O grupare de traficanți de migranți din vestul României, formată din români, dar și din cetățeni afgani și iranieni, a reușit să încaseze de la zeci de migranți, în special afgani care voiau să ajungă în vestul Europei, jumătate de milion de euro, conform procurorilor DIICOT. Grupurile de migranţi erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre, fiind transportate în Timişoara. Acolo, migranții fie erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcați în apropierea unor centre comerciale, în funcție de suma pe care o achitau către organizatori, spun anchetatorii.

bani obtinuti din trafic de migrantiFoto: DIICOT

Conform DIICOT, procurorii, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara, au făcut marți 19 percheziții domiciliare în Timiș și în București, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți.

Procurorii spun că, începând cu luna iulie 2021 şi până la data de 30 septembrie, un număr de 24 de suspecţi - 2 cetăţeni iranieni, 4 cetăţeni români şi 18 cetăţeni afgani - au pus bazele unui grup infracţional organizat, cu scopul de a înlesni trecerea ilegală a frontiereri a unor migranţi de orgine afgană şi pakistaneză.

Cât plăteau migranții

Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, erau preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre, fiind transportate ulterior în municipiul Timişoara. Acolo, migranții fie erau cazaţi în apartamente închiriate, fie erau debarcați în apropierea unor centre comerciale din Timişoara pentru a se adăposti, în funcție de suma pe care o achitau către organizatori, respectiv între 500 şi 1.500 euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timişoara, Arad şi Hunedoara, afirmă anchetatorii.

Migranţii care reuşeau să achite preţul cerut erau transportaţi de către cetăţenii români, în maximum trei zile de la cazare, într-una din parcările de TIR Ilia, Chizătău, Şustra, Giarmata, Şagu, M11, Pecica sau Lugoj, toate situate pe Autostrada A1 Deva-Nădlac. Odată ce grupurile de migranţi ajungeau în parcări, organizatorii se ocupau de identificarea TIR-urilor nesigilate, pe care le deschideau pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia (prin scanarea codului QR de pe colete), stabilind astfel dacă respectivul TIR putea fi încărcat cu migranţi, în funcție de destinația acestuia.

Cum funcționa gruparea

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a fost structurată pe trei paliere:

  • 1. Segmentul de finanţare era asigurat de către liderii grupării care aveau rolul de a încasa sumele de bani provenite de la organizatorii grupurilor de migranţi care acţionează pe filiera Turcia-Serbia, sume de bani care erau folosite pentru organizarea reţelei pe teritoriul României. În acest sens, aceștia se deplasau de la Bucureşti la Timişoara, achitând cheltuielile ocazionate de traficul de migranţi, sumele datorate organizatorilor afgani (liderii de grup ai parcărilor) care efectuau activităţile de transfer şi introducere în tiruri. La rândul lor, organizatorii afgani ai parcărilor, achitau contravaloarea serviciilor de transport către șoferii de taxi.
  • 2. Segmentul de organizare a activităţilor infracţionale în parcări era asigurat de câte patru cetăţeni afgani pentru fiecare parcare, aceștia acționând doar în parcarea alocată.
  • 3. Segmentul de transport intern ce era asigurat de către cetăţeni români, șoferi de taxi.

Membrii grupului infracțional au derulat în mod continuu, începând din luna iulie 2021, activitatea de trafic de migranţi, până la acest moment fiind identificate 53 de acte materiale, iar traficanții ar fi încasat aproximativ 500.000 de euro, mai spun procurorii.