționarii acestei instituții care să se adreseze cetățenilor, astfel încât nimeni să nu se simtă ofensat/ discriminat și așa mai departe.

Recomandările se încadrau în ceea ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a numit „O Uniune a egalității” și care presupunea că „toată lumea este apreciată și recunoscută în materialele noastre, indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau credință, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală.”

De exemplu, printre recomandările din ghidul de comunicare inclusivă se menționa înlocuirea apelativelor din limba engleză Miss („domnișoară”) și Mrs (ce înseamnă „doamnă măritată”), care „dezvăluie în mod inutil starea civilă a unei femei”, cu Ms. (o denumire generică ce se potrivește în ambele situații), cu excepția cazului în care persoana respectivă preferă în mod expres să fie identificată potrivit stării civile.

Documentul conținea și alte recomandări, dar cele care au generat cele mai mari discuții se refereau la sărbătorile religioase de la sfârșitul anului. Se propunea astfel înlocuirea cuvântului „Crăciun”, cu „Sărbători”, în comunicările Comisiei, argumentul folosit fiind următorul:

„Nu presupuneți că toată lumea e creștină. Nu toată lumea sărbătorește sărbătorile creștine și nu toți creștinii le sărbătoresc pe aceleași date”.

O altă recomandare se referea la înlocuirea clasicelor nume creștine „John și Maria” din exemplele care se dau de regulă în instrucțiunile de completare a anumitor documente cu alte nume („Malika” și „Julio” sunt date ca exemplu) tot cu argumentul: „nu mai alegeți doar nume caracteristice unei religii”.

Documentul (care era unul de uz intern) a fost retras ulterior chiar de autoare, Comisara pentru egalitate Helena Dalli, după ce a apărut în presa italiană, în Il Giornale, și a fost criticat vehement de politicieni de dreapta, un fost comisar european și chiar de un oficial de la Vatican.

Motivul retragerii a fost acela că nu este „o variantă matură” și nu respectă standardele de calitate ale Comisiei, dar, precizează Helena Dalli, nu se va renunța la ideea de comunicare inclusivă. (Cine este curios să citească forma retrasă a ghidului o poate face aici).

După cum spuneam, publicarea de către Il Giornale a acestor recomandări a stârnit reacții virulente în unele părți din UE, unele complet disproporționate, fapt care i-a făcut pe jurnaliștii de la Politico să reamintească în articolul „Happy They are Trying To Cancel Christmas! everyone” ce s-a întâmplat în 1997 în Birmingham, Marea Britanie.

Atunci când autoritățile locale au încercat să adune oamenii într-un singur loc ca să se bucure cu toții de sărbătorile religioase caracteristice sfârșitului de an din mai multe religii (Hanukkah, Diwali, Festivus și Crăciun), folosind o denumire generică „Winterval”, politicienii de extremă dreaptă au acuzat „corectitudinea politică care încearcă să ne anuleze Crăciunul”.

Se întâmpla totuși în 1997, nu în 2021.

În România reacțiile au fost de la unele previzibile, la unele chiar surprinzătoare. În categoria „reacții previzibile” putem să le includem pe cele ale liderilor AUR.

„Cum să elimini Crăciunul din vorbirea curentă? Cum să eviţi utilizarea celui mai frumos nume feminin, cel al Fecioarei Maria? Cum să ştergi din istorie 2000 de ani de creştinism? Doar nişte minţi bolnave puteau să conceapă aşa ceva", a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

După cum spuneam, nimic surprinzător pentru un partid eurosceptic să folosească orice pretext pentru a ataca funcționarii UE.

Surprinzătoare a fost poate decizia președintelui Academiei Române, Aurel Ioan Pop, de a distribui pe Facebook un fake-news pentru ca apoi să-și ceară scuze și să revină… tot cu un fake-news.

Aurel Ioan Pop, a scris pe Facebook despre „Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare””. După ce a făcut cu ou și cu oțet rezoluția (?) respectivă și a comparat „globalismul marxist” din ziua de azi cu cel comunist dinainte de 1989, președintele Academiei a mai spus următoarele:

„Lamentabile iluzii și inutile consumuri de energie, pe banii contribuabililor naivi! Mulți alții, mai puternici decât liderii de la Bruxelles și de la Strasbourg, au încercat să juguleze credința noastră creștină și au falimentat”.

Ulterior Ioan Aurel Pop a revenit pe Facebook și-a cerut „scuze de greșeală” spunând că, de fapt, proiectul nu a fost depus „la presiunea unor factori”.

În realitate, tot timpul a fost vorba despre un document intern redactat de Comisariatul pentru egalitate, dedicat uzului funcționarilor Comisiei. Nici pomeneală de rezoluție a Parlamentului European.

În fine, am dat doar două exemple de politicieni și lideri de opinie care s-au revoltat. Pe Facebook scandalul a fost mult mai mare și m-a făcut să mă întreb de unde vine totuși frica atât de mare a unora că UE sau vreo instituție europeană ar vrea să ne anuleze Crăciunul.

Președintele Academiei Române: „Europenii de modă veche sunt speriați de aceste recomandări care le amintesc de perioada dictaturii”Pomul de Crăciun din Milano. FOTO: Claudio Furlan/LaPresse/ Profimedia

În primul rând l-am întrebat chiar pe președintele Academiei de ce a spus că urmează o rezoluție în Parlamentul European pentru „a se interzice Crăciunul”.

Ioan Aurel Pop mi-a explicat că așa a înțeles de la un coleg italian care a folosit expresia „rezolutione” și care i-ar fi zis că „Italia este în flăcări și că urmeză să apară un articol în La Repubblica (de fapt, a apărut în tabloidul Il Giornale) despre acest subiect”.

Președintele Academiei spune că a revenit apoi pe Facebook și și-a corectat greșeala referitoare la „rezoluția PE”.

L-am mai întrebat pe președintele Academiei Române de unde frica aceasta a sa și a altor oameni că cineva ar putea să ne ia Crăciunul.

„În general, europenii de modă veche sunt speriați de aceste recomandări, care le amintesc de alte vremuri. Mie îmi amintește de o perioadă de dictatură în care ni se spunea cum să gândim. Comuniști spuneau „Sărbători fericite!” în loc de „Crăciun fericit””, mi-a declarat Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei spune că acestea sunt forme de a se intra în intimitatea oamenilor, în credințele lor și nu este de acord cu acest lucru.

„În Europa valorile tradiționale sunt legate de creștinism, în Asia de alte valori, în zona Golfului de cele arabe. Noi trebuie să respectăm valorile tuturor. Problema este să nu ne jignim unii pe alții, iar prin sărbători nu ne jignim”, a mai spus Ioan Aurel Pop.

Teodor Baconschi: „Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic”Scena Nașterii Domnului, București. FOTO: Alamy/ Profimedia

L-am întrebat și pe intelectualul conservator Teodor Baconschi, teolog și fost ministru de externe, de ce crede că există oameni care se tem că UE le va lua Crăciunul.

În ghidul respectiv se recomandă înlocuirea cuvântului „Crăciun” cu „Sărbători” în exprimările oficiale, cu argumentul „Nu presupuneți că toată lumea e creștină. Nu toată lumea sărbătorește sărbătorile creștine și nu toți creștinii le sărbătoresc pe aceleași date”. Ce părere aveți de acest argument? Este acesta întemeiat pentru a evita folosirea expresiei „Crăciun”? Vedeți o altă soluție mult mai bună pentru a nu-i ofensa pe creștini, dar în același timp a păstra „o comunicare inclusivă”?

Teodor Baconschi: Instrucțiunile interne transmise ca ghid de conduită (facultativă!) pentru funcționarii instituțiilor europene au fost retrase și reformulate – nu doar pentru că au suscitat reacții critice, atenție, în toată UE, ci și pentru că vădeau un exces de zel deplasat, chiar dacă ”intențiile” erau bune.

Orice minte lucidă înțelege că UE e compusă din 27 de state care nu sunt compact creștine. Că există minorități, inclusiv religioase, care ies din cadrul tradiției creștine.

Asta nu înseamnă că a fi creștin e o rușine, un păcat, o culpă, sau că - într-o democrație funcțională, unde pluralismul e constituțional - ar fi normal ca un necreștin (evreu, musulman, agnostic, ateu sau ce-ar mai fi fiind) să se simtă ”ofensat” de urările specifice Nașterii lui Iisus Hristos.

Soluția cea mai bună e cea de bun simț: să-și ureze fiecare și să ne urăm unii altora cele bune, de sărbătorile fiecăruia, fără atâtea scrupule ”politic corecte”.

De ce credeți că acest ghid a dat naștere unor reacții negative atât de violente în România ? De ce se tem mulți români că vor rămâne fără Crăciun sau că „UE le fură Crăciunul”, după cum s-au exprimat unii?

E clar că, pentru cei care sunt deja eurosceptici, orice pretext e bun pentru a bate această tobă. Cu cât ne dezvoltăm economic, crește și un anumit naționalism economic sau cultural (care nu are neapărat origini în propaganda comunistă).

Mulți percep Comisia Europeană – un organism supranațional și tehnocratic, a cărui misiune nu e aceea de a face politică partizană – ca pe un forum de propagare a unei agende progresiste, importată din SUA (deci înrudită cu sloganurile ”woke” și ”cancel culture”).

Dacă instituțiile de la Bruxelles sunt acuzate pe nedrept de acest parti pris ideologic radical, atunci n-au decât să spună că acuzațiile sunt nefondate și că nimeni nu a adoptat acolo o linie oficială de extremă stângă.

Altfel, cred că temerea unor compatrioți că ”le ia UE Crăciunul” e reflexul traumelor noastre totalitare. Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic.

Cum ar trebui interpretate în opinia d-voastră genul acesta de încercări de a face comunicarea în UE mai inclusivă, încercări care presupun și înlocuirea unor termeni și nume cu conotații creștine?

Pentru a respinge xenofobia, rasismul etc – e nevoie de educație, în spiritul adevărului istoric și al eticii creștine, așa cum se reflectă ea, pe filieră creștin-democrată, în documentele fondatoare ale UE.

Nu cred că opinia publică din statele-membre are nevoie de învățământ politic, ca pe vremea bolșevismului. Nici încercările de a face inginerie lingvistică – și inchiziție semantică – nu sunt acceptabile.

Atât pentru că atacă dreptul la liberă exprimare, cât și pentru că – răstălmăcite de populiști – alimentează ostilitatea unor segmente electorale față de proiectul construcției europene.

Credeți că există un curent, trend la nivel european pentru a înlocui noțiuni și sărbători creștine cu unele laice, neutre?

Cred că războiul cultural din SUA a fost parțial (și într-o formă din fericire mai atenuată) importat în UE. Nu e genul de coeziune trans-atlantică de care avem nevoie!

Nu există tradiții și sărbători neutre: există doar societăți unde ele sunt respectate și liber celebrate și altele – precum România lui Ceaușescu – unde sunt interzise, denigrate sau cenzurate. ”Sărbătorile laice”, în care Moș Crăciun o virează sovietic spre Moș Gerilă, țin de un trecut pe care nu vrem să-l revedem.

Antropologul Radu Umbreș: „Momentul ales este unul mai puțin fericit”Moși Crăciuni în New York, SUA. FOTO: Van Tine Dennis/ABACA/ Profimedia

I-am cerut un punct de vedere pe acest subiect și antropologului Radu Umbreș.

În ghidul respectiv se recomandă înlocuirea cuvântului „Crăciun” cu „Sărbători” în exprimările oficiale, cu argumentul „Nu presupuneți că toată lumea e creștină. Nu toată lumea sărbătorește sărbătorile creștine și nu toți creștinii le sărbătoresc pe aceleași date”. Ce părere aveți de aceste argumente? Vi se par întemeiate?

Radu Umbreș: Statistica arată că majoritatea europenilor sunt creștini, însă 27% dintre aceștia fie sunt atei fie au o alta religie. Termenul de "sărbători" este într-adevăr mai adecvat pentru a-i include și pe cei care nu se identifică cu creștinismul fără să nege faptul că "sărbători" înseamnă "Crăciun" pentru creștini.

Dacă vrem să construim o comunitate incluzivă pentru toți cetățenii, atunci ar fi bine să formulăm termenii formali pentru a accepta diversitatea culturală și cea religioasă a societății moderne.

De ce credeți că acest ghid a dat naștere unor reacții negative atât de violente în România? De ce se tem mulți români, inclusiv lideri de opinie, că „UE le fură Crăciunul”, după cum s-au exprimat unii?

Nu văd în ce fel o schimbare la nivelul termenilor de adresare este un atac la adresa unor sărbători religioase. Nu se interzice vreo forma de exprimare sau de practică religioasă, nu este insultată sau desconsiderată vreo credință spirituală.

Reacțiile virulente erau predictibile, întrucât există o mișcare ideologică conservatoare, Euro-sceptică și naționalistă, angajată într-un război cultural împotriva oricăror forme de secularism sau de expresie a diversității sociale.

Declarațiile acestea pot atrage destulă susținere în România ce este printre cele mai religioase țări din UE și unde curentele extremiste par a câștiga teren în ultimii ani.

Dacă ar fi să dăm la o parte ideologia, cum ar trebui interpretate/ înțelese genul acesta de încercări din UE de a conștientiza faptul că aici nu trăiesc doar creștini?

Intenția aduce o atitudine de respect pentru non-creștini fără să aducă vreun prejudiciu real creștinilor, însă momentul ales este unul mai puțin fericit.

Tensiunile sociale sunt destul de ridicate iar diverși actori politici pot profita prin provocarea de panică morală. Probabil că această recomandare oficială ar fi suscitat mai puține controverse într-o perioadă mai calmă și mai predictibilă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14287 vizualizari

 • +2 (116 voturi)    
  nu poti pp ca toti andrisantii sunt crestini... (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deci un limbaj neutru, genre "sarbatori vesele", imi pare minimul necesar intr-o Europa multi-religioasa si multi-etnica!
  • -3 (103 voturi)    
   Daca eu spun Craciun Fericit (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:26)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu ar trebui sa se simta nimeni ofensat.
   Asa cum mici eu nu ma simt ofensat cand ei isi sarbatoresc traditiile, ba chiar ii incurajez sa le sarbatoreasca pentru a nu-si pierde identitatea, bacchiar iubesc diversitatea.
   • +1 (35 voturi)    
    Valabila si viceversa (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:43)

    piros [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Daca nimeni nu trebuie sa se simta ofensat de Craciun Fericit, nici de Sarbatori Fericite nu ar trebui sa se simta ofensat. Asa ca lasa vaicareala.
    • 0 (30 voturi)    
     corect (Marţi, 7 decembrie 2021, 15:36)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui piros

     uite, celor ca mine, le doresc CRACIUN FERICIT SI AN NOU CU IMPLINIRI !
     iar, celor ca tine, le doresc SARBATORI FERICITE.
     drept pt. care, shalom tutulor !

     cat de mosul, prefer la mine sa vina mos craciun. 'la matale, poa' sa vina ...mos cracila, sau gerila....:-))
     • +2 (24 voturi)    
      Mos Gerila era la comunisti (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:23)

      veratec [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Si era la fel de real ca si Mos Craciun. Simple mituri care ajung sa dezbine lumea.
      • +1 (19 voturi)    
       mai era ceva (Marţi, 7 decembrie 2021, 20:06)

       nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui veratec

       mos gerila, niciodata nu ajungea de craciun. erau atunci controale la frontiera. ajungea de anul nou, cu o traista usoara.
       acum, cel putin mai avem mos craciun pt. urmatorii doi, trei ani. dupa care, trecem la mos cracila, de gen neutru.
       va trece pe la bruksal unde''si va umple tolba cu daruri. pt cine merita, off course !
      • -1 (9 voturi)    
       daca tu te simti dezbinat de Mos Craciun (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:56)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui veratec

       Inseamna ca ai ceva probleme existentiale!
       Stii Europa a cam terminat cu razboaiele religioase cu mult inainte sa se nasca strabunicii nostri!
    • +4 (4 voturi)    
     Limbaj de lemn (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:26)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui piros

     Si despre ce sarbatori vorbim?
   • +2 (30 voturi)    
    Ai ratat esentialul (Marţi, 7 decembrie 2021, 15:05)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Poti sa spui ce vrei tu. Documentul asta refera strict la interactiunea cu persoane ale caror opinii si alegeri religioase nu le cunosti.
    De ce sa-i urezi "Craciun Fericit" unui budist?..

    Te-ai simti la fel de ne-ofensant daca ti-ar spune si functionarul musulman, de fiecare data cand te duci la el in birou, "Allahu Akbar!"?

    Cum scrie cineva mai jos, astea sunt deja chestiuni de politete elementara in mentalul colectiv in occident.
    Doar pentru aia care sunt obisnuiti sa stea la coada pentru fasolea cu ciolan de 1 Decembrie, la coada la moaste cu orice ocazie, apoi la coada la casa de pensii e normal sa salute pe oricine intalnesc cu "Hristos a inviat" timp de nspe zile dupa Pasti.
    • 0 (14 voturi)    
     orice om (Marţi, 7 decembrie 2021, 20:13)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     i'ar raspunde arapului respectiv, da, Dumnezeu e mare ! God is great, indeed, my frient !
     si cre cca nici unul n'ar pierde din asta.
     • -1 (9 voturi)    
      orice arap.. ;) (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:49)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Nu stiu cine este "arap" in cazul asta, dar ar trebui sa stii ca jumatate din populatia planetei are o religie politeista.

      Desi inclin sa cred ca esti la fel de ignorant in privinta religiilor cum esti ignorant in privinta etniilor si a DEXului. Arapule..
      • -1 (9 voturi)    
       Poli (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:38)

       Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       O fi politeista de aceea este saraca. Credintele unui popor au efect si asupra economiei.
       • -2 (6 voturi)    
        Clar (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:40)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

        Saracii japonezi. Uite-i cum sufera in saracie, in timp ce ortodoxia a imbogatit Romania.. ;)

        Recomandare de lectura:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism#Europe
  • -5 (29 voturi)    
   toate religiile (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:08)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... au un Craciun sau ce va asemanator, doar ca este la alta data si se numeste altfel. Fiecare il sarbatoreste cand este prevazut. La noi, rusii lipoveni, sarbatoresc Craciunul pe rit vechi, ma rog, multi il sarbatoresc si pe nou si pe vechi. Idem si Pastele, catolicii mai devreme, noi mai tarziu. Este o traditie, Isus s-a nascut O SINGURA DATA si A MURIT tot intr-o SINGURA ZI! Noi vrem sa se inteleaga oamenii intre ei cand nici macar "capeteniile" religiilor nu se pot pune de acord ca DUMNEZEU este UNIC si ACELASI pentru toti: catolici, ortodoxi, musulmani! Nu am studiat budismul sau alte religii semnificative din pv al membrilor declarati. Faptul ca vesticii au transformat Nasterea Domnului intr-o afacere a dus acum sa apara astfel de ideii, ptr multi sarbatoarea este asociata ca luna cadourilor si sosirea cu sania a lui Mos Craciun. Nu stiu cati stiu ce se sarbatoreste la Craciun sau la Paste...
   • -1 (17 voturi)    
    Crăciunul (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:13)

    AntonH [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Crăciunul este sărbătoarea romană Saturnalia reciclată pentru a ademeni oamenii la creștinism. Din câte știm, Iisus s-a născut în septembrie, dar nu știm data exactă, tocmai că nu zice Biblia exact. Putem extrapola data după data nașterii lui Ioan Botezătorul.
    Alte religii nu îl consideră pe Iisus salvatorul, cu atât mai mult nu vor sărbători Crăciunul. În Islam Iisus este un simplu profet, iar în Iudaism, ultima religie care are Dumnezeul lui Abraham Iisus nu a fost acceptat ca Mântuitor, ei încă așteaptă.
    • +3 (5 voturi)    
     ADN-ul civilizatiei crestine (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:30)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

     Pardon! Craciunul este legat de Buna Vestire sarbatorita pe dat de 25 martie. Socotiti 9 luni si ajungem la data de 25 decembrie. O minciuna repetata nu face un adevar!
     Dumnezeu nu este relativist. Isus este Dumnezeu, altfel intreaga lui invatatura nu are temei.
     Nu ma intereseaza ca muslimii il considera pe Isus profet, sa faca asta la ei acasa. Europa este crestina, asta este ADN-ul civilizatiei noastre.
  • -1 (31 voturi)    
   Planeta asta este prea mare (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:30)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu poate fi condusa de niste gloabe comuniste obosite care in mintea lor saraca cred ca toti oamenii pot fi egali :)))

   Oamenii sunt diferiti...atat de diferiti incat numai bolnavii mintal cred ca pot fi asemanatori/egali...gen, sex, culoare, religie, apartenenta politica etc. :)))

   Succes.
   • +1 (27 voturi)    
    Straw man (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:26)

    veratec [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Nimeni nu zice egali in sensul in care crezi tu. Uniune in diversitate este motto-ul UE, adica invers de ce sustii tu. Oamenii trebuie sa fie egali in sanse oportunitati, sa nu sufere discriminari pe baza de religie, culoare a pielii, statut social. Asta e egalitatea Europei, nu una inventata de tine ca sa arunci la cos principiile fundamentale ale Europei.
    • 0 (20 voturi)    
     Eu nu vorbesc despre unii care (Marţi, 7 decembrie 2021, 21:21)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui veratec

     S-au gandit cum sa adune la un loc oameni ca tine si sa-i convinga despre principiile fundamentale inventate de ei in Europa...eu zic despre oameni in general de la Adam si Eva incoace :)))

     Acesti oameni despre care vorbesc eu nu au fost, nu sunt si nu vor fi egali nici in sanse nici in oportunitati, nu vor avea o singura religie, nici o singura culoare a pielii, nici acelasi statut social, acesti oameni nu sunt roboti de laborator....au inteligenta proprie...nu sunt sigur daca intelegi ce scriu dar afla ca partidul comunist s-a dus dracului de mult timp si sper sa ramana dus definitiv :)))
    • +4 (6 voturi)    
     Si ce legatura are unitatea cu schimbarea (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:56)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui veratec

     Denumirilor unor sarbatori religioase? Asta e bullshit nu unitate in diversiune.
     Iti spun care e normalul. Normalul e in Dobrogea unde crestinii le ureaza turcilor Bairam fericit! si turcii le ureaza romanilor Craciun sau Paste Fericit!
     Sa iti negi si sa renunti la religie sau mostenirea culturala ca sa nu il deranjezi pe "celalalt" e sinucidere culturala, nu diversitate. Mai ales ca pe "celalalt" il doare fix undeva ca tu faci asta si o vede ca pe o slabiciune.
     • +5 (5 voturi)    
      Esti dovada pura a ceea ce am scris :))) (Miercuri, 8 decembrie 2021, 18:13)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      ....:)))
 • 0 (104 voturi)    
  Sa le respectam pe toate, nu sa le ascundem (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:40)

  CezarN [utilizator]

  Asta cu "Sarbatorile" este un reflex marxist neaos.
  Solutia nu este sa ascundem sarbatorile religioasa, ci sa le respectam(si sa ne respctam) pe toate.
  Craciunul este Craciun si asa trebuie numit. Hanuka sau Ramadanul sunt alte sarbatori religioase care asa trebuie numite si atat ele, cat si cei care le serbeaa trebuie respectati asa cu se cuvine si de crestini.

  Treaba cu sa nu le numim ca atare pentru a menaja alte sensibilitati religioase este un fel de asmutire a unora impotriva altora. Se subintelege ca numirea in public a sarbatorilor religioase este o ofensa adusa celor de alta religie, ceea ce este FALS si subliminal indeamna la separatisme.
  • -4 (66 voturi)    
   Bineinteles ca e asmutire (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:29)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Mai ales ca nu au venit musulmanii sau evreii sa reclame ca sunt deranjati de sarbatorile noastre.
   Se cauta un conflict acolo unde el nu exista, tot asa cum e intretinut un conflict romani- maghiari in tinutul secuiesc, desi romanii si maghiarii nu au nimic unii cu altii.
   • +3 (13 voturi)    
    Cei mai afectati par a fi ateii :)) (Marţi, 7 decembrie 2021, 23:37)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Cei mai afectati par a fi ateii si inchinatorii la mall-uri, laicuri si Instagram, nu oamenii de alte religii. :))
  • +8 (30 voturi)    
   Tu le respecti? (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:29)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   „Nu presupuneți că toată lumea e creștină. Nu toată lumea sărbătorește sărbătorile creștine și nu toți creștinii le sărbătoresc pe aceleași date”.

   E macar un singur crestin ortodox pe aici care respecta postul de Craciun, conform obiceiului?

   Eu nici macar nu stiu cand pica pentru anumite culte crestine aceste sarbatori. Stiu doar ca exista ceva numit "rit vehi" si ca la catolici Pastele este uneori in alta zi.
   Nu sunt ateu, doar agnostic.. :)

   Ca fapt divers, Craciunul pica la solstitiul de iarna. Asa ca se suprapune perfect peste sarbatorile "pagane" ale romanilor si altor civilizatii antice. Probabil de aceea a fost aleasa aceasta data. Se dadeau cadouri si pe vremea romanilor, cand se numea Saturnalia.

   Evident, nimeni nu stie exact cand s-a nascut Iisus..
   • +1 (15 voturi)    
    De data asta sunt de acord cu tine (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:11)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Habar n-am de post (de fapt de nici un post) si deci nici nu tin vreunul. Bine, la mine e poate alta situatie, eu consider ca am postit destul si in tot timpul anului pe vremea lui ceausescu. Nu zic ca nu aveam, ma "descurcam" ca mai toata lumea, dar cu taraita. Asa ca mi-a ajuns.
    Si da, Craciunul e la date diferite (vezi chiar mioldovenii de alaturi) pentru ca e la data fixa, nu ca Pastele. Si deci cei care folosesc alt calendar il au la alta data.
    P.S. Eu deja folosesc "Sarbatori fericite" atunci cand nu stiu suficient despte persoana careia ii urez asta. Poate e cu Hanuka, poate cu Ramadam-ul. E mai simplu asa. Dar TOTDEAUNA folosesc "Craciun fericit" cand stiu ca ii urez asta cuiva ca mine (ca noi), chiar daca stiu ca sunt si altii de alte religii de fata. Si pana acum nu stiu sa fi suparat pe cineva!
  • +4 (22 voturi)    
   Saturnaliile (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:50)

   Radu_Radu [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   De fapt Craciunul nu este o sarbatoare pur Crestina. Este sarbatoarea pagana a Solstitiului de iarna adaptata la Crestinism. Toate popoarele precrestine avand o mare sarbatoare la Solstitiu, autoritatile crestine au vrut sa nu tulbure poporul lundu-le aceasta sarbatoare. Si au resapat-o.
   • +6 (6 voturi)    
    O minciuna repetata nu este adevar (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:45)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Radu

    xplicatia conform careia, Craciunul este legat de sarbatorile pagane de pe vremea romanilor, numita Saturnalia, este falsa!
    Putina cercetare si gandire poate clarifica de ce nu este adevarata afirmatia d-voastra: Buna Vestire se sarbatoreste pe data de 25 martie. Calculati 9 luni cat este necesar unui fat sa se dezvolte si ajungem exact la data de 25 decembrie.
    Deci Craciunul este legat de momentul conceptiei nu de Saturnalii!
   • +6 (6 voturi)    
    Craciunul este sarbatoare crestina (Miercuri, 8 decembrie 2021, 13:43)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Radu_Radu

    Craciunul este legat de Buna Vestire sarbatorita pe dat de 25 martie. Socotiti 9 luni si ajungem la data de 25 decembrie. O minciuna repetata nu face un adevar!
 • -5 (65 voturi)    
  Sigur ca da, statul nu-ti ia nimic, doar iti inter (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:50)

  xolv [utilizator]

  zice....
 • -11 (75 voturi)    
  taiati Craciunul de pe lista (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:57)

  mmmircea [utilizator]

  asa cum ati taiat si porcul, ce mare rahat. Lasa ca va da vaccin cu forta in compensatie.
 • +5 (83 voturi)    
  ! (Marţi, 7 decembrie 2021, 10:59)

  tudorr [utilizator]

  Fake newsurile de genul prind maxim la prosti si cum Rromanistan e plin de ei, au "loat" foc!
  • +6 (66 voturi)    
   cica e presedintele academiei (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:16)

   Alynna [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Cel mai grav este ca ditamai presedintele academiei (scris cu litere mici in mod voit) s-a gasit sa comenteze si sa alimenteze aceasta stire. Chiar nu are altceva mai bun de facut? Daca ar fi nenea Gheorghe care soarbe cu nesat tot ce-i spune Romania Tv si patriotii de parada de la AUR as zice, saracul! Dar aici e vorba de un tip pe care nu-l poti banui de prostie, ci doar de populism ieftin si alte interese pe care la stie el foarte bine!
   Chiar nu si-a data seama ca e vorba, prin extrapolare, la scara mai mica de o nota interna a unei institutii (hai sa zicem o primarie de orasel) in care functionarii sunt rugati sa nu foloseasca termenul de "mai tigane", "tu proasto", "mai ologule" atunci cand ii trimite sa mai aduca o hartie/copie/stampila si sa fie putin mai civilizati, mai "nediscriminatori" atunci cand cand ii trimite sa mai aduca o hartie/copie/stampila.
   • +10 (38 voturi)    
    Presedintele academiei (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:56)

    provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

    e un dacopat cretin, cu nimic mai sus decat nivelul lui Sosoaca si Dan Puric.
    Un AUR-ist platit regeste de noi toti sa ne repete toate tampaniile protocroniste scornite de securitate.
    • +4 (8 voturi)    
     Dacopat nu (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:54)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

     D-l Pop nu este dacopat ci in mod justificat, gandeste asa cum toti europeanii crestini si atei, ar trebui sa o faca.
     De ex Douglas Murray este un agnostic britanic, dar pentru ca intelege rolul crestinismului care sta la originea civilizatie occidentale, se considera agnostic crestin. Pentru ca este cult!
     Comisarii UE sunt majoritar neo-Marxisti si din istoria recenta ar trebui sa stim ca, marxistii au fost si sunt anti-crestini. Limbajul de lem de azi care predica "incluziunea" de fapt face tot ce poate sa excluda crestinismul.
     In 2006, constitutia UE a exclus orice referinta la radacinile crestine ale europei. Adica potentatii pusi sa ne guverneze, neaga istoria. In acest context, ma alatur celor care se revolta impotriva tentativelor si politicii de dezradacinare a culturii care ne-a facut ceea ce suntem.
     • +2 (2 voturi)    
      Domnu' Eucris, (Joi, 9 decembrie 2021, 0:00)

      Heitarel Troleanu [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      matale știi ce înseamnă agnostic?
      Și cât de ridicolă e sintagma "agnostic creștin"?
      De fapt tot ce zici matale e la același nivel.

      Știi, o regulă de bun simț e că nu trebuie niciodată să scrii mai mult decât citești, că se vede...

      Mai grav e că ai trei "plusuri" aici...
   • +9 (39 voturi)    
    Hmmmm.... (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:24)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

    Distinsul presedinte al academiei nu este la prima traznaie ventilata in public .
    Dimpotriva ...
    Stiu un lung sir de ziceri publice ale stimabilului , care par sa fie emise de nea Gheorghe sau de patrihotii natiei ...
    D'aia io chiar il banuiesc de prostie pe tov. presedinte ...
    • +1 (11 voturi)    
     In nicun caz! (Miercuri, 8 decembrie 2021, 7:31)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

     "D'aia io chiar il banuiesc de prostie pe tov. presedinte"

     Nu, in niciun caz pedeseristul nu poate fi acuzat de prostie!

     Ai perfecta dreptate cu acele zicei publice inepte, nu doar profund gresite, ci chiar cretine.

     Dar nu sunt de loc dezinteresate, nu se datoreaza inculturii sua prostiei. Pur si simplu executa ordinele Sponorului, celui car el-a pus sef la Academie: partidul lui Ilcii!
  • -4 (80 voturi)    
   cum (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:19)

   alexdrq [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   naiba e fake news cand exista documentul in care scrie negru pe alb fix asta ?
   • -1 (35 voturi)    
    Fix invers (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:40)

    piros [utilizator] i-a raspuns lui alexdrq

    Documentul nu interzice nimic, Decat pentru lobotomizatii analfabeti functional care nu pricep ceea ce citesc.
   • +1 (23 voturi)    
    Mai citeste o data (sau de mai multe ori) (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:14)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alexdrq

    E un document intern, care se refera EXCLUSIV la organismele UE, nu se refera la tarile componente ale UE si la populatia lor.
    • +3 (5 voturi)    
     Serios? (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:55)

     Eucris [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Serios? Au consumat timp sa creeze un document care sa nu simbolizeze nimic?
     • -4 (4 voturi)    
      Nu inteleg ce vrei sa spui (Miercuri, 8 decembrie 2021, 17:01)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

      Unde am spus ca nu simbolizeaza nimic? Numai ca se adreseaza unei categorii foarte restranse de personal. Sa incerc sa-ti explic: Exista documente care specifica cum se foloseste un catalog, cum se pun notele, absentele. Acestea putin ma intereseaza pe mine, probabil si pe tine daca nu esti profesor, dar se adreseaza strict profesorilor. Asa si asta, se adreseaza strict unor angajati ai UE, nicidecum intregii UE sau tarilor componente. Clar?
 • -5 (85 voturi)    
  ehem (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:06)

  Point [utilizator]

  deci sa revenim:doamna intregratoare scrie negru pe alb
  ca vrea inlocuirea unui termen inradacinat in cultura si credinta iuropii,cu unul woke si fara simbolistica sau traditie,culmea,binecuvantat(sic)de ursula,sunt prinsi cu chilotele-n vine,se da cu buretele umed si inodor,apoi apare alde baconschi si o da de pereti cu minoritatile
  de tot felui si alte balarii.
  cum se zice in romana la damage control domnule bejan?de ce aparati o clasa politica care nu mai are nici o legatura cu votantii,sau cum le spun eu ''septelul''?
  ''Intenția aduce o atitudine de respect pentru non-creștini fără să aducă vreun prejudiciu real creștinilor''
  cinism in forma repetata!
  • -1 (35 voturi)    
   saracutul de tine (Marţi, 7 decembrie 2021, 14:00)

   banuk [utilizator] i-a raspuns lui Point

   tu chiar esti analfabet functional. N ti-a interzis nimeni nimic, poti sa zici Craciun pana cand lesini ba baiatule.
   • +4 (4 voturi)    
    Recititi (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:38)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui banuk

    Pote ca inainte sa va comportati conform manierelor balcanice, sa recititi si reflectati la ce semnifica deciziile UE.
 • -1 (79 voturi)    
  Pentru ca UE spune lucruri traznite (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:07)

  Gigel cu elefantii [utilizator]

  Poate ca in Vest anumite lucruri sunt acceptate de societate (nu prea cred), dar aici in Est put de numai. Nu merge sa promovezi minoritati cu obiceiuri ciudate (adica scarboase, asa sunt percepute de majoritate), sa scoti elemente din cultura traditionala europeana, sa faci propaganda strainului si sa reduci manifestarile bastinasilor ca sa nu-l supere si apoi sa te mai erijezi in leader al UE. Leader care de multe ori nu a fost votat de vreun popor...

  Deci UE inseamna in primul rand Europa, cu toata cultura si civilizatia iudeo-crestina traditionala, cu libertate, democratie si respect pentru om, chiar si pentru morti, nu inseamna sa te "renovezi" non-stop pana nu mai stii cine esti. Apoi UE e o piata comuna, un loc al comertului, asta e prima menire a organizatiei UE, nu politicile incluzive si agresarea morala a majoritatii.

  Deci UE sa se mai potoleasca cu aberatiile astea, ca daca nu poate apare o SCE (Statele Confederate ale Europei) aici in Est, pe model elvetian si clasic european si atunci UE va avea concurenta in Europa, nu mai trebuie sa o caute pe alt continent. Nu poti fi ciudat la infinit; sau macar stai in barca ta, lasa-i pe altii in pace.
  • +12 (46 voturi)    
   Frate, dar ne-am infierbantat aiurea (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:26)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

   Pornind de la un document intern in care erau niste recomandari privind felul cum se adreseaza functionarii agentiei cu cei din afara. Un document retras intre timp, nici pe departe o "rezolutie PE" sau vreo intentie oficiala a comisiei.

   Pentru cei care pun botul la aceasta vrajeala, spre marea bucurie a tovarasilor de la sputnik, eu le zic doar atat: uitati-va la fapte. De la intrarea in UE (15 ani, da?), a facut cineva vreo presiune asupra unei persoane credincioase sa renunte la religie sau la practicile religioasa? Ei?? Repet, concentrati-va la fapte, nu la vorbe auzite in media. Stiti cea mai mica presiune facuta asupra cuiva? Eu, nu.

   Ia sa mergem mai departe si sa cautam pe net asa "biserica restaurata cu fonduri europene". Si o sa curga acolo o lista fara de sfarsit, ca sa vedeti mai bine cum "atenteaza" UE la credinta noastra: Probota, Saschiz, Bistrita, Viforata Dimbovita, Sf Nicolae Glogova - Gorj, Borz-Hunedoara, Aita Mare,Geogel-Aiud si asa mai departe

   Eu zic sa ne mai relaxam un pic. Craciun fericit!
   • +6 (20 voturi)    
    Mulțumesc frumos. (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:34)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Am crezut, din totalul comentariilor, ca toată lumea care postează este vehement politica. Asta pana la comentariul tău.
    Eu si familia mea va dorim multă sănătate si “la mulți ani” si va intoarcem urarea: Crăciun fericit!
   • -2 (22 voturi)    
    asa (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:59)

    ionoi [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    ..si de ce ar fi nevoie de asa ceva?
    O aiureala care tinde sa prinda radagini..sa germineze..si o sa otraveasca chiar ideea de ..diversitate..multiculturalism etc etc..o supa..zeama fara gust..
   • +1 (15 voturi)    
    Lasa ca-s bune si tampeniile de genul asta (Miercuri, 8 decembrie 2021, 1:12)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    In felul acesta mai vedem si noi ce fel de poame de "politicieni" sunt pe la Bruxelles si ce le mai coace nuca :)))

    Oricum caterinca asta comunista nu poate recidiva...s-a dus dracului de mult timp si n-o sa se mai intample nici intr-o suta de ani :)))
 • -13 (63 voturi)    
  ce traditii? (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:09)

  cucuveauamov [utilizator]

  mersul pe trotineta si iesitul la girafa cu lanterna telefonului aprinsa catre cer, astea traditii!
  • -11 (35 voturi)    
   :)))))) (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:22)

   jondo [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   .
   • +7 (23 voturi)    
    Pt jondo si cucuveauamov (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:59)

    Heitarel Troleanu [utilizator] i-a raspuns lui jondo

    "La girafă" n-a stat nimeni cu lanterna spre cer, ci în altă parte. Că ați fost spălați pe creier de A3 și RTV se subînțelege, dar vedeți să nu rămâneți blocați pe conceptul artificial de "reziști", sau "rezistaci", precum cățelușul Codrin și respectivele televiziuni, și să vi se niveleze circumvoluțiunile cerebrale, că ar fi păcat.
  • +3 (27 voturi)    
   Ei lasa (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:39)

   piros [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Adevaratele traditii sunt taratul prin noroi in jurul bisericilor, bagat capul sub poala popii si pupat de morti cu mare entuziasm.
  • +4 (4 voturi)    
   Pe ce lume traim (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:41)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Poate ca atat observati d-voastra, traiti intr-o perpetua recentza. Altii cunosc si inteleg rolul traditiilor. In acest caz, nu sunteti in masura sa ii criticati pe cei care stiu pe ce lume traiesc.
 • -2 (96 voturi)    
  Divertisment și excluziune (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:12)

  Tescovin [utilizator]

  Oricum ar da-o la întors comisarii europeni (îmi place la nebunie termenul de „comisar” !...), e greu de evitat ca cei din Est, peste o anumită vârstă, să nu vadă asemănările izbitoare cu epoca în care Moș Crăciun se numea Moș Gerilă, iar bradul de Crăciun era „pom de iarnă”. Motivul pe vremea aia era „conștiința revoluționară”, acum e „diversitate și incluziune”. Simplă diferență de nuanță, dar în fond același lucru.

  Nu pot să nu mă întreb de ce, de marile sărbători musulmane, toți ștabii europeni dau buzna să ureze explicit Eid Mubarak, Ramadan Mubarak etc „concetățenilor noștri musulmani”, în timp ce de Paști sau de Crăciun își amintesc brusc că trebuie să fim incluzivi și să nu ofensăm sentimentele religioase ale altora. Și apoi se miră că de-alde AUR, AfD cresc ca Făt-Frumos din poveste...
  • 0 (36 voturi)    
   Prostii (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:37)

   piros [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   UE e o uniune democratica, sa o compari cu URSS e nu numai fals dar si o mare ticalosie, ceea ce demonstreaza ca esti un troll.

   Comparatia cu Mos Gerila e iarasi o idiotenie. Ceausescu a interzis, UE n-a interzis nimic. Iarasi se vede ca esti troll.

   Ataci incluziunea pe motiv ca nu-ti pasa ca unii se simt ofensati de Craciun, dar tu esti primul ofensat de noile recomandari. Ti-a furat UE Craciunul :))) Victima ce esti :))
   • +1 (9 voturi)    
    . (Miercuri, 8 decembrie 2021, 11:09)

    Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui piros

    Ce popor i-a votat pe membrii Comisiei Europene?

    Si de ce s-ar simti cineva ofensat de Craciun? Eu nu ma simt ofensat de Ramadan de ex., nici nu as avea cum sau de ce. Ce e cu moda asta sa ne atacam singuri?
   • +4 (4 voturi)    
    Pisica moarta (Miercuri, 8 decembrie 2021, 13:22)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui piros

    UE nu este democratica, iar comparatia si paralela intre UE si URSS este justificata! Merita sa vizionati un video pe youtube in care, Vladimir Bukovski fostul dizident din Uniunea Sovietica explica detaliat de ce, UE functioneaza pe modelul URSS. Asemanarea este socanta!
    UE este o capusa care suge seva Europei, este tot mai deconectata de populatia continentului si impune reguli si restrictii totalitare. Puterea corupe si britanicii au inteles asta de aceea au ales brexitul.
    Nu este cazul sa aruncati pisica moarta in gradina credinciosilor! Victimologia patologica este promovata de stanga, nu de dreapta!
  • +2 (34 voturi)    
   Exista o diferenta fundamentala (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:41)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   "Simplă diferență de nuanță, dar în fond același lucru."

   Inainte de '89, Mos Gerila era obligatoriu pentru toti. Acum poti sarbatori ce vrei tu. Este acelasi lucru?..

   Culmea ironiei, dupa ce ai trecut prin comunism, acum cand ti se sugereaza ca ar trebui sa le respecti si altora alegerile spirituale, te revolti.
   • +1 (19 voturi)    
    Despre ce alegeri spirituale vorbim ? (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:00)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Și eu urez Eid Mubarak, Happy Diwali sau Happy Hanuka când e cazul celor de alte religii. Deci nu se pune problema că nu respect alegerile spirituale ale altora. Dar dacă cumva vă referiți la cei care nu au nici o religie ca „alegere spirituală”, atunci eu ce ar trebui să fac ? Ce să le urez ? Spuneți-mi dvs, și o fac bucuros. Îmi pare doar că dvs. vedeți soluția în eliminarea lui „Crăciun Fericit” din spațiul public.
    Nu înțeleg, dacă sunteți ateu, cu ce vă deranjează că niște oameni își urează niște chestii bazate pe povești cu personaje imaginare ? Mie mi se pare că dvs. sunteți cel revoltat, nu eu.
    • +2 (16 voturi)    
     Mai exact, ce semnifica urarea ta? (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:35)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

     Daca este o sarbatoare religioasa, o religie in care tu nu crezi, cum poti sa participi, fie si indirect, la ea?...
     Religia ta crestina, prima porunca, ce spune?
     Deci daca esti crestin si nu crezi in religia altuia, cum poti sa-i urezi "Happy Diwali"?
     Mi se pare o ipocrizie.

     Oricum, este irelevant si off-topic. Documentul de fata se refera specific la cazul in care te adresezi unei persoane pe care nu o cunosti suficient ca sa poti spune ce optiuni religioase are.
     • +3 (15 voturi)    
      Nu este ipocrizie (Marţi, 7 decembrie 2021, 17:30)

      Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Ramadanul, Diwali etc sunt sărbători importante pentru persoanele de religiile respective. Ei sărbătoresc la aceste ocazii. Tot ce fac eu este să le urez să sărbătorească fericiți sărbătoarea pe care ei o numesc Ramadan / Diwali / Hanuka, și care pentru mine, ca creștin, nu semnifică absolut nimic. Sunt doar drăguț și amabil cu oamenii ăia, și am constatat că lucrul ăsta e apreciat, cu toate că nimeni nu se așteaptă ca eu să mă implic în sărbătorile respective ca un credincios al acelor religii. Mai mult, am primit și eu urări de Merry Christmas / Happy Easter de la persoane de alte religii, care, spre deosebire de unii de pe la noi, nu păreau ofensate de aceste sărbători creștine.

      Cum mă adresez de Crăciun cuiva căruia nu-i cunosc opțiunile religioase ? Dacă-l cheamă Ahmed, Itzak sau Jagdeep, în nici un fel, evident. Dacă lucrurile nu sunt atât de evidente, n-am nici o reținere să urez Crăciun Fericit. Asta fac de când mă știu, la mine acasă, în perioada asta. N-are decât să-mi răspundă politicos că nu sărbătorește, pentru că e musulman/evreu/ateu. E ceea ce aș face și eu dacă aș fi în Turcia și mi s-ar ura Eid Mubarak. Nu văd de ce atâta hiper-precauție să nu ofensăm. Parcă am fi germofobi care se spală pe mâini între două spălări pe mâini de teamă să nu ia vreun microb. Sau virus.
      • -3 (13 voturi)    
       Ipocrizia religiei monoteiste (Marţi, 7 decembrie 2021, 21:27)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

       Pai daca esti crestin si cel cu care vorbesti nu este, cum poti sa-i urezi sa fie fericit cu sarbatoarea lui pagana, cand tu stii ca pacatuieste si va sfarsi in focurile iadului?

       Sau nu esti chiar atat de crestin?.. :)
     • +3 (5 voturi)    
      Geo-religie (Miercuri, 8 decembrie 2021, 13:48)

      Eucris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      In India sunt sigura ca nu se simte nimeni ofensat de "Happy Diwali", dar aceasta sarbatoare nu este relevanta in Europa. Pentru mai multe motive. Radacinile europei sunt crestina daca place sau nu!
      Cunoscand una alta despre Hinduism, multmesc lui D-zeu ca nu m-a nascut acolo!
      • -3 (5 voturi)    
       Pfff (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:51)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Eucris

       Radacinile Europei.. incepand din ce secol?..
       Poate ai uitat ca ai invatat la scoala despre istoria poporului român, de la daci si romani, plus toate migratiile din Asia?.. Care erau crestini? Dacii, romanii, grecii, celtii, vikingii, hunii?.. ;)

       Crestinismul inca nu a rezistat in Europa nici macar cat religiile politeiste antice ale grecilor si romanilor.
  • +1 (11 voturi)    
   Eroare (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:21)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Da, ceausescu a schimbat numele lui Mos Craciun in Mos Gerila, al bradului de Craciun in pom de iarna (asta poate si pentru ca nu prea erau brazi, aparusera si predominau "moliftii" (saracul Toma Caragiu :-( ...). Dar nici macar el nu a schimbat numele sarbatorii, tot Craciun se numea.
 • +1 (83 voturi)    
  vai de noi (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:21)

  Dogul [utilizator]

  Se pare că rumânului verde îi pasă mai mult de o banală sărbătoare de Crăciun sau ce o fi ea, decât de faptul că trăiește mizerbail, că n-are educație, sistem sanitar etc... d-aia vom rămâne la marginea civilizației.
  • 0 (40 voturi)    
   tu esti ruman rosu? (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:06)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   O data pe luna sau tot timpul?
  • -1 (37 voturi)    
   banala o fi pentru tine (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:05)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   pentru crestini este o mare Sarbatoare , pentru ca reprezinta Nasterea Lui Isus Hristos
  • +2 (18 voturi)    
   ce retorica de doi bani (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:26)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   dar de unde si pana unde interesul fata de Craciun elimina interesaul fata de celelalte probleme pe care la avem la nivel de societate?
 • -4 (56 voturi)    
  Dupa mintea dlui Baconschi (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:22)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Daca esti batut, jefuit si lasat in pielea goala... asta ti s-a intamplat fiindca nu esti cu adevarat liber!
  • -7 (31 voturi)    
   a ratat ocazia sa taca (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:57)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   nu i problema , la groapa de gunoi a istoriei.

   In vremurile grele se despart oamenii de lingai
 • -6 (52 voturi)    
  Doar ca UE uraste din ce in ce mai mult (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:24)

  galeo [utilizator]

  Oamenii liberi.
  Vrea sa ne transforme pe toti in niste robotei fara identitate, ascultatori, ce executa tot ce li se cere.
  • +6 (28 voturi)    
   hehe (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:14)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Saptamaba trecuta erai rus. De cand e rusia in UE de te plangi ca vrea sa va transforme nu stiu cine in nu stiu ce, bre ivane?
  • +5 (25 voturi)    
   Nu are cum (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:29)

   piros [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Tu deja esti un robotel care debiteaza prostii.
 • +5 (51 voturi)    
  Coca cola plange (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:26)

  Pintilie [utilizator]

  Aoleu, va ia pe gerila in alb si rosu inventat de coca cola ba traditionalistilor, ce o sa va faceti? :))

  Eu astept momentul cand apelul la vrajitorii din cer este considerata dereglare mentala respectiv manipulare in masa, poate ne trezim si noi, colectiv, ca specie, din basmele astea primitive care ne-au tras in jos in toata istoria scrisa.
  • +10 (32 voturi)    
   trebuie sa remarc si eu asta (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:07)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Pintilie

   Craciunul si mos craciun, asa cum sunt sarbatorite acum la noi si in vest sunt o inventie totala a compaiei Coca Cola de la culorile rosii si verde la termenul de mos craciun samd .
   Cu toate ca documentul e o stupizenie fara rost si daca o mai ia mult pe directia asta, comisia europeana o sa se arda bine si partidele extremiste o sa prospere, nu pot sa nu remarc ignoranta fanilor Craciunului care cred ca sarbatoarea e una milenara si crestina :)
   • +2 (12 voturi)    
    Altul... (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:27)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Adica inainte de a exista Coca Cola nu se serba Craciunul?? De acord ca acum predomina latura economica, dar tot Craciunul e serbat ca acum sute (poate mii) de ani. Si eu recunosc ca imi place asa: te invata sa iubesti aproapele, sa ii ajuti pe cei nevoiasi, sa faci daruri celor iubiti, prietenilor. Ceea ce religia nu prea face (vezi prigonirea unor categorii de oameni), uitand (sau ignorand) cum a aparut, cum a creat Dumnezeu omenirea.
    • +3 (11 voturi)    
     Asa e (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:29)

     veratec [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Dar din pacate Craciunul a devenit o sarbatoare comerciala, te duci la mall, in club, cheltui, cumperi etc. Mai putin despre daruire, generozitate, ajutarea saracilor
     • -4 (4 voturi)    
      Pai asta am spus si eu despre latura economica (Miercuri, 8 decembrie 2021, 16:54)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui veratec

      Dar tot capitalistii aia care au lansat partea economica actioneaza acum si pe partea spirituala, a ajutorarii semenilor, a faptelor bune. Nu prea exista in Romania, e drept, dar peste ocean sunt posturi de televiziune care transmit, incepand cu vreo luna inainte, numai filme de craciun care asta fac, te invata sa-ti ajuti aproapele, pe cei sarmani, sa faci bine. Deci se poate si asa.
      • -4 (4 voturi)    
       P.S. Si totusi e despre daruire (Miercuri, 8 decembrie 2021, 20:08)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Ai incercat sa faci un calcul? Eu unul am facut si in cazul meu cheltuiesc mult mai mult pentru daruri pentru altii decat pentru mine. Asa ca tot daruire e! Plus ca totdeauna mai si donez cate ceva.
    • -4 (8 voturi)    
     de asta e google (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:29)

     ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Vezi ca nu stii ce vorbesti desi ai access la tot internetul din lume? Craciunul sau cum se numea el acum cateva sute de ani, a fost bagat ca sa acopere saturnalia si alte sarbatori pagane. nu prea a avut success la inceput si abia prin secolul 17-18 a inceput sa fie bagat pe gat mai intens oamenilor si abia dupa ce coca cola la popularizat a aparut termenul asta de craciun si de mos craciun si tot ce stii tu despre craciun
     • -4 (4 voturi)    
      Deci recunosti ca exista acum cateva sute de ani (Miercuri, 8 decembrie 2021, 16:50)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

      Adica inainte de Coca Cola! Pentru ca asta a aparut la sfarsitul anilor 1800. (1886 dupa unele surse tot de pe Google).
  • +4 (4 voturi)    
   Stalinism (Miercuri, 8 decembrie 2021, 13:56)

   Eucris [utilizator] i-a raspuns lui Pintilie

   Intre timp, fizicieni de la universitati prestigioase dezvolta ipoteza deista conform careia universul a fost creat de o entitate inteligenta iar darwinismul este in criza pentru ca nu poate explica o multime de fenomene si trebuie reevaluat radical. Dar pentru romanul atotstiutor-ateist, credinciosul trebuie denigrat si suprimat pe modelul stalinist.
   Vrajitoria este respinsa de crestinism nicidecum incurajata. Daca nu vedeti diferenta intre cele doua, denota lipsa de educatie. Imi pare rau sa spun!
 • -3 (53 voturi)    
  Ia să incerce Ursulica (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:34)

  GoTrump [utilizator]

  Ia să încerce Ursulica să anuleze termenul ”Ramadan”...!
  • +4 (30 voturi)    
   De ce sa interzica? (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:29)

   piros [utilizator] i-a raspuns lui GoTrump

   N-a interzis nici Craciunul, doar in mintea infierbantata de prostie pura a unora.
   • +4 (4 voturi)    
    Negare defensiva (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:44)

    Eucris [utilizator] i-a raspuns lui piros

    Exista un fenomen psihic denumit negare.
 • +11 (43 voturi)    
  romanii se tem de doua lucruri (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:42)

  levierul [utilizator]

  sa nu fie furati si sa nu ii prinda
  • +1 (13 voturi)    
   Din partea dumneavoastra (Marţi, 7 decembrie 2021, 21:02)

   Harald2 [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   nu ma puteam astepta la alt tip de remarca.

   Cei mai multi, la suparare, v-ar fi declarat imediat "troll rus" pentru ca este la moda. Adevarul este mult mai simplu si tine de lipsa de consideratie pentru propria persoana si deci desconsiderarea celor din jur.
   • 0 (8 voturi)    
    echitabil (Miercuri, 8 decembrie 2021, 10:06)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

    diferenta fundamentala dintre sperante si iluzii ar fi ca primele au un fundament real si o sansa de a se adeveri.
    Ca sa va traduc ce v-am spus: pe ce va bazati iluziile despre romani?
 • +8 (44 voturi)    
  pe bune, hotnews! (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:43)

  berenger [utilizator]

  aurel pop difuzează un fake-news și voi îi pupați pulpana? așa de jos ați ajuns? nu aveți curajul să spuneți că omul minte și dă dovadă de prostie și de reacredință, ci îi dați doar ocazia să se explice după aia, deși postarea originară e cea care circulă în continuare în toate mediile anti-ue și nimic altceva. altfel spus, apărați și promovați fake-news-ul, ca toată presa românească, de fapt.
  • -6 (34 voturi)    
   Care este, prietene, fake news-ul? (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:42)

   Joro [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Exista sau nu documentul in discutie?
   • +7 (27 voturi)    
    Exista documentul (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:28)

    piros [utilizator] i-a raspuns lui Joro

    Dar nu interzice nimic. Deci clar e FAKE NEWS.
    • -2 (18 voturi)    
     Lasa-l ca nici el nu stie sa citeasca (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:30)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui piros

     In primul rand nu interzice nimic, doar recomanda in anumite situatii. Si apoi, e adresat exclusiv organismelor interne ale UE, nicidecum tarilor, populatiei. Asa ca e si el raspanditor (raspandac cum zicea Divertis-ul) de fake-news.
     • +1 (11 voturi)    
      Hai, mai telectualule (Miercuri, 8 decembrie 2021, 7:02)

      Joro [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Nu vrei sa ma inveti tu sa citesc? Cat crezi ca mai dureaza dupa ce birocratii au primit "noul mod de comunicare incluziva" (marsh!) pana or sa ceara tuturor sa se alinieze? Pentru astia nascuti dupa Revolutie, poate nu are aceeasi semnificatie, dar pentru cei care am mai vazut filmul asta crede-ma ca-ti declanseaza toate alarmele posibile. Asa ca scutiti-ne de "limbajul incluziv" si lasati oamenii sa traiasca in culturile si traditiile mostenite de la stramosi. Abia atunci este cu adevarat o uniune in diversitate.
      • -3 (5 voturi)    
       As vrea, dar nu am sanse... (Miercuri, 8 decembrie 2021, 16:46)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Joro

       Daca nu au reusit cei specializati si instruiti pentru asta (educatoarea de la gradinita, invatatoarea din clasele primare), nu cred ca eu as avea vreo sansa. Deci inca o data, roaga pe cineva sa-ti citeasca si sa-ti explice: documentul e strict intern, nu interzice niciunei tari, regiuni, populatii sa traiasca si sa respecte conform culturii si traditiilor proprii. Relativ la ce va fi, stii povestea cu drobul de sare?
  • -3 (25 voturi)    
   cum ? (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:18)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Un document este un fake-news? Atunci, ce nu este fake? Nici nu a fost necesar sa o repete de mai multe ori ca s-au gasit destui care sa o aprobe. Voi chiar nu invatati nimic din istorie?
   • -1 (15 voturi)    
    Vezi ce am spus pentru "Joro" (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:33)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui GNG

    Esti inca o dovada ca analfabetismul e in floare in Romania, sunt, dupa cum se vede (si esti un exemplu), atatia care nu stiu sa citeasca. Sau vei fi un postac caruia asta i s-a dat, asta posteaza, fara sa judece?
 • -7 (25 voturi)    
  Baconschi prietenul lui Udrea (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:55)

  Cu_drujba_in_parlament [utilizator]

  Acest elefant corupt pana in maduva oaselor a furat impreuna cu Udreasca si cu Cocosel, au pus banii in imobiliare si acum defileaza in fata unei tari pagubite precum mari inteligenti de clasa nobila. Unde-i poporul roman sa-i prinda si sa-i dea prin masina de tocat? Alta solutie nu exista pentru acesti hotomani
  • 0 (20 voturi)    
   Slabut (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:56)

   keres [utilizator] i-a raspuns lui Cu_drujba_in_parlament

   Ce faci tu se cheama atac la persoana. Incearca sa combati argumentele nu persoana. Ce a zis e de bun simt si nu convingi poe nimeni prin atacuri la persoana.
   • -3 (17 voturi)    
    Lasa-l, ca saracul e postac fara minte... (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:36)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui keres

    Asta i s-a dat, asta posteaza. Ca sa citeasca postarea, sa judece ca sa vada ca nu are nici o legatura cu articolul, e deja mult prea mult pentru mintea lui. Daca o fi avand-o...
 • -2 (26 voturi)    
  Astia nu sunt sanatosi la cap! (Marţi, 7 decembrie 2021, 11:57)

  Forester [utilizator]

  In primul rand, cand spui "Craciun" aduci cu acest cuvant o intreaga pleiada de informatii, obiceiuri si traditii, inclusiv religioase (pentru crestini in acest caz). Cand spui Ramadan sau Hanuka, la fel, nu sunt doar niste cuvinte goale care se refera la o anumita perioada a anului, ci evoca o intreaga simbolistica.
  A avea intentia sa "aplatizezi" totul mi se pare un imbecilizare atroce. Hai sa mergem pana la absurd. SA nu mai spunem domnu doctor sau domnul avocat sau domnu inginer, sa spune domnul cu facultate (nu putem spune studii superioare, ca ar implica inferioritatea celorlate studii anterioare facultatii!). Sa facem asta sa nu ma mai simt eu discriminat ca am facut Poli dar altul a facut avocatura si deci stie legile mai bine decat mine.
  Hai sa continuam, sa nu mai afisam in magazine haide pentru femei si barbati, ci haine ... dracu stie, ca nu-mi vin idei, haine mai light si haine mai rugged.
  De ce sa discriminam copiii, sa le zicem oameni in faze timpurii...
  Pana unde ma???
  • 0 (30 voturi)    
   Religia este o alegere personala (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:54)

   keres [utilizator] i-a raspuns lui Forester

   Spui cum vrei tu cu familia prietenii, vecinii. Dar nu incerca sa-ti impui normele tale religioase asupra tuturor. Nu toti gandesc ca tine, au aceleasi valori si credinte si in spatiul public trebuie sa existe un numitor comun care sa nu supere pe nimeni. Nu vad musulmani sau evrei deranjati, doar crestinii fundamentalisti par deranjati.
   • 0 (12 voturi)    
    Dar cine impune?? (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:42)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui keres

    A ma referi la Craciun inseamna ca vreau sa schimb sau anulez Ramadam-ul, Hanuka? Sa impun normele mele? In final insa ai dreptate. Nu stiu nici un coleg, prieten, cunostiinta de lala religie, care sa fi fost deranjat de mine cand am zis sau m-am referit la Craciun. Tot "crestinii" sunt cei analfabeti (unii, evident, sper ca nu multi) vezi ca nici macar nu stiu sa citeasca, sa vada despre ce e vorba in document.
 • +2 (44 voturi)    
  Ce jale pe habotnici (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:17)

  oreo [utilizator]

  UE hurts their feelings! Nobody gives a shit about your feelings! Crestinopatii habotnici fac crize cand aud de limbajul incluziv. Pastrati-va fanteziile in privat pupatori de cadavre.
 • +6 (34 voturi)    
  Turnatorul sef al Academiei nu se lasa (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:26)

  dasim [utilizator]

  iar raspandeste minciuni in stil securist.
 • -8 (22 voturi)    
  Doar libertatea. (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:39)

  AndreiSo [utilizator]

  Care, are dreptate Baconschi, nefiind materiala, e un nimic.
  Poate nu ati observat, dar cei platiti bine si carora nu le lipseste nimic sunt sclavi.
 • +12 (44 voturi)    
  Pt toți analfabeții funcțional (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:45)

  Heitarel Troleanu [utilizator]

  de aici sau de aiurea, și pt toți oamenii onești care recunosc cinstit că nu mai înțeleg nimic din ce văd în media, din ce li se spune în mod oficial:

  Nu mai puneți botul la toți ticăloșii din presa tabloidă și vânduți pe țigări rușilor, nu mai faceți rating, căscând gura la toți atârnătorii pe la televiziunile antiromânești (RTV, A3, Realitatea etc) patronate de infractori fără scrupule si fără busolă morală, nu mai înghițiți pe nemestecate tot ce vi se vâră pe gât! Gândiți cu capetele voastre și căutați surse de informare valide și cinstite!

  Articolul ăsta o zice clar, de mai multe ori: e o RECOMANDARE! DE UZ INTERN! Pt FUNCȚIONARII COMISIEI EUROPENE, nu pt vorbirea curentă! Nu vă interzice și nu vă fură nimeni Craciunul, copii ai durerii!

  E mai mult pt funcționarii-târtani și ciobani din Europa de Est, pt că cei occidentali știu bine normele astea de curtoazie și politețe obligatorii în lumea civilizată, de mulți ani! E absolut normal și de bun simț să nu faci urări specifice, cu tentă religioasă, pe bază de gen, rasă etc, tuturor la grămadă, ci doar celor care se pretează la asta. Creștinii pot să ureze Ramadan plăcut sau Shabbat Shalom, sau Happy Hanukkah, oamenilor cu respectivele credințe religioase, după cum și aceia pot spune Merry Christmas creștinilor. Nimeni nu se va simți lezat. Dar a face respectivele urări tuturor, fără deosebire, e deopotrivă bizar și stupid. Cum ar fi ca americanii să ne ureze de 4 iulie "La mulți ani, România"? Sau să-i spună cineva lui Rareș Bogdan "La mulți ani" de 8 martie?;)

  Cât despre "academia" română, ăla a fost pe vremea lui Ceașcă un cuib de informatori și politruci, iar astăzi, o gașcă de paraziți social, tolomaci și asasini cultural.

  Ca în multe alte cazuri: ieri securiști, azi sinecuriști...
  • -4 (26 voturi)    
   recomadare sa fie, dar sa primesc si eu (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:50)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Heitarel Troleanu

   Stii ce inseamna recomnadare de ordin intern ? E doar o forma frumoasa prin care se zice ca nu ai voie sa faci altceva decat este scris acolo
   Oricat de mult as vrea eu sa ignor acel document si sa ii gasesc scuze, nu exista. Acel document nu ar trebui sa apara in nici o institutie publica. E un document profund discriminator ce incearca sa cenzureze si sa elimine libertatea de expresie. Nu are nici o treaba cu nunul simt sau valori precum egalitatea, libertatea, incluziunea(sau cum ii mai zice).
   E o porcarie pur si simplu, la acelasi nivel cu idiotul de antrenor turc ce s-a dat lovit pentru ca a fost facut negru.
   Ti-o spun ca om care s-a vaccinat, care crede in stiinta si in modernitate, om ce nu are nimic cu minoritatile din romania sau alte parti ale lumii etc Nu putem sa fim egali si egalitatea nu poate fi impusa si doar castigata , la fel ca respectul
   • -2 (20 voturi)    
    Analfabet si mandru? (Marţi, 7 decembrie 2021, 15:07)

    Pintilie [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Recomandarea este ca institutiile publice nu au legatura cu fanteziile unora cu mosi obezi magici sau vrajitori din cer
   • -1 (17 voturi)    
    Adaugă-ți te rog numele, (Marţi, 7 decembrie 2021, 15:08)

    Heitarel Troleanu [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    scris așa fără majuscule, adică transformat în substantiv comun sau adjectiv, la titlul postării mele precedente.

    Scuze pt omisiune.
    • -6 (8 voturi)    
     lol (Miercuri, 8 decembrie 2021, 12:33)

     ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Heitarel Troleanu

     Exact asa l-am adaugat dragule ion.daniel. Asta e numele meu spre deosebire de Dalla care e unul imaginar. Si crezi ca imi pasa mie ca e scris cu litere mari sau litere mici ? Ma face mai special? Pentru cine se simte aparte doar ca are numele scris cu majuscule, nu am decat parere de rau.
     • -3 (5 voturi)    
      E, nu asta era problema, (Miercuri, 8 decembrie 2021, 15:04)

      Heitarel Troleanu [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

      că ți-ai scris numele așa, ți-am răspuns doar la ironia cu recomandarea de ordin intern...
      Nu mă simt deloc "aparte".
      Numai bine.
 • +3 (31 voturi)    
  Bine zice Baconschi (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:48)

  Soro [utilizator]

  Mie mi se pare de bun simt adresarea generala intr-un cadru general.
  Nu cred ca mi-ar placea ca un musulman sa iti spuna allahu akbar ca urare de sarbatori. Adica, o fi mare Alah pentru el dar nu si pentru mine iar urarea asta ar putea avea si o conotatie diferita datorita folosirii ei cu scop peiorativ si violent in anumite medii.
  Sunt convins ca nu ma pedepseste Dumnezeu ca urez unor oameni "sarbatori fericite" in loc de Craciun fericit si nici nu cred ca Dumnezeu e asa de slab incat sa aiba devoie ca eu sa ii tin partea. Cine crede asta nu a citit nici macar Biblia.

  Nu putea fi exprimat mai bine ce a exprimat Baconschi: „Dacă ești un om cu adevărat liber, nu-ți ia nimeni nimic”.
  Daca esti un "om mic" ai tot timpul impresia ca esti mic si ca te calca cineva in picioare si ai tendinta de a-ti apara micimea devenind violent si huligan. De aici si multele comentarii xenofobe cand vine subiectul asta ca si altele legate de incluziunea sociala si religioasa.
  • +2 (10 voturi)    
   De acord cu o exceptie (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:49)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Nu cred ca m-ar supara sa-mi spuna "allahu akbar". Dar nu cred ca e potrivit, "allahu" nu e sarbatoare! Nici eu nu urez de Craciun "Dumnezeu e mare"! Eu spun Craciun fericit., deci ma refer strict la sarbatoare. Deci cu atat mai mult, pot sa-mi ureze Ramadam fericit (sau Happy Hanuka), nu ma deranjeaza de loc, ba chiar mi-ar place.
 • -4 (30 voturi)    
  Dacă ești un om cu adevărat liber (Marţi, 7 decembrie 2021, 12:53)

  fghr [utilizator]

  nu-ți ia nimeni nimic.

  daca nici asta nu e vorba de politruc , nu stiu care mai este....

  Rusine Baconschi
 • +6 (28 voturi)    
  raspunsul este simplu (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:01)

  cetateanulmodern [utilizator]

  De prosti si needucati.Orice om cu capul pe umeri nici nu ar fi citit o astfel de stire.
  Abia astept sa vina la conducere generatia tinerilor care acum au 20 - 25 de ani sa se termine cu toate prostiile aste de correctitudine politica pe care le promovează cei care conduc acum societatea europeana.
  Pe cei care azi au 20-25 de ani ii doare undeva de prostiile astea.
 • +18 (52 voturi)    
  Propaganda creeaza realitati alternative (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:11)

  helvig [utilizator]

  In SUA conservatorii cred ca alegerile au fost falsificate, ca pandemia este o simpla raceala, ca incalzirea globala nu exista etc.

  Cum au ajuns zeci de milioane de oameni sa creada in minciuni? Este rezultatul a zeci e ani de propaganda conservatoare care a inlocuit in mintea lor realitatea obiectiva cu una alternativa.

  Minciuna cu interzicerea Craciunului a fost creata de Fox News si de Bill O'Reilley.

  How Fox News Created the War on Christmas
  https://hbr.org/2016/12/how-fox-news-created-the-war-on-christmas

  Este una dintre marile minciuni promovate intens de eco chamberul conservator si menite a amplifica sentimentul de victimizare al publicului lor. Acesta este mentinut de zeci de ani intr-o stare de frica permanenta, asaltat continuu de primejdii inventate: imigrantii, feministele, ecologistii, presa, mediul academic, deep state...toti acestia devenind dusmanii care ameninta civilizatia, credintele, familia...

  Aceasta strategie de demonizare a competitorilor politici si de a incadra polemicile normale intr-un razboi apocaliptic de "supravietuire" are rolul de a infricosa masele pentru a fi mai usor controlate.

  Orice polemica se transforma intr-un efort de anihilare a celuilalt, competitorul politic este transformat in raul absolut care ameninta insasi existenta lumii pe care o cunoastem.

  Competitia politica trebuie dusa prin orice mijloace (cum altfel procedezi cu cineva care-ti ameninta viata, familia, traditiile, modul de viata?).Progresistii au devenit incarnarea RAULUI.

  Asta mantalitate este de inspiratie totalitara, care a dus in istorie la anihilarea fizica a celor perceputi ca dusmani: evreii, chiaburii etc. Spre asta ne indreptam.
 • +11 (31 voturi)    
  Aurel Pop pe urmele lui Teodosie (Marţi, 7 decembrie 2021, 13:25)

  grabla [utilizator]

  ce imbecili sunt in functii inalte! Cand vad cati tampiteii care flutura conspiratii, au drept de vot, ma inspaimant.
 • +1 (27 voturi)    
  Europa nu mai este crestina (Marţi, 7 decembrie 2021, 14:55)

  ISoli [utilizator]

  Sa nu uitam ca in Tratatul de constituire a UE s-a refuzat includerea cuvantului "crestin".
  Eu va urez "Craciun luminos, ca s-a nascut Hristos!". Acum si pururea!
  • -1 (15 voturi)    
   Si de ce trebuie sa fie crestina Europa? (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:50)

   kmcd [utilizator] i-a raspuns lui ISoli

   Religia nu se poate impune nimanui tine de libertatea individului, pe langa asta statele democratice sunt laice, ca altfel ajungem ca in Iran.
 • 0 (22 voturi)    
  Cum sa nu (Marţi, 7 decembrie 2021, 15:18)

  Setalcott [utilizator]

  Nu exista război impotiva Crăciunului, e totul nasocire deliranta a conservatorilor. Ne garantează conservatorul de serviciu Bacoschi.
  Uitați-va linistiti la Santa Inc.
  Devin din ce in ce mai convins ca pe articolele de genul asta se iau bani serioși. Sper ca mult înfierată dezinformare ruseasca sa fie suficient de reala pentru a le contracara.
 • 0 (14 voturi)    
  Nu-i lasati!!! (Marţi, 7 decembrie 2021, 16:09)

  Robin_W [utilizator]

  Am ajuns in US ale A pe la inceputul secolului, Craciunul era o sarbatoare si se sarbatorea cu fast la aproape toate locurile de munca!
  Prin 2007-2009, incet-incet au inceput sa apara tot felul de restrictii exact asa: sa inlocuim Craciun cu Sarbatori, sa nu mai uram public, sa nu mai sarbatorim la locul de munca, etc. exact din aceleasi motive: sa nu se simta altii jigniti, sa fie 'politic corect'! ???
  A ajutat? Eu nu cred, dimpotriva!
  Uite unde sunt astazi US ale A comparat cu unitatea pe care o aveau ca popor la inceputul secolului!

  Daca vrei sa fii "politic corect", lasa libertatea oamenilor si nu impune o minoritate unei majoritati, dar nici invers!
  • -1 (13 voturi)    
   Pai? (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:05)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Robin_W

   De ce ai vrea sa sarbatoresti Craciunul la locul de munca?
   Parca era o sarbatoare de familie?
 • +4 (16 voturi)    
  se tem de ce nu inteleg (Marţi, 7 decembrie 2021, 17:13)

  Boa [utilizator]

  Tentativa asta de regula interna la comisia europeana nu are nicio treaba cu "interzicerea Craciunului", e doar o tentativa de ghid de comportament intr-un mediu multinational si multicultural.

  Nu are nicio legatura un regulament de comportament in interiorul unei organizatii cu sarbatoarea in sine.
  Orice om cu mintea limpede intelege ca interzicerea unei sarbatori de amploarea Craciunului este imposibil de facut si ar fi o decizie sinucigasa pentru ca ar insemna implicit interzicerea religiei crestine (si ipe cale de consecinta si a altor religii). Or asta nu a fost posibil de facut nici macar in cei 50 de ani de comunism, inclusiv in Cuba lui Fidel religia a fost mereu permisa si respectata.

  Dar unii au interesul politic de a face din asta un caz si cu siguranta ca multi oameni sunt influentati de ceea ce citesc la mana a doua pe feisbuc sau prin diverse tabloide. Este insa trist sa vezi cum se arunca pe fenta presedintele Academiei Romane, un reputat isotric care ar trebui sa aiba in reflex analiza documentelor inainte de a se pronunta public in mod vehement.
 • +5 (19 voturi)    
  Furtuna intr-un pahar de apa (Marţi, 7 decembrie 2021, 18:32)

  veratec [utilizator]

  Arata cat de usor se poate manipula populatia cu stiri false. Si din pacate se vede ca cei care cad prada sunt de pe esichierul de dreapta al politicii.
 • 0 (18 voturi)    
  Mos Gerila (Marţi, 7 decembrie 2021, 19:13)

  gie [utilizator]

  Au mai fost unii de la est care il vroiau inlocuit pe Craciun cu Gerila... Va mai aduceti aminte? Istoria se repeta azi cu noii stapani de la apus. Craciunul reprezinta la noi Nasterea Domnului Isus Hristos. Destul l-au deturnat cu cadouri si cumparaturi si alte prostii stupide. Sa nu uitam totusi semnificatia adevarata.
  Doamne ajuta!
 • +1 (17 voturi)    
  Brussels zice stop Craciun, welcome Eid Al-Fitr (Marţi, 7 decembrie 2021, 22:01)

  Cu_drujba_in_parlament [utilizator]

  Eid Al-Fitr este un fel de sarbatoare pe care musulmanii o sarbatoresc in tarile lor, dar si in Europa. Nimeni nu le impune sa o opreasca. Ce observ eu este ca se doreste federalizarea si "omogenizarea" fortata a crestinilor cu musulmanii, insa musulmanii sunt favorizati si protejati. Uniunea Europeana are multe lucruri bune, dar si unele extrem de rele. Iar daca nu recunoasteti acest aspect, sunteti niste pui de dictator, fara creier.
 • 0 (0 voturi)    
  Bine spus. (Joi, 9 decembrie 2021, 9:13)

  Lucretian [utilizator]

  "Soluția cea mai bună e cea de bun simț: să-și ureze fiecare și să ne urăm unii altora cele bune, de sărbătorile fiecăruia, fără atâtea scrupule ”politic corecte”.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by