Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Avocatul Poporului: Condiţionarea cadrelor medicale de certificatul verde COVID, măsură restrictivă / Ce drepturi spune instituţia că sunt încălcate

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:51 Actualitate | Esenţial


Renate Weber
Foto: Agerpres
Avocatul Poporului - instituție condusă de Renate Weber - consideră că actele normative discutate de Guvern privind introducerea certificatului COVID pentru angajații din spitale sau din domeniul asistenței sociale încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor și sunt ”lipsite de proporționalitate și inadecvate”.

Actele normative la care se referă instituția condusă de Renate Weber sunt:
 • proiectul de lege pus în dezbatere publică luni de Ministerul Sănătății prin care personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerul de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie. Proiectul, care ar urma să treacă prin Guvern și să fie trimis apoi Parlamentului, prevede că acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 - care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile și chiar concedierea.
 • proiectul de OUG discutat în primă lectură în ședința de guvern din 15 septembrie prevede că angajaţii din domeniul asistenţei sociale (centre de îngrijire) trebuie să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie test negativ, săptămânal, fie dovada trecerii prin boală.
Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare COVID sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor vizate, cu excepţia personalului care are indicaţie medicală pentru nevaccinare.

Avocatul Poporului consideră, "recunoscând obligaţia constituţională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice", că "soluţiile legislative care condiţionează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unităţile sanitare publice şi private, precum şi al personalului încadrat în centrele rezidenţiale publice şi private de obţinerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancţiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exerciţiul dreptului la muncă, al egalităţii în 2 drepturi şi al asigurării măsurilor de protecţie socială, măsuri lipsite de proporţionalitate şi inadecvate scopului urmărit".

Instituţia precizează că, potrivit Constituţiei, restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi poate fi făcută numai prin lege.

Avocatul Poporului menționează că anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituţională a emis mai multe decizii în care a precizat "clar şi ferm" că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanţe de urgenţă sau acte administrative. Aşadar, Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituţională, atrage atenția Avocatul Poporului.

Potrivit instituţiei, conţinutul actelor normative ar fi "total inadecvat" din următoarele motive:
 • potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în România este de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
 • în urma zecilor de anchete şi vizite realizate de instituţia Avocatul Poporului atât în centre rezidenţiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar şi în unităţi sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituţii;
 • costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetăţenilor;
 • statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea creării cadrului legal pentru plafonarea preţului testelor de o manieră care să faciliteze cetăţenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsură de protecţie anti-COVID.
Avocatul Poporului apreciază că soluţiile legislative menţionate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituţionale:
 • dreptului la muncă şi protecţia socială a muncii,
 • interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevăzută în art. 16 alin. (1) şi art. 4 şi încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidenţiale la măsuri de asistenţă socială.
Avocatul Poporului menționează că a trimis premierului, și miniștrilor Sănătății și Muncii analiza prin care atrage atenția că cele două proiecte ar încălca mai multe drepturi ale salariaților.

CITEȘTE ȘI:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4154 vizualizari

 • +3 (25 voturi)    
  vaaai (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:56)

  Point [utilizator]

  nu se poate...
  sa-mi reaminteasca cineva cine dracu-i asta si ce vrea?!
 • +5 (31 voturi)    
  idioata .... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:59)

  viziru [utilizator]

  idioata .... cel putin .... si daca cadrul medical nevaccinat are Covid si imbolnaveste bolnavul varstnic si il omoara ce drepturi are mortu avocatu lu peste prajit al poporului pesedist care este ?????
  • -8 (16 voturi)    
   Lol (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:05)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui viziru

   Bolnavul varstnic trebuie sa se fi vaccinat, ca sa nu ajunga sa il infecteze cadrul medical.

   Nu eu te oblig pe tine sa te vaccinezi ca sa nu ma infectezi pe mine nevaccinatul, ca nu suntem la nebuni.

   Ti-e frica de covrig ? vaccineaza-te pana-ti sar ochii, nu te priveste ce fac EU.
   • +6 (22 voturi)    
    amice (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:15)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui HP

    esti...

    libertatea ta se opreste unde incepe libertatea altuia

    adica tu cand nu te vaccinezi imi faci rau mie si libertatea ta se opreste aici!

    tu nu ai dreptul sa infectezi alti oameni care nu au apucat sau nu au putut sa se vaccineze!

    intecegi libertatile total invers tovarase!

    dupa "logica" ta... violatoru / criminalu are drepturi si e treaba ta sa-ti pui chiloti de tabla / vesta anti glont....
    • -1 (15 voturi)    
     Dacă tu ești vaccinat, cum îți face el rău?! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:34)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Minciuna are picioare scurte, iar logica ta e distorsionată. Tipic pentru activismul politic.

     Vrei să spui că tu ești nevaccinat, dar el îți face rău ție dacă nu se vaccinează?

     Dacă tu ești vaccinat, cum îți face rău ție nevaccinatul? Nu era vorba că vaccinul te protejează? Sau de fapt nu te protejează? :)
    • 0 (14 voturi)    
     Lol (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:42)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Am tot vazut vrajeala asta cu "libertatea ta se opreste..."

     1. Libertatea mea nu se opreste niciunde.

     2. Nu ai de unde sa stii ca cei nevaccinati sunt infectati sau nu.

     3. Chiar de ar fi infectati, nu exista intentia de a face rau altcuiva.

     4. Esti liber sa te vaccinezi.

     5. Esti minoritar, deci nu ai cum impune nimic majoritatii, in special cand vine vorba de propria persoana.
    • -1 (11 voturi)    
     Libertățile indivizilor nu se opresc nicăieri (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:49)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Dacă ar fi adevărat ce zici, inclusiv libertatea ta de a-mi îngrădi libertatea mea de a alege tratamentul medical dorit (sau de a-l ignora) s-ar opri fix în punctul în care îmi faci rău (a face rău aici înseamnă a-mi nesocoti voința).
     Firește că nu am dreptul să infectez alți oameni, însă nu-i pot infecta, când sunt sănătos, iar cel care contestă starea mea de sănătate n-are decât să plătească testul din buzunarul său și are dreptul să-mi ceară costul doar atunci când testul este pozitiv.
     Nu există dreptul cuiva de a viola, însă există dreptul acestuia de a alege să ignore tratamente medicale care nu-i plac.
  • -3 (11 voturi)    
   Stai linistit, va deveni obligatorie... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:16)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui viziru

   ... vaccinarea.
   Coana Renate tocmai ii invata ce au de facut .
   Si, dupa cum poti vedea in text, LEGE EXISTA DE ANUL TRECUT.
   • 0 (8 voturi)    
    Stai tu liniștit, că nu va deveni obligatorie (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:38)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

    Ai sute de comentarii de propagandă agresivă pro-vaccinare sub nickname-ul ăsta. Acum ai ajuns la etapa ”dezbaterea s-a încheiat”, dar nu păcălești pe nimeni. Dacă vrei să vezi ce se întâmplă, insistă tu cu obligativitatea :)
    • +1 (7 voturi)    
     Va fi obligatorie vaccinarea. (Miercuri, 29 septembrie 2021, 20:39)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Si da, fac propaganda agresiva pentru vaccinare sub nickname-ul asta.
     Si am mai vazut pe aici, pe site, tot soiul de ceghevari si robinhuzi.... sunteti aceeasi prostime neputincioasa dintotdeauna.
 • -6 (30 voturi)    
  Lol (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:00)

  HP [utilizator]

  Cu decizia de ieri a Curtii de Apel din Cluj, cu alte declaratii ale aluia de a fost presedintele CCR, se observa ca se strange latul de gatul obsedatilor pro-vaccinare.

  1. Responsabilitatea pentru asigurarea locurilor suficiente la ATI revine INTEGRAL autoritatilor.

  2. Responsabilitatea pentru sanatate si viata revine INTEGRAL fiecaruia dintre noi.

  Te vaccinezi sau nu, te imbolnavesti sau nu, statul este obligat sa iti asigure asistenta medicala, pentru ca de aia platesti taxe si impozite de iti sare basca.
  • -1 (15 voturi)    
   edicu (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui HP

   are OBLIGATIA legala si morala (juramantul lui hipocrat) sa faca TOT CE POATE ca sa ajute pacientul!

   practic cand personalul medical nu se vaccineaza incalca aecasta obligatie!

   am incheiat discutia penibilule!
   • +1 (11 voturi)    
    Lol (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:44)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Nu se va vaccina decat cine va dori.

    Ia-ti smiorcul si fa pasi.
 • +2 (24 voturi)    
  Sunt probleme de discriminare si legalitate (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:03)

  Gryphus [utilizator]

  chiar daca scopul e unul bun: sa nu infecteze medicii pacientii, nu orice scop scuza mijloacele.

  adica nu poti face orice doar pt ca scopul e unul bun

  - de ce doar medicii si nu tot personalul bugetar
  - de ce si medicii din PRIVAT?

  adica se produce o discriminare

  apoi exista niste drepturi si libertati garantate de constitutie.
 • +1 (23 voturi)    
  ! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:10)

  tudorr [utilizator]

  Fiinta asta inca e avocatul poporului?
  • -1 (13 voturi)    
   inclusiv (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:18)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   oamenii care critica avocata penalilor primesc minusuri

   forumistii de pe siteu asta au ajunt PENIBILI !!!

   intai e laudata blonda psd care injura justitia (dana garbovan sau cum kkt o cheama)
   acum sunt criticati cei care critica avocatul penalilor
   frate tara asta l-ar vota pe hitler daca le-ar priomite ca nu au resptrictii si se pot imbollnavi unu pe altul in voie...
   • +4 (8 voturi)    
    Lol (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:44)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Exact, acum ia-ti patina catre aeroport si nu te mai intoarce.

    Sa vina Diasporaaaa...
 • -7 (15 voturi)    
  Pai.... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:21)

  FloriGel [utilizator]

  Care drept la munca atunci cand nu mai ai contract de munca? Ce conditionare? Poti sa dai cu sapa pe marginea drumului si fara vaccin.
 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:22)

  [anonim]

 • -3 (21 voturi)    
  Concret (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:24)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Sa ne spuna d-na Weber care sunt masurile care pot fi luate fara a o nemultumi? Concret, cum considera dansa ca poate fi oprita raspandirea bolii (ceea ce, tot in opinia dansei, ramane obligatia statului). Poate ca e comp[etenta si in epidemiologie si nu stiam.

  Nu restrange nimeni niciun drept. Alegerea e a fiecaruia, cu sau fara vaccin. Cu vaccin iti asumi riscurile efectelor secundare, ori posibilitatea ca vaccinul sa aiba efecte pe termen lung. Sunt sanse mici, insa nu nule, ca aceste riscuri sa apara. Fara vaccin iti asumi riscul legat de sansa crescuta sa te imbolnavesti, ori sa faci o forma grava a bolii, cu posibile sechele. La fel, fara vaccin iti asumi si unele consecinte, inclusiv testarea periodica pe banii tai. De ce ar trebui sa plateasca altii pentru testele unei persoane care refuza sa se vaccineze? (evident, exceptand un procent mic al persoanelor pentru care vaccinarea este contraindicata).

  Unde sunt discriminarea, restrangerile de drepturi?
  • +1 (3 voturi)    
   Simplu: vaccinate toate persoanele vulnerabile (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:55)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   de urgență și eliminate absolut toate restricțiile.
   În maxim 2-3 luni nu mai avem niciun caz grav de Covid (sau nu mai multe decât răceli) chiar dacă toți cetățenii ar fi pozitivi la testele PCR (care nu detectează boala ci virusul - virus care poate fi și mort).
 • -9 (13 voturi)    
  comunistii invatand democratia (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:28)

  levierul [utilizator]

  Din punctul lor de vedere este o involutie si de asta cauta cu disperare sa distruga orice pot, doar doar ar demonstra ca democratia este un esec.
 • -6 (18 voturi)    
  Multumim, coana mare ! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:31)

  Valtran [utilizator]

  Deci stiti acum, ce e de facut penttu ca legea sa treaca.
  Madam Renate ca da mura-n gura !

  Eu zic, prostime, sa-ti pregatesti tricouri cu maneca scurta...
  • +1 (5 voturi)    
   Vezi că nu se numește prostime. (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

   Ia legătura cu Adrian Năstase, îți spune el cum se numește. Să-l întrebi să-ți arate la ce face referire.
   • -2 (6 voturi)    
    Adica... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:41)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ... la ce vezi tu in oglinda ?
    Mda, si eu tot la voi fac referire.
 • 0 (6 voturi)    
  Hahaha (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:43)

  FloriGel [utilizator]

  Dar sa fie nevoie de studii de specialitate pentru a efectua operatii nu inseamna o condiţionare in exercitarea dreptului la muncă al personalului din unităţile sanitare publice şi private? Ma intreb si eu. Nu-i necasara neaparat vaccinarea pentru acel certificat. Este un act aditional pentru a putea sa pastrezi contractul de munca.
 • +1 (5 voturi)    
  nu inteleg (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:54)

  cmariusalin [utilizator]

  pai daca nu sunt respectate conditiile legale pentru toate aceste HG si OUG si sunt invalide de ce nenea politistu le APLICA?! cine le da ordinele astea?
 • +1 (9 voturi)    
  parerea mea (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:18)

  Walking_dead [utilizator]

  "...sunt lipsite de proportionalitate..."
  Dar pensiile speciale nu intra si ele in aceasta categorie?
 • +2 (12 voturi)    
  de ce eu trebuie, dar doctorul nu? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:22)

  Barbaneagra [utilizator]

  Ce nesimtire "constitutionala" e asta?
  Eu, ca pacient, trebuie sa dovedesc ca am certificat verde atunci cand intru in spital/clinica.
  Doctorul nu are are aceasta obligatie, pentru ca e doctor???
  Acest aspect cretin al situatiei ii scapa cumva doamnei Weber?
  De ce in tarule europene CIVILIZATE nu se pune problema constitutionala a libertatii de a muri sau de a infecta/omora pe cineva cu un virus?
  Care sunt panzele albe ale responsabilitatii morale in fata pandemiei????
 • +2 (14 voturi)    
  Potrivit art 34 (2) din Constitutie (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:26)

  Susufler0 [utilizator]

  "Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice."

  Articolul acesta a fost sarit de d-na Renate Lata-n spate Weber, din interes !

  PS. Rusinica d-na Weber !
 • -1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:55)

  [anonim]

  • -3 (7 voturi)    
   Nu v-a fost frică să ignorați orele de gramatică? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 20:26)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui

   Întreb, pentru că un analfabet câștigă - de regulă - mai puțin și poate desfășura (în cele mai bune condiții) doar activități cu valoare adăugată mică - pentru societate.
   Dacă dv. vă este frică să urcați pe munte fără telecabină, nu înseamnă că toți trebuie să renunțăm la alpinism sau că trebuie să vă legăm în chingă de noi.
   Acu' 2 ani vă era frică de persoanele care făceau gripă? De ce nu, pentru că numărul de decese din cauza Covid și cele din cauza gripei sunt similare? Dar vaccinuri împotriva ebola pentru toată lumea ați cerut vreodată? De ce nu vă e frică de o boală cu mortalitate de 80% dar vă e frică de una cu mortalitate mai mică de 0.5%?
   În Suedia de pildă, drepturile nu prea au fost afectate iar în celelalte state (GB este o excepție) restrângerile s-au făcut prin LEGE.

   Am eu cifrele dorite de dv (tot din GB, dar nu pe total - dacă aș calcula pe total, procentul la nv ar ieși mult mai mic - ci doar pe ultimele 2 săptămâni):
   - 0.1196604 decedați /10.000 de persoane vaccinate;
   - 0.0791841 decedați /10.000 de persoane nevaccinate.
   În caz că și matematica e un domeniu străin dv., 0.07 e mai mic decât 0.11.
   De ce ar trebui să aibă lumea mai multă milă de copiii din spitale bolnavi cu covid - care majoritatea se însănătoșesc relativ repede și ușor - decât de copiii cu cancer care nu primesc tratamente la timp în aceleași spitale și pentru care această nepăsare duce în majoritate la moarte sigură sau la o viață plină de durere?
 • +5 (17 voturi)    
  dar drepturile mele (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:12)

  liviu_ [utilizator]

  ca pacient...
  la alea se mai gandeste cineva?!
  intre si eu...

  e avocatu poporului, nu avocatu nevaccinatior!

  penibila tovarasa!
 • -6 (10 voturi)    
  interesant (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:20)

  liviu_ [utilizator]

  majoritatea comantariilro anti avocata penalilor

  dar plusurile sunt exact invers...

  draga hotnews... voi verificati si dupa IP? pariez ca o sa fie surprize.... cu IPurile ... probabil apartinant unor partide care incep cu "P"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by