Autorităţile judiciare din Germania au făcut săptămâna aceasta percheziţii la patru adrese din România, la locuinţele a patru persoane suspectate că au organizat un transport de droguri care a fost depistat în luna august a anului trecut în portul Constanţa. În urma descinderilor au fost ridicate suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare de probe în investigaţia care durează de peste doi ani, potrivit News.

DroguriFoto: Captura YouTube

„La data de 22 noiembrie 2021, ca urmare a cooperării judiciare internaţionale între procurorii D.I.I.C.O.T. şi autorităţile germane, acestea din urmă au efectuat 4 percheziţii domiciliare, la locuinţele a 4 persoane bănuite că ar fi fost responsabile de manipularea şi organizarea transportului de 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon, descoperit de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, la data de 30 august 2020. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe suporturi digitale de date şi înscrisuri cu valoare probatorie. Investigaţia a durat în ambele ţări peste doi ani, fiind o operaţiune în care au fost investite eforturi şi resurse deosebite, pentru a documenta gruparea infracţională şi toate ramificaţiile ei din Germania, România şi alte ţări”, informează DIICOT într-un comunicat dat publicităţii vineri.

În ancheta în care autorităţile judiciare din România şi Germania cooperează, la finalul lunii august a anului trecut a fost făcută, la Constanţa, cea mai mare captură de pastile de haşiş şi captagon (un stupefiant pe bază de amfetamină) din istoria DIICOT şi a Poliţiei Române.

În vara lui 2020, autorităţile au descoperit, în Portul Constanţa, două containere expediate pe cale maritimă din Portul Latakia, Siria, care a tranzitat Turcia şi care avea ca destinaţie finală Portul Constanţa.

După ce containerele au fost descărcate în unul dintre acestea au fost descoperite aproximativ 1,5 tone de haşiş şi 751 de kilograme de pastile de captagon, mai exact 4.024.250 de pastile din stupefiantul denumit „drogul jihadului”.

Drogurile erau disimulate între recipientele de carton cu marfă transportată legal, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanţe. Marfa de acoperire, săpun organic cu o densitate foarte mare, avea menirea de a masca drogurile.

Valoarea de piaţă a drogurilor capturate este de aproximativ 80.000.000 de euro.

La acel moment, procurorii DIICOT precizau că fac cercetări cu privire la mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, pentru a se stabili implicarea acestora în organizarea transportului de droguri.