Certificatul COVID obligatoriu, între "subiect de bun simț" pentru medici și amenințările sindicatelor că vor împiedica adoptarea legii cu orice preț

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 29 septembrie 2021, 8:43 Actualitate | Sanatate


Certificat verde COVID
Foto: Profimedia Images
Sunt sau nu medicii de acord cu introducerea obligativității certificatului verde COVID-19 pentru întreg personalul medical, atât de la stat, cât și de la privat? Ce șanse are proiectul de lege proaspăt lansat de Ministerul Sănătății, ce prevede că personalul medical trebuie fie să se vaccineze, fie să își plătească săptămânal testarea cu bani din buzunar, să devină realitate în România? HotNews.ro a stat de vorbă atât cu medici din spitale publice, cât și cu reprezentanți ai spitalelor private despre proiectul de lege așteptat cu sufletul la gură de o parte din personalul medical, dar contestat puternic de o altă parte.

Prevederile-cheie ale proiectului de lege privind obligativitatea certificatului COVID:


 • Personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19 din spitale, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate, ar urma să fie obligat să se testeze pe cheltuiala proprie, prevede un proiect de lege lansat luni seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
 • Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde COVID-19 - care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor. Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile.
 • În spitalele unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendată, mai prevede proiectul de lege.
 • Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit despre testarea cu bani din buzunar a medicilor nevaccinați încă din luna iunie, iar Ministerul Sănătății a lucrat inițial la un proiect de Ordin de ministru prin care să introducă această măsură, însă această variantă a fost abandonată. Ulterior, s-a optat pentru un proiect de lege care să treacă prin Parlament.

"Un proiect foarte necesar într-o perioadă gravă. Noi, medicii, trebuie să dăm un exemplu"


Simin Aysel Florescu este medic de boli infecțioase și managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală, spital COVID. Medicul Simin Aysel Florescu vede acest proiect ca fiind "foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă" și consideră că personalul medical trebuie să dea un exemplu în acest moment: "Acest proiect, aflat acum în transparență decizională, este foarte potrivit și necesar în această perioadă gravă pe care o traversăm - suntem în valul 4 al pandemiei, lucrurile degenerează de pe o zi pe alta, apar din ce în ce mai mulți pacienți, și din păcate apar din nou focare de personal medical infectat, în diverse spitale. Din acest motiv consider că este absolut necesar ca măcar tot personalul medical să fie vaccinat, atât pentru protecția lor personală, cât și pentru protecția pacienților pe care îi îngrijesc - pentru că vorbim despre personal medical și din spitalele COVID, și din spitalele non-COVID."

Managerul Spitalului Victor Babeș subliniază că nu are niciun fel de emoție în legătură cu siguranța și eficacitatea vaccinului: "Siguranța și eficacitatea vaccinului sunt evidente la acest moment. Chiar dacă există un procent de 1-2% dintre vaccinați care vor face forme ușoare de boală, restul sunt protejați și nu au niciun fel de probleme de sănătate după vaccin. Așa că nu avem niciun fel de motive de îngrijorare ca să refuzăm vaccinul."

Dr. Simin Aysel Florescu

În plus, spune medicul, "noi suntem cei care ar trebui să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili în privința acestei boli și a faptului că este o problemă de sănătate publică în acest moment. Nu mai primează aici părerile personale, pentru că vorbim despre o problemă de sănătate publică. Și atâta vreme cât trăim într-o comunitate, trebuie să ne gîndim la binele colectiv. Așa că trebuie să ne vaccinăm cu toții."

Discuții similare au fost și în alte țări, amintește managerul Spitalului Victor Babeș: "În țările europene vecine există deja un precedent privind obligativitatea vaccinării personalului medical. Probabil că și acolo au existat aceleași dubii și temeri legate de vaccinare, dar repet: tocmai pentru că suntem personal medical, noi trebuie să fim cei mai conștienți și cei mai responsabili, și până la urmă noi știm cel mai bine cât de eficient este acest vaccin și cât de lipsit de riscuri este. Așa că, dincolo de protecția noastră și a celor din jur, trebuie să dăm un exemplu celorlalți."

Medicul Simin Aysel Florescu mai spune că nu își explică reacțiile de tip sindicalist, iar îndemnul său este ca sindicatele să conștientizeze că ne aflăm în fața unei probleme majore de sănătate publică: "Nu înțeleg această reacție de tip sindicalist într-o problemă de sănătate publică. Aici nu vorbim despre drepturile și libertățile cuiva punctual, ci vorbim despre dreptul comun la sănătate. Și cred că inclusiv sindicatele ar trebui să conștientizeze acest lucru. Este o boală cu transmisibilitate foarte mare în colectivitățile umane."

"Nu este un subiect delicat, este un subiect de bun simț"


Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic din București și președintele Alianței Medicilor nu vede în impunerea obligativității certificatului verde COVID pentru personalul medical un subiect delicat, ci "un subiect de bun simț": "După părerea mea, este un proiect binevenit și care ar oferi mai multă protecție pacienților și, de ce nu, și personalului. Sunt mulți care se opun, și sindicatele au o poziție contrară."

Dr. Bogdan Tănase

Orice persoană infectată care nu știe acest lucru este un vector de transmitere și poate fi sursa unui focar, avertizează medicul Bogdan Tănase: "Dar trebuie luat în calcul că o persoană care este infectată și nu știe acest lucru este un vector de transmitere. Cu cât sunt puține astfel de persoane, cu atât sunt mai puține focare. Faptul că pacienții sunt internați în spital este un factor de risc în sine, aglomerația din spitale este un factor de risc în sine care poate crea focare de transmitere. Iar tendința noastră trebuie să fie de a ne asigura că cei care pot transmite astfel de boli sunt cât mai puțini."

Bogdan Tănase dă exemplul alimentației publice, unde se practică testarea contra salmonelleia angajaților: "Iar cine este purtător nu mai poate lucra într-un sector în care atinge cu mâna alimentele. Acesta este doar un exemplu."

"Nu e alb sau negru. E nevoie de o dezbatere publică fără patimi sau interferențe politice"


Elena Copaciu este medic ATI la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală și s-a aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19 de la începutul pandemiei. Medicul Elena Copaciu s-a vaccinat, iar vineri este programată pentru a primi a 3-a doză de vaccin împotriva COVID-19.

Subliniază că nu vorbește strict în nume personal, având în vedere faptul că ea s-a vaccinat, ci în numele colegilor săi atunci când afirmă că măsura introducerii obligativității certificatului verde pentru personalul medical nu a fost suficient explicată: "În momentul în care introduci o obligativitate în anumite sectoare trebuie să explici oamenilor măsura, spre exemplu am discutat cu asistenții medicali și ei se simt discriminați. În fond, COVID-19 devine o boală profesională, până la un punct. Și atunci, discuțiile sunt de ce trebuie să se testeze pe banii lor. Am asistat fără să vreau la argumentele lor. Și da, oamenii au nevoie de explicații, într-un moment de criză trebuie să se comunice. Dacă nu se explică, reacțiile nu trebuie să ne mire. A ieșit cineva să explice public de ce se ia această măsură? Eu nu știu în ce au constat dezbaterile, nu cunosc argumentele care au stat la baza acestui proiect de lege, eu personal nu le-am văzut pe nicăieri."

Dr. Elena Copaciu

Medicul Elena Copaciu consideră, de asemenea, că "răspândirea virusului se poate evita printr-un pachet de măsuri la nivel național, nu cred că să vaccinezi cadrele medicale ajută să limiteze răspândirea virusului. Și în plus, să aplice la timp acele măsuri."

În plus, Elena Copaciu este de părere că testarea cadrelor medicale, indiferent că va fi suportată de către spitale sau plătită de acestea din buzunar, ar trebui făcută cu teste PCR, nu cu teste antigen, așa cum prevede proiectul de lege: "Noi am avut colegi care la testele antigen (rapide) au ieșit negativi, dar având simptome, au insistat să facă și test PCR, iar la test PCR au ieșit pozitivi. Este nevoie de testare PCR, pentru că la testele rapide, marja de eroare este mai mare. Un test PCR costă 70 de euro, ar însemna 70 de euro pe săptămână."

Una peste alta, obligativitatea certificatului verde este o problemă delicată și din acest motiv avem nevoie de o dezbatere publică fără patimi sau interferențe politice, subliniază medicul Elena Copaciu: "Este o problemă delicată, de aceea ar trebui discutată. Nu este albă sau neagră, sunt multe nuanțe, iar oamenilor ar trebui să li se explice. Mai ales că au lucrat cu pericolul acesta un an și jumătate, vor continua să lucreze cu el și trebuie să te simți în siguranță. Când îți faci meseria în condiții atât de grele este foarte important să te simți în siguranță, iar autoritățile le datorează niște explicații. Trebuie explicat foarte bine care sunt rațiunile de sănătate publică și până unde merge drepul tău atunci când faci parte dintr-o comunitate. În mod clar există și rațiuni de sănătate publică ce impun niște decizii, mai ales în timpul unei epidemii sau pandemii. Avem nevoie de o dezbatere publică fără patimi sau interferențe politice, strict profesionist."

"Este inacceptabil ca un cadru medical să fie sursă de infecție pentru pacienți"


Un alt susținător al vaccinării personalului medical este Adrian Wiener, medic coordonator al spitalului COVID din Arad în prima parte a pandemiei și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care consideră că este inacceptabil ca un cadru medical să fie sursă de infecție pentru pacienții vulnerabili pe care are datoria să îi îngrijească: "Vaccinarea sau testarea periodică a cadrelor medicale are și o componentă deontologică, asumată ca atare la intrarea în profesie: interesul și binele ființei umane, al pacientului este prioritar. Mai mult, unul din principiile hipocratice ale practicii medicale este primum non nocere – mai înainte de toate să nu facem rău. Este inacceptabil ca un cadru medical să fie sursă de infecție pentru pacienții vulnerabili pe care are datoria să îi îngrijească. Au fost multiple instanțe în care au existat focare de Covid în spitalele non-COVID."

Adrian Wiener consideră că "e de datoria noastră să facem tot ce ține de noi ca infecția cu SARS-CoV-2 să nu devină o infecție nosocomială, dobândită de pacient în spital. Cred că discuția referitoare la drepturile cadrelor medicale nu poate fi decuplată de discuția despre drepturile pacienților; spre exemplu dreptul de a fi îngrijit într-un mediu spitalicesc cât mai sigur din punct de vedere epidemiologic, dreptul la sănătate și viață al tuturor. Pot înțelege, până la un punct, ezitarea la vaccinare; ceea ce e mai greu de înțeles pentru mine este lipsa încrederii unui cadru medical exact în știința medicală."

Adrian Wiener mai spune că soluția testării periodice poate fi un substitut pentru vaccinare, "dar trebuie să plecăm de la premisa că sensibilitatea testelor antigen rapide este de doar 55-60%."

Dr. Adrian Wiener

Nu în ultimul rând, Adrian Wiener amintește că riscul de infectare pentru o persoană vaccinată este însă de 5 ori mai mic comparativ cu o persoană nevaccinată: "Și chiar infectat fiind, perioadele de contagiozitate și încărcătura virală – ambele corelate cu contagiozitatea- sunt mai mici pentru persoana vaccinată. Este evident că vaccinul, dincolo de protecția individuală față de forma severă/critică de boală și deces protejează și împotriva transmiterii bolii. În spiritul acestei profesii vocaționale este de dorit să facem un scut imun, atât căt este posibil, în jurul pacienților care își încredințează viața în mâna noastră. Cred chiar că e firesc să fie așa."

În ceea ce privește decontarea testelor, Adrian Wiener consideră că aici este vorba despre o discuție mai amplă: "Personal cred că, cel puțin pentru o perioadă în care sper să avem un proporție cât mai mare a cadrelor medicale care să decidă să se vaccineze, testele să fie puse la dispoziție de către spitale. Cred în continuare în parteneriatul cu corpul profesional; niciodată atitudinea adversarială, punitivă nu a împins lucrurile înainte, ci doar a adâncit neîncrederea și a închis liniile de dialog."

Va fi adoptat proiectul în actuala formă sau va suferi modificări?


Cătălin Apostolescu, medic și managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, spital aflat de un an și jumătate în prima linie COVID, evită să vorbească despre proiect până nu vede forma finală a acestuia, aprobată în Parlament. Cătălin Apostolescu afirmă că "Nu știm în ce formă va fi adoptat. S-ar putea să iasă complet modificat. Este deocamdată în transparență decizională."


Dr. Cătălin Apostolescu

În ceea ce privește reacția sindicatelor, Cătălin Apostolescu spune doar că "sindicatele ar trebui să se ocupe de conflictele de muncă."

Cum văd spitalele private obligativitatea certificatului COVID: "Susținem vaccinarea, pentru că altfel nu se va termina niciodată pandemia"


Proiectul de lege publicat luni de Ministerul Sănătății în transparență decizională vizează și spitalele private, ai căror angajați vor avea aceeași obligativitate ca și cei din spitalele de stat: să dețină certificat verde COVID ce atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Cristian Hotoboc, președintele PALMED

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) declară pentru HotNews.ro că "în cazul nostru, al privaților, este la latitudinea fiecăruia cum pune problema: adică unul poate să le plătească testele angajaților, altul poate să îi pună să și le plătească."

Clinicile și spitalele private susțin categoric vaccinarea angajaților, dă asigurări Cristian Hotoboc: "În principiu, noi susținem vaccinarea, pentru că fără asta nu se va termina niciodată pandemia. În spiritul acesta, suntem de acord. Însă fiecare va pune problema în clinica/spitalul său privat în funcție de cum este oportun pentru el."

Cel mai mare sindicat din sănătate a anunțat că va folosi "toate pârghiile" pentru a împiedica obligativitatea certificatului COVID


Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, a anunțat luni seară, imediat după publicarea în transparență decizională a proiectului de lege, că se va folosi de "toate pârghiile" pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege ce prevede introducerea obligativității certificatului COVID-19 pentru personalul medical.

Spital COVID-19


"Ați mai văzut vreodată un general care, în plin război, își înjumătățește cu bună știință armata? Dacă nu, aveți acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localități care intră sub cod roșu de COVID de la zi la zi, guvernul Cîțu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unitățile sanitare publice și private, sub amenințarea cu suspendarea și spoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada fie a vaccinării anti-COVID, fie a trecerii prin boală în ultimele șase luni, fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajat. În aceste condiții, peste o lună de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajații din sănătate (oameni care țin să le fie respectat dreptul constituțional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut!", a fost prima reacție a sindicaliștilor.

Reprezentanții Sanitas au avertizat că nu se vor mulțumi cu declarații publice ci "își asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10509 vizualizari

 • -1 (59 voturi)    
  Iar Sanitas? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 8:50)

  Dogul [utilizator]

  Adica Sanitas intreaba asa: ***Ați mai văzut vreodată un general care, în plin război, își înjumătățește cu bună știință armata?*** Dar oare sinecuristii de la Sanitas au mai vazut vreodata un general/medic sa dezerteze in plin razboi? Ei bine, ceea ce fac unii medicii acum, prin faptul ca nu se vaccineaza, exact asta e. Ei vor ca statul, adica noi, sa le platim toata viata testele, desi unii nici teste nu vor sa-si faca, atat de incuiati sunt la cap.
  • +15 (39 voturi)    
   NU cred ca medinii sunt problema (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:37)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Cea mai mare problema cunt cumetrele asistente, alea angajate cu plicul sa stea degeaba, cu scoala de asistente facuta la apelul de seara!
   Alea is cele mai gurese si au opinii despre orice, de la beneficiile aghiazmei pana la cat de rele sunt vaccinurile.
   Alea sunt si cele care ar trebui date afara, ca se poarta oricum execrabil cu pacientii si habar n-au ce fac jumatate din timp.
  • 0 (38 voturi)    
   Legea trebuie sa respecte CONSTITUTIA & drepturile (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:59)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Faptul; ca guvernul a incercat sa limiteze drepturile cetatenilor garantate de Constitutie prin OUG e o incalcare a statului de drept
   • -1 (17 voturi)    
    la fel (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:43)

    djbobo [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    la fel si lipsa de locuri de parcare sau lipsa de igiena si toaleta in scoli si multe altele dar desigur ne deranjeaza numai ce vrem sa ne deranjeze .. cata ipocrizie.
   • -2 (22 voturi)    
    E perfect constitutional (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:13)

    gavrone [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    In situatii de exceptie cum e pandemia se pot limita drepturi si libertati pentru managementul situatiei de criza.
    • +1 (11 voturi)    
     doar prin LEGE si cu anumite conditii (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:42)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

     - de exemplu ei spun ca testarea se face pe banii angajatului. Asta e deja discriminatoriu

     - ei spun ca cei care 'AU TRECUT PRIN BOALA' sunt acceptati pt ca au anticorpi dar cum determini daca cineva a trecut prin boala daca acea persoana NU A AVUT SIMPTOME?

     adica cum determini ca cineva are anticorpi?

     - testarea cu teste antigen accepta si TESTAREA PRIN TESTE DE SALIVA?
   • 0 (12 voturi)    
    Habar nu ai. Te crezi la Moscova ? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:25)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Scrie în Constituție că trebuie să mori în astfel de situații, că nu ai voie să dispui măsuri de protecție? Tu ești obișnuit, ori mori de Covid 19, ori cazi de la etaj. De aia vorbești aiurea. Cum o dai ,tot mort ești.
  • -4 (36 voturi)    
   Cum ti-a platit tie statul vaccinul... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:06)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   ...si-ti va mai plati de acum inainte la 6 luni un booster shot asa poate plati si medicilor care nu se vaccineaza teste antigen care costa in realitate doi lei si cinspe bani fatza de miliardele platite pe milioanele de vaccinuri administrate la 27% din populatia Romaniei pana in prezent.

   Medicii care nu se vaccineaza sunt putini, statul nu ar trebui sa-i forteze catre demisii cu gesturi comuniste represive, din contra ar trebui sa se ocupe de testarea lor Gratuita. Asta mai trebuie....sa plece si bruma de medici acum in pandemie. :)))
   • 0 (12 voturi)    
    care melearde tovarase? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:27)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Un vaccin e 20 de eur, si la 12 mil cat s-au achizitionat pana acum, s-a platit undeva la 24 mil eur. Iar testul rapid costa 10 lei, nu 2 lei si 15 bani ...
    Ceea ce inseamna ca la 2 doza de vaccin, care insumeaza 200 de lei, faci 20 de teste rapide. Hai 30, daca comanzi testele de pe alibaba la pret de chinezarie. Asta ca sa nu mai spun cat costa dupa aia un test PCR, in cazul in care testul antigen iese pozitiv, sau cat costa spitalizarea daca ai ghinionul sa faci forma grava.

    Si... imi place ca la costul testelor dai cifre, dar la procentul de nevaccinati din spital te rezumi la calificative generice "Medicii care nu se vaccineaza sunt putini". Cand in realtate, procentul de vaccinati e sub 50%: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/vaccinari-salariati-din-sanatate/
    • +3 (7 voturi)    
     Nu o lua ca pe o jignire..nu asta e intentia (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:35)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Tabla inmultirii la tine este deficitara rau. Refa calculele si mai vorbim dar tine cont ca in final vor fi 120 milioane de doze achizotionate...de unde si miliardele...

     Romania are 60 mii medici si 100 mii personal cu pregatire medie , rezulta 160 mii cadre medicale ...40% nevaccinati rezulta 64 mii nevaccinati. 10 teste pe luna de fiecare la cost de achizitie 2,15 lei (atata e, restul e taxa pe prostia umana ignoranta care tace, inghite si nu face gura)...rezulta 1.376.000 lei/luna adica
     16.512.000 lei pe an ....punem 20 milioane lei pe an adica 5 mil Euro testarea tuturor cadrelor medicale nevaccinate din Ro intr-un an :))))

     O sa zici ca cei 64 mii daca se vaccineaza cu 2 doze initial si a 3-a booster shot din 6in 6 luni rezulta 4 doze intr-un an adica 5,12 milioana Euro pe un an cost vaccinuri....tot cam pe acolo dar vaccinarea lor nu garanteaza neinfectarea si transmiterea covid catre pacienti pe cand testarea identifica infectia....

     Una peste alta nu crezi ca e mai bine ca acesti comunisti decat sa aplice metodele represive asupra medicilor nevaccinati mai bine platesc macar pe un an banii de testare maxim 5 milioane Euro decat sa piarda personalul medical si asa deficitar...muti isi vor da demisia...la cat se fura din Romania zeci de miliarde de euro chiar se impiedica ministerul de 5 milioane!?!?!?

     Asta e una din probleme :)))
     • +1 (3 voturi)    
      Ideea e ca... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 22:00)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

      20 milioane lei inseamna aproape 4 mil euro nu 5 cum am scris....:)))

      Dar nu cred ca intereseaza pe nimeni :)))
     • 0 (4 voturi)    
      120 mil? (Joi, 30 septembrie 2021, 13:44)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

      De unde ai informatia cu 120 de milioane de doze?
      Eu din comunicate oficiale de pe https://vaccinare-covid.gov.ro/comunicate-oficiale/, am adunat sub 20 de mil, din care 3.5 mil AZ care mai apoi nu s-au mai folosit deloc ( si care oricum cota 2-3 eur/bucata).

      Din cate inteleg eu, s-au comandat pe termen mediu 120 de milioane de doze, de la toti producatorii, printr-o schema comuna la nivel UE, ca sa aiba populatia acces la orice vaccin care devine aprobat de EMA. Dar de aici pana la a le cumpara, e cale lunga...
   • +5 (11 voturi)    
    In Austria (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:54)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Se testeaza orice gratis fie pentru virus fie pentru anticorpi. Si nu mai obliga pe nimeni la nimic.

    Vrei sa te duci la restaurant, ai la 5 min distanta o farmacie, un centru unde te poti testa pe gratis.

    Si surpriza, la ei nu functioneaza chestia cu 180 de trecerea prin boala. Daca vii cu un certificat ca la un moment dat ai avut anticorpi, e suficient.

    Dar sunt mai "prosti" ca noi...de aceea sunt atat de mult in spatele nostru.
  • -2 (12 voturi)    
   Am o impresie morbidă. (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Că șefii de la sindicatul Sanitas sunt lucrători la morgă și au firme de pompe funebre. Altfel nu înțeleg demersul lor ca să nu fie obligatorie vaccinarea cadrelor medicale. Au nevoie de cât mai mulți morți și cadrele medicale fiind în centrul focarului, mor sigur și, ca între colegi de serviciu, prețul este mai mare, că odată moare omul și nu se face să meargă la concurență pentru înmormântare. Corect ar fi să ceară vaccinarea și echipament plus soluții dezinfectante sigure, dar se vede clar interesul . Și competența.
  • 0 (8 voturi)    
   Guvernul ar fi trebuit să procedeze (Miercuri, 29 septembrie 2021, 18:43)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   ca în Suedia: să nu existe nici o obligativitate, ci numai recomandări.
   N-ar fi trebuit impus nici lockdown, nici purtarea măştilor. În felul asta guvernul ar fi transmis oamenilor mesajul: "Sunteţi pe cont propriu"
   Poate că ar fi murit 100.000 de români în primul val pandemic, dar ar fi băgat frica în restul, iar şoşocii n-ar mai fi spus că "e doar un guturai"
   Românii ar fi fost acum 85% vaccinaţi, ca portughezii, şi viaţa ar fi revenit la normal.
 • 0 (66 voturi)    
  .... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 8:56)

  sentenced [utilizator]

  Cei vaccinati pot transmite virusul.
  Cei nevaccinati pot transmite virusul.
  Cei vaccinati sunt protejati, in mare parte, de riscul decesului sau al formelor grave.
  Cei nevaccinati au o probabilitate mai mare de a face o forma grava sau de a deceda, insa din moment ce sunt inca nevaccinati este clar ca isi asuma aceste riscuri.
  Cei care nu se pot vaccina din motive medicale sunt extrem de putini si nu conteaza in aceasta ecuatie (se pot gasi masuri alternative pentru ei).
  Spitalele au o capacitate limitata, ceea ce inseamna ca exista riscul ca unii oameni sa fie lasati sa moara. Nevaccinatii stiu acest lucru, si totusi isi mentin pozitia de a nu se vaccina.

  Stiind toate aceste lucruri, de ce se insista atat de mult asupra vaccinarii? Este ilogic. Pe de o parte vaccinatii isi manifesta zilnic ura fata de nevaccinati, pe de alta parte tin mortis sa ii salveze.
  Aparent este o fractura de logica in tot ce se intampla, in realitate insa exista niste motive clare pentru care lucrurile se petrec asa cum se petrec (timpul poate le va releva... sau nu, ramane de vazut).

  In mod normal, revenirea la normalitatea pre-pandemica ar fi trebuit sa se intample demult. Insa cineva chiar ne uraste si vrea sa ne vada deprimati si mizerabili.
  • +2 (40 voturi)    
   Aceeasi placa, cu alte vorbe (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:34)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Ne reintalnim la alt articol, dar vad ca ventilezi aceleasi vorbe de lahemite.
   E un alt fel de a insemna oamenii sa nu se vaccineze.
   Pe principiul oricum murim, nu?
   Iti mai dau o data statisticile la nivel european, lasa-ne cu propaganda:
   https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html?fbclid=IwAR10Urw2glrcaxxWrdo0bhExYWQC8C7VqKerhiJ5E07HQ58bnLo3-WdeSPw#uptake-tab
   • +1 (27 voturi)    
    ... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:27)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    Pozitia mea e simpla: fiecare sa aleaga pentru el si sa nu fie discriminat in functie de alegerea facuta. Este chiar atat de simplu. Nicio propaganda, niciun indemn la nevaccinare.
    Nu am niciun sentiment negativ fata de cei vaccinati, dar vad zilnic ura vaccinatilor fata de nevaccinati (in general in mediul online, ca in real life toti sunt oite).
    • -3 (9 voturi)    
     pai realitatea e mai gri (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:34)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     Si dintre cei vaccinati, un procent dezvolta forme grave. In plus, copiii sub 12 ani nu se pot inca vaccina. Plus un numar foarte mare de paturi ATI mutate la covid inseamna ca cei cu alte boli sunt privati de terapie intensiva.

     Ce spui tu ar avea sens, cu cateva amendamente:
     - cei care dezvolta forme grave de covid si nu sunt vaccinati sa intre pe lista de asteptarepana cand exista paturi ATI neocupate de cei vaccinati sau de cei cu alte boli. Daca prind loc bine, daca nu, asta e, macar au murit fara sa devina sclavii lui bilgeits si a ocultei mondiale.
     - de asemenea, cei nevaccinati sa plateasca costul spitalizarii, minus costul vaccinarii (ca au facut economie la buget prin nevaccinare) din propriul buzunar

     Asha, ar fi cit de cat mai echitabil
     • +1 (9 voturi)    
      in cazul asta (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:18)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cat ar trebui sa plateasca cei vaccinati care nu au ce cauta la ATI, ca doar vaccinul imunizeaza si de aia s-au bagat bani in ei, inclusiv costurile media, formale si informale?!? Aia vaccinati ar trebui sa astepte la ATI dupa cei nevaccinati de fapt, doar sunt IMUNIzati

      Insa.. as pune covidatii la coada, ambele categorii, pe logica de mai sus (unii s-au riscat si nu si-au facut, iar ceilalti au pus botu la naratiuni), dupa celelalte boli, care acum sunt "ignorate"

      Ca sa continuam prioritizarea la ATI, eu zic sa punem pe hold si supraponderalii care vin cu boli de inima. Doar au bagat in ei ca spartii si de aia au ajuns acolo, din vina lor.

      Mai putem prioritiza...
      • +1 (1 vot)    
       gandire cu premeditare (Joi, 30 septembrie 2021, 13:52)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       neverminde, orice vaccin inventat vreodata protejeaza un procent din cei vaccinati. Nici unul nu ii protejeaza pe toti! Iar la bolile transmisibile ideea pe care se merge e ca daca se imunizeaza toti si vaccinul protejeaza 90% din vaccinati, rata de raspandire scade de 10 ori, pentru ca 9 din 10 nu vor raspandi virusul. Si cine nu a dorit protectie si se infecteaza, n-are decat sa mearga la sosoace sa se trateze. restul e cancan
   • +2 (8 voturi)    
    degeaba te obosesti! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:13)

    ember [utilizator] i-a raspuns lui provest_1

    trollii o trolleaza pe a lor, nu poti incerca argumente rationale cu ei.
  • -20 (36 voturi)    
   Cei vaccinati nu transmit virus activ. (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:56)

   Statisticianul [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Pot sa spun asta si din experienta personala.
   Vaccinati elimina in special coronavirusi care nu pot infecta alta persoana.
   Astea sunt rezultatele unui studiu facut de olandezi.
   Rezultat confirmat de experienta personala.
   Nu mai aberati.
   • +4 (28 voturi)    
    Daaa (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:35)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

    Cam care ar fi studiul ala ma rog????

    Ca Israel, UK (PHE), US (CDC) spun foarte clar ca vaccinatii se infecteaza si transmit.

    Vaccinatii "transmuta" virusul intr-un pisoias taman bun sa il tii pe langa casa.

    Mai vezi si studiul focarului din Masachussets facut de CDC - 74% vaccinati infectati la 69% populatie vaccinata. Toti au transmis virusi dragalasi mai departe si nemernicii aia de nevaccinati i-au imbolnavit pe toti.

    Experienta mea personala arata ca in firma cu 10 vaccinati din 12, 9 dintre vaccinati s-au infectat unul de la altul.

    Fratioare, mai si votezi pentru binele copiilor nostri.
    • 0 (14 voturi)    
     Uite aici (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:54)

     Statisticianul [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

     https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24994899-persoanele-vaccinate-care-fac-covid-niveluri-mari-virusi-nas-gat-dar-nu-toti-acesti-virusi-sunt-contagiosi-studiu-olandez.htm
     Esti cumva printre cei doi antivaxeri care au infectat 9 vaccinati?
     • +1 (9 voturi)    
      Nu (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:01)

      Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

      mare dastept de pe fata pamantului. Aceea este o firma partenera. Si spre surpriza ta, virusul l-a adus in firma unul vaccinat care a calatorit in Grecia.

      Sunt trecut prin boala si ma cam doare la bascheti ca sa zic asa.

      Iar in firma mea s-au vaccinat 7 din 50, 28 au trecut prin boala (lucrand acasa in telemunca :))) si de 15 nu s-a atins guvidul (parerea mea ca are si virusul asta onoarea lui).

      Referitor la studiul ala:
      "Dar, în testele de laborator, virusul de la pacienții vaccinați a fost mai puțin eficient în a se reproduce decât la pacienții nevaccinați, probabil pentru că o parte dintre coronavirusuri au fost neutralizate de anticorpii de la vaccin, speculează cercetătorii."

      Adica neverificat in real life, speculatii ale nenumitilor respectivi. Eu nu am identificat studiul acela in baza de date OMS.

      Ia, poate citeste asta un alt dastept de mai posteaza pe aici si poate ne explica cum anume se pot transmite in aer virusi "atenuati" de catre anticorpi :P


      Mai bine ai citi concluziile de pe site-urile CDC si PHE, ce zici? Nu te-as indruma catre DSP ca nu ai ce gasi....
      • +1 (7 voturi)    
       mda (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:23)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

       Cand li se da peste bot cu realitatea, ca infecteaza si vaccinatii, noua strofa a poeziei e aia ca infecteaza, dar cu o "forma mai usoara" :))))

       Misto faza cu mandria virusului :D
     • +4 (4 voturi)    
      ai citit articolul? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:38)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

      "Într-un raport postat pe platforma medRXIV înainte de evaluarea inter pares, ei concluzionează că răspindirea virusurilui este redusă în cazul celor vaccinați, dar aceștia încă sunt contagioși."

      Da, cantitatea de virus raspandita de vaccinati e mai mica, dar nu zero.
    • -2 (12 voturi)    
     analfabet functional esti (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:02)

     Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

     altceva nu pot sa-ti spun
   • +1 (7 voturi)    
    bre (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:29)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

    ce zici mata acolo ca elimina aia vaccinatii?

    si uite asa revin la mantra mea:
    vita nu vede cutitul nici in pragul abatorului!
    • +1 (3 voturi)    
     Sincer (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:06)

     Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Point

     eu ma distrez de minune.

     Chiar daca mai apare si cate un frustrat si imi arunca cate un invectiv, ca si cum m-ar supara ca am intalnit pe drum un rahatel de soricel. Il ocolesc si merg mai departe. Las soricelul in pacea lui sa performeze numai cat poate, vorba englezului: eat. shit. sleep. repeat.
   • +4 (4 voturi)    
    Nu-i adevarat (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:36)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

    Studiile spun clar ca vaccinul protejeaza in proportie de 60% la infectare si 90-95% la forme grave in cazul tulpinii delta. Iar aia infectati pot da linistiti la altii. E adevarat ca e posibil sa emane o cantitate mai mica de virus pe o perioada mai mica de timp, pana sistemul imunitar elimina virusul.
  • +7 (27 voturi)    
   Se insista asupra vaccinarii pentru ca : (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:14)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   VACCINATII SE INFECTEAZA MAI GREU SI SE VINDECA MAI RAPID DECAT NEVACCINATII.
   Rzultatul va fi ca, pana la urma, pandemia se va sfarsi - cum, spre exrmplu, se intampla in UK, Israel si alte tari cu populatie vaccinata madiv

   Dar in special in UK : acum sunt la 82% cu 2 doze si 90% cu o doza, iar numarul spitalizatilor scade de vreo 3 saptamani : ieri erau fix 7 000, cu vreo 800 MAI PUTINI decat martea trecuta.
   Scaderea numarului spitalizatilor a inceput sa scada cam pe cand au ajuns la 77%, aprox.
   In UK, populatia eligibila este cea peste 16 ani dat se vor vaccina cu o doza si copiii intre 12 si 15 ani.

   A... si sa nu uit : ei au 67 milioane SI NU AU RESTRICTII iar noi 20 milioane, restrictii si vreo 11 400 internati si decese mai multe decat ei.

   Deci, in viata reala, cam acesta este procentul de vaccinati ce-ar trebui atins : 80%.
   Pana atunci, in Romania se va muri cu mult spor - de aceea se insista atat sa se vaccineze lumea.

   E greu - prostimea romana, analfabeta functional, ignoranta dar munte de ingamfare, stie ea mai bine - si imprastie boala.
   • -5 (7 voturi)    
    Vaccinatii transmit COVID la fal ca nevaccinatii (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:44)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Valtran

    restul sunt povesti, studii facute pe cateva sute de persoane, din care nu se pot trage concluzii generale
    • -1 (7 voturi)    
     Si vrei.... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:44)

     Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     .. sa cred concluziile tale si sa nu le cred pe cele ale medicilor ?
     Tu uiti care ti-e locul.
     Sa-ti aduc aminte : in domeniul sanatatii publice prostimea nu are niciun cuvant de spus.
  • +8 (20 voturi)    
   vezi daca nu citesti articolul? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:12)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Probabilitatea ca un vaccinat infectat sa infecteze o alta persoana, in comparatie cu un nevaccinat infectat, este mai mica.

   Majoritatea nevaccinatilor au fost dezinformati in privinta vaccinului, de mediile din care se informeaza, de prieteni, preoti, influenceri si din pacate chiar unii medici. Daca decizia lor s-ar baza pe informatii reale, ai putea avea argumentul ca "nevaccinatii stiu ce fac". Dar, din pacate, nu stiu ce fac.

   Asadar nu poti sa-i demonizezi pentru ca sunt nevaccinati. Asa ca trebuie si ei protejati, inclusiv prin vaccinarea personalului medical, pentru ca daca ajungi in spital cu alta boala si te trateaza personal nevaccinat e mult mai probabil sa te infecteze. Si daca ai deja alte probleme medicale, ca altfel n-ai fi ajuns la spital, e mult mai probabil ca virusul sa-ti puna capac.

   Nu mai vorbim ca acest personal nevaccinat ii va trata si pe cei vaccinati la care vaccinul nu are eficacitate suficienta, sau care nu se pot vaccina din motive medicale.

   Nu mai vorbim ca e nevoie de personal medical si nu-ti permiti sa ii pierzi saptamani intregi cand se infecteaza, nevaccinati, si isi infecteaza si colegii.

   Din toate aceste motive, este evident o decizie buna obligativitatea de vaccinare a personalului medical.

   Partea din articol pe care ai ratat-o:

   Adrian Wiener amintește că riscul de infectare pentru o persoană vaccinată este însă de 5 ori mai mic comparativ cu o persoană nevaccinată: "Și chiar infectat fiind, perioadele de contagiozitate și încărcătura virală – ambele corelate cu contagiozitatea- sunt mai mici pentru persoana vaccinată. Este evident că vaccinul, dincolo de protecția individuală față de forma severă/critică de boală și deces protejează și împotriva transmiterii bolii. În spiritul acestei profesii vocaționale este de dorit să facem un scut imun, atât căt este posibil, în jurul pacienților care își încredințează viața în mâna noastră. Cred chiar că e firesc să fie așa."
 • -8 (24 voturi)    
  certificat covid (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:04)

  gpavel [utilizator]

  chiar daca legea e necesara si justificata,apare cam tarziu,iar noile certificate obtinute dupa doza 3 nu sunt recunoscute de sistemul de verificare!
  corona scan afiseaza"verificare esuata-nu respecta normele nationale"!!
 • +8 (32 voturi)    
  Doamna doctor, (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:09)

  BARBADOS [utilizator]

  bateţi cu piciorul într-o uşă deschisă...
  Vreau să mă vaccinez, sunt de acord cu toate argumentele dvs dar sunt "comorbid"... Vreau şi eu ca un medic responsabil şi onest să-mi spună la bolile mele ce vaccin ar fi mai puţin periculos. Întreb pentru că, poate nu ştiţi, dar ceva probleme, totuşi, sunt. Iar eu, dacă ajung la spital, sunt un om mort pentru că nu-s nici parlamentar, nici premier... Dar probabil nu ştiţi ce se întâmplă la nivelul unui pacient fără relaţii, într-un spital din ţara asta!
  • -8 (26 voturi)    
   ghinion (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:31)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   nu se stie, abia aacum s efac teste la scra modniala si in cativa ani vor avea concluziile
   • 0 (6 voturi)    
    Pfizer e deja aprobat definitiv in SUA (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:43)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-covid-19-vaccine

    Cu alte cuvinte, prostovanii aia de americani care habar n-au ce e ala vaccin, au decis ca vacinul covid de la Pfizer merita autorizare definitiva (celelalte au inca autorizare de urgenta). Da' nu-i bai, tu poti astepta 10 ani pana devine sigur si pentru sosoci.
   • +2 (2 voturi)    
    De ce (Miercuri, 29 septembrie 2021, 16:31)

    BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    răspunsul acesta nu mi-l dă un medic cu răspundere în Guvern? Întreb şi eu retoric!
  • +2 (20 voturi)    
   Orice vaccin e mai putin periculos decat boala (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:11)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   Mai ales daca ai comorbiditati, pentru ca reactiile adverse la vaccin apar mai mult la cei sanatosi.

   Dar ma indoiesc ca nu stiai asta inainte sa pui intrebarea, cel putin daca ai citit cat de cat despre vaccinuri.
  • +3 (11 voturi)    
   asa (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:14)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

   Si cine te opreste sa intrebi un "medic responsabil si onest"?
 • +6 (26 voturi)    
  Ne-a luat prin surprindere si valul asta (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:14)

  methalman [utilizator]

  Daca stiam ca vine valul 4 poate se ocupau si mai marii tarii sa faca o lege buna care sa ii "motiveze" pe medici sa accepte un act medical aprobat la nivel global.
  Asa, pentru ca ne-a luat prin suprindere, mai marii tarii fac o lege pe "genunche" care pica la prima contestare in justitie.
  Poate vom fi pregatiti pentru valul 5, poate!
  • -1 (9 voturi)    
   Cum ar arata legea aceea, dupa tine? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:39)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui methalman

   Da-ne un exemplu de lege buna, care sa ii motiveze pe medici, sa nu creeze discriminari, si sa nu pice la prima contestare in justitie.

   Sau daca nu poti da un exemplu, ce te face sa crezi ca legea aceea exista cu adevarat?
 • +15 (25 voturi)    
  Vă mai miră ceva? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:25)

  Tutea [utilizator]

  În România, inconștiența este la ordinea zilei și ia locul raționalului. În ansamblul său, avem cea mai lipsită de luciditate societate sau oricum aproape decuplată de la principiile și trendurile unei societăți moderne, de secol XXI. Cum altfel am putea să ne explicăm situațiile bizare - cu efecte dezatruoase, decât prin acțiunile sau inacțiunile unor procente însemnate din categorii profesionale esențiale, persoane care trăiesc într-o altă lume, de cele mai multe ori paralelă cu realitatea și într-o vădită antagonie cu bunul simț, legea, logica sau știința. Da, din nefericire, mulți dintre cei care contribuie la haosul care stăpânește astăzi România sunt magstrați, politicieni, personal medical, dascăli, înalți prelați etc.
  Bucuria nedisimulată manifestată de cei menționați, de fiecare dată când normalul este învins de anormal, nu mai are nevoie de niciun comentariu.
  Cu astfel de mentalități și atitudini de Ev Mediu - dominante, din nefericire, România a fost este și va fi, pentru mulți ani de acum încolo, Ferentariu Europei
 • -6 (26 voturi)    
  bun simt? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:31)

  balex [utilizator]

  bun simt pentru doctori este să nu mintă iar pentru presă să rămână imparțială și să nu fie un vector al demagogiei.
  articol in turnusfatului: 63% dintre cazurile pozitive în sistemul medical din Sibiu sunt vaccinate.
  nu cred că sunt necesare si altele.

  singura măsura medicală este testarea, atat a personalului vaccinat cât și nevaccinat. doar că celor vaccinați nu le convine cum nu le convine nici coordonatorilor acestei campanii de vaccinare.

  pana una alta, as ruga toți acești doctori ilustri săo lase mai moale cu interesele în sistemul medical.
  • -3 (13 voturi)    
   Pai (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:42)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui balex

   Nu vezi ca sunt aceeasi cativa "ilustrii" care au timp de presa nu de actul medical.

   Ca smecherasii din guvern au interese sa justifice achizitia de 120 mil de doze...pot intelege.

   Insa este imposibil sa inteleg lipsa de ratiune a unora care insista cu vaccinarea in conditiile in care aceasta nu ofera nici protectie la infectare nici la transmisie, ci doar are eficacitate de 95% in prevenirea simptomelor grave si deceselor. ATAT! Producatorii zic foarte clar asta in studiile clinice.

   Si atunci, atat timp cat vaccinului este doar un tratament individual experimental...testarea ramane singura varianta si pentru si pentru alti pentru a nu transmite unor persoane vulnerabile virusul.
  • +5 (17 voturi)    
   14 cazuri de COVID la vaccinati e dovada suprema? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:49)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui balex

   Avem 14 cazuri de COVID la personal medical vaccinat in Sibiu si e suficient ca sa tragem concluzia ca vaccinul nu are nici un efect?

   Nu conteaza ca in restul Europei avem sute de milioane de oameni care renunta la orice restrictie pentru ca s-au vaccinat si la ei vaccinul reuseste sa tina COVID sub control, important este ca la Sibiu avem 14 cazuri de vaccinati care s-au infectat.
   • +2 (8 voturi)    
    se vantura tare marota asta (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:05)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    ce nu inteleg iepurasii e ca cei vaccinati sunt deschisi si la testare in timp ce aia nevacinati se tem de oxigen ce sa se mai si testeze si uite asa apar "statistici"!
 • +9 (17 voturi)    
  hehe (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:34)

  liviu_ [utilizator]

  cine mai baga medicii in seama?!

  sindicatele sunt fruncea...

  aia care primesc banu gros de la partide (stim cu totii care partide, de unde probabil si scandalul asta... daca ar veni unu rosu la guvernare oare s-ar linisti?!), isi fac vile si alte prostii... si folosesc membrii de sindicat ca santaj!


  mai trist e ca vorbim de sindicate din sanatate.... deci , in teorie, sindicate care au habar de cum functioneaza medicina...

  serios oameni buni ce spagi si interese sunt?!

  penibila tara avem... penibila!

  si vine judecatoare blonda psd... spune ca sindicatele au dreptate si brusc, toti care o injurau o lauda ca nu-i mai obliga sa faca un vaccin... de parca asta e cel mai rau lucru care i se poate intampla... brusc uitam furtul de 30 si de ani...
  si ne mai miram d c suntem calcati in picioare de hoti!
  • +2 (4 voturi)    
   sanitas nu reprezinta medicii (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:06)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   nu cunosc vreun doctor membru sanitas , e pentru asistente si altii!
 • +4 (26 voturi)    
  Scopul articolului? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:39)

  medicale [utilizator]

  30% din personalul medical este nevaccinat. Ca sa scrieti un articol informativ - nu unul manipulativ - n-ar fi trebuit sa intervievati cel putin 14 cadre medicale vaccinate si 6 nevaccinate? Argumentele de o parte, si contraargumentele de cealalta sunt diverse. Toti sunt oameni prezumptiv informati, iar afilierea politica nu are ce cauta in practica medicala.
  • +2 (10 voturi)    
   De la infectioase nevaccinati? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:37)

   the last emperor [utilizator] i-a raspuns lui medicale

   Vrei sa sa intervieveze medici care nu sunt specialisti doar pentru ca sunt nevaccinati? Pentru ca un medic pediatru are o parere la fel de valida despre covid ca unul care lucreaza la infectioase.
  • -3 (5 voturi)    
   In Neamt 30% SUNT vaccinati (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:03)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui medicale

   Deci depinde de la zona la zona.
   In plus, articolul si obligativitatea in general nu este doar despre sanitari, ci si despre personalul MAI si din invatamant.
   Scopul este sa ne informeze.
  • -2 (8 voturi)    
   gresit (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:17)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui medicale

   "Toti sunt oameni prezumptiv informati" - nu, nu sunt, altfel s-ar fi vaccinat toti.
 • -4 (24 voturi)    
  mai uiat de (Miercuri, 29 septembrie 2021, 9:43)

  nick1587873340950 [utilizator]

  Rezolutia UE 2361/2021, interzice vaccinarea obligatorie, certificatele/pasapoartele verzi, discreditarea pe baza de vaccin.
  • +1 (7 voturi)    
   Fake news (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:15)

   4real [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   In concluzie Consiliul a adoptat o rezolutie legata de vaccinarea obligatorie si de certificatele de vaccinare, dar documentul nu are valoare legala.

   https://www.mediafax.ro/politic/consiliul-europei-nu-recomanda-vaccinarea-obligatorie-pasapoartele-de-vaccinare-si-discriminarea-in-functie-de-statutul-de-vaccinare-20278392
   • +1 (3 voturi)    
    pe bune ? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:42)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui 4real

    de asta nu e obliigatoriu ? ca nu e pe bune ? robotel propagandist. Sa zicem ca nu e obligatoriu, mai ramine Constitutia, Drepturile omului, si dreaptrile de la Nurenberg. Ce alegi minte scurta ?
 • -2 (24 voturi)    
  Propaganda penibila (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:09)

  larkinsen [utilizator]

  Bravo hotnews.Ca in comunism.Se vede de la o posta ca articolul a fost "comandat" ca sa sustina propaganda pro vaccinare.Ati discutat numai cu sefi si manageri care au tot interesul-stim noi de ce- sa sustina vaccinarea.Dar o sa aveti o surpriza neplacuta pentru ca suntem multi medici care nu dorim sa fim obligati sa ne intepam doar ca sa ii multumim pe iubitii tovarasi care ne conduc.Si ne vom da demisia.Sa vedem cum se vor descurca domnii manageri fara personal si asa subtiat.
  Intre un medic vaccinat si unul nevaccinat nu e nicio diferenta in ceea ce tine de contagiozitate.Dar nu vreti cu niciun chip sa intelegeti pentru ca nu asta e scopul vostru.In fiecare zi speriati oamenii cu "exploziile" de cazuri din pix,poate ,poate mai reusiti sa convingeti pe cativa sa se vaccineze.Specialistii virusologi si chiar cei care au incropit acest asa zis vaccin(placebo) au specificat clar ca vaccinul NU protejeaza impotriva:contactarii virusului si nici a raspandirii lui.El doar "asigura" in cazul in care te infectezi o forma mai usoara.Dar nici asta nu este 100% sigur pentru ca raspunsul imun difera de la individ la individ.Cand am vazut ca pe certificatul verde scrie IMUNIZAT m-a pufnit rasul.Pai stiti ce inseamna a fi imun la ceva?Sa nu faci boala DELOC indiferent daca-ti scuipa unul in gura ,fapt care contrazice exact ceea ce NU face acest vaccin.Dar se pare ca toti sunt orbi si surzi la aceste afirmatii si o dau inainte cu sustinerea vaccinarii. Interesul poarta fesul.Au scindat societatea,au creat haos in vietile oamenilor doar ca sa-si vada ei afacerea pe roate.Ati vazut cum se joaca cu cifrele cand e vorba de interesul lor?A se vedea ce haos a fost la congresul pnl .Dar in ziua aceea nu a existat pandemie domne,nici explozii de cazuri ca erau alesii in prim plan.Prostimea insa accepta restrictiile pe care le scot baietii destepti cand au chef ei /Trist ..cat putem fi de naivi ca sa nu zic prosti.Deci inca odata:felicitari hotnews.Sunteti un adevarat sputnik .
  • +1 (7 voturi)    
   Multumim (Miercuri, 29 septembrie 2021, 12:36)

   Baiazid [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

   Ma bucura sa vad ca mai sunt oameni cu capul pe umeri in tara asta, nu trolli postaci cu vaccin-ul in..."gura" toata ziua. E trist sa vezi cu hotnews din pacate face propaganda dar nu scrie niciun articol despre imensele proteste care deja se intampla in tarile care incearca sa re-introduca dictatura. Numai cei spalati pe creier nu vad cum, ca la un concert si pentru o boala cu mortalitate muult mai mica ca gripa ni se iau progresiv toate drepturile, suntem dezbinati si discriminati totul in timp ce presa platita cu bani grei (inclusiv hotnews) isi bate joc de "cetatenii de mana a doua". Nu am vazut niciun articol cat de mic despre protestele din Italia si Franta, razboiul civil din Australia, protestele din Slovenia, etc. E trist ca asa zisii jurnalisti de la hotnews sunt complici morali la aceasta crima care se petrece acum sub ochii nostri in timp ce numesc oamenii cu o doza de bun simt si care nu vor sa fie cobai la experimentele big farma prin termenul peiorativ "anti vaccinisti". Nu am vazut reprodus un singur articol de la Project Veritas spre exemplu care are deja cateva dezvaluiri explozive despre asa-zisele vaccinuri. Ma opresc aici ca sunt sanse mici sa apara acest comentariu.
  • +3 (5 voturi)    
   corect 1000% (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

   insa "naratiunea" trebuie sa fie alta ;) si, dupa cum vezi, se gasesc functionali care sa puna botu' la ea
 • +2 (14 voturi)    
  Cand o minoritate agresiva pirateaza discursul (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:40)

  Razvan_M [utilizator]

  ... public, ca in cazul de fata, vedem efectele.

  Conform manualului scris de Karl Popper, Open Society and Its Enemies, ONG-urile ar trebui sa fie asa-numitii ingineri sociali care sa ia de fapt deciziile in locul "populatiei" proaste sau "neinformate" si in locul politicienilor "corupti". Privind inapoi cu atentie la istoria ultimilor 30 de ani, se poate observa ca ONG-urile din Romania au capatat un rol tot mai mare in politicile publice, mentinand in acelasi timp un mod de administrare corporatist-privat - fara rapoarte publice despre activitatile zilnice, fara informatii despre interesele stakeholderilor (ba chiar cu stakeholderi ascunsi in hatisul unor alte ONG-uri controlate de alte ONG-uri, fundatii etc), fara informatii serioase despre bugetele de venituri si cheltuieli, fara informatii despre strategiile acestor ONG-uri si coordonarea strategiilor cu alte ONG-uri sau organizatii.

  Exista chiar situatii cand asemenea ONG-uri se impun ca stakeholderi in interiorul institutiilor publice din Romania (inclusiv spitale de stat sau clinici private), ca mai apoi sa capete acces la informatii care sa le permita sa santajeze pe decidentii din aceste institutii. Stiu ca asta este treaba de SRI, dar ce ne facem daca cei care controleaza ONG-urile vin pe filiera aliantelor NATO sau UE - poate SRI sa ne protejeze de penetrarea institutiilor statului de catre actori ce poseda resurse practic nelimitate si ne sunt teoretic aliati, whatever that means la nivel de tara?

  In momentul de fata vedem asadar ca discursul public a fost piratat de un numar mare de ONG-uri care par a actiona concertat, dar care nu sunt transparente in directiile numite mai sus. Sunt curios in ce masura un asemenea articol este finantat de asemenea ONG-uri si in ce fel sunt alesi oamenii care dau aceste interviuri vizibil politically correct si manipulatoare, dar care nu reprezinta in niciun fel majoritatea cetatenilor.
 • +5 (17 voturi)    
  SANITAS (Miercuri, 29 septembrie 2021, 10:42)

  Kornell [utilizator]

  este sindicat de asistente, infirmiere, liftiere, brancardieri, TESA...doar exceptional medici. Este un sindicat afiliat dintotdeauna PSD si nu va mirati ce sustine. Sindicatele medicilor (sondaj de ieri, intern) au peste 80% vaccinati - ca de, noi suntem idioti care vrem chestii experimentale cu GPS - si sunt PRO vaccinare.Media persoanlului medical include 20% doctori, restul ce-o fi si iese pe ansamblu un 40-45% vaccinati. in alta ordine de idei - SUA, Franta, Australia, Canada, UK si alte tari AU INTRODUS deja ( sau pana pe 15 oct) vaccinare obligatorie la personal medical si a trecut si controlul de constituionalitate la ei. Cat despre avantaje...in Romania, 98.3% din cazurile internate (nu diagnosticate) sapt. trecuta sunt nevaccinati - am spus tot
 • -2 (22 voturi)    
  Certificatul verde trebuie extins (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:18)

  4real [utilizator]

  La scoli, la munca in privat si la stat si pentru accesul in locurile publice aglomerate. Este singura solutie sa scapam de pandemie si de dementa antivaccinista.
  • +2 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 septembrie 2021, 11:56)

   [anonim] i-a raspuns lui 4real

   • +4 (8 voturi)    
    totul (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:03)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui

    Totul se cladeste pe incredere dintre cei care conduc si cetateni. Atat timp cat de 2 ani cei bogati au devenit mai bogati iar saraci mai saraci, cand anul trecut guvernanti au ascuns cifrele reale pentru a ne face pe noi sa mergem la vot ca ei sa se vada in parlament cu salarii grase, cand ai achizitionat peste 120 milioane de doze cand populatia tari este de 20 milioane de cetateni ridicand in acest sens semnul de intrebare ca in spate ar fi comisioane grase? ca astfel uni se imbogatsc pe spatele cetatenilor,, cand modifici legi ca se te poti aduna 5000 de politruci in plin val 4, cand cetateni romani au si alte surse de informare din afara tari care confirma ca si cei vaccinati se pot imbolnavi ca pot transmite boala si tu autoritati romane spui contrariu in fata evidentelor, atunci orice masura cu buna intentie va fi privita de populatie ca ai un interes ascuns. Au reusit in 2 ani sa distruga increderea cetatenilor in autoritati in tot ce comunica. Increderea se castiga greu dar se pierde usor. Cetateanul la orice propunere a guvernatilor isi va pune intrebarea simpla : Ce interes exista in spatele masuri? Ce mai castiga politruci de pe urma acesteia?
   • +3 (3 voturi)    
    Din pacate (Miercuri, 29 septembrie 2021, 17:46)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui

    ...vedem atat in real life si in virtual asemenea specimene, pentru care exista cuvant si in DEX:

    Din pacate, toate schimbarile au fost facute cu jertfele celor care nu au acceptat limitarea drepturilor si libertatilor ca dupa aceea sa beneficiezi toate oitele.

    Oricate argumente le-ai da, oitele vor repeta dupa conducatorul mult iubit, beee, beee.

    Bineinteles ca pentru ele orice alt mod de a gandi este anti-

    Incertitudinea este pentru ele un pacat.

    Totul este clar si nu este fara dubiu, dupa cum le-au comunicat "iespertii" si arafatii, in cazul de fata.

    Orice persoana care gandeste altfel este catalogata cu unul dintre cateva cuvinte: sosoc, prost, antivaxer.

    Cu cat incerci mai mult sa ii faci sa inteleaga cu atat mai mult te injura.

    In sfarsit, sper ca ai inteles ce vreau sa spun ;)
  • +4 (6 voturi)    
   Este loc si pentru tine de extins... (Miercuri, 29 septembrie 2021, 14:05)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui 4real

   ....prin Venezuela, Cuba unde tovarasi de-ai tai comunisti tot extind de ceva vreme lucruri pe acolo.

   Uniti-va tovarasi pe acolo cat vreti poate scapam si noi odata de pandalia asta intretinuta parca intentionat prin tot felul de solutii comuniste represive.

   Dementa se manifesta atunci cand unii impun altora diverse...in tarile unde nu s-a impus nimic, numarul vaccinatilor este mare, in schimb unde comunismul idiot isi face de cap cu represalii....aveti exact ce meritati....nimic!!!
 • +6 (8 voturi)    
  :)) (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:17)

  balex [utilizator]

  date din uk:
  decese
  722 nevaccinați
  1613 complet vaccinați și 14 zile trecute
  1 februarie - 12 septembrie

  raportul:
  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1018547/Technical_Briefing_23_21_09_16.pdf
  • 0 (6 voturi)    
   de ce nu detaliezi? (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:28)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui balex

   Cei vaccinati au murit de la o forma mai usoara de covid, te rog :D

   sosocule :)))))))
  • -2 (6 voturi)    
   Prostie sau reaintentie - oricum FAKE (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:28)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui balex

   cel de mai sus da niste date (dezastruoase), indica un raport (pe care nu l-a citit probabil, este de epidemiologie virala avansata in perioada octombrie 2020-sept 2021). Pagina 34 pt cine este interesat - monitorizarea activitatii vaccinurilor : vaccinurile au eficienta 60-80% in prevenirea bolii pe ansamblu (deci o faci). Simptomatica, ca sa o simti prevenire intre 65-99%. Previne spitalizarea 90-99% - adica pt analfabeti- faci boala si o duci pe picioare sau acasa. Previne mortalitatea in 90-95% din cazurile infectate (care deja sunt mai putine)
  • +5 (5 voturi)    
   Uite (Miercuri, 29 septembrie 2021, 19:52)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui balex

   https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1019992/Vaccine_surveillance_report_-_week_38.pdf

   Cifrele sunt la pagina 15.
   198 de decese nevaccinati, 1314 vaccinati dintre care 43 cu o doza, restul cu doua doze.

   Interesanta si https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1000373/Weekly_Flu_and_COVID-19_report_w27.pdf

   Pagina 19: reinfectarile max 6 /1000 - 0,6% pana la 79 ani, 1,2% peste 80 de ani.
   • -2 (2 voturi)    
    Scuze, esti un troll INTELIGENT (Miercuri, 29 septembrie 2021, 22:06)

    Kornell [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

    care preia doar ANUMITE cifre, care ii convin si le scoate din context. Nu are sens dezbaterea prin comentarii, unul din noi este platit ca sa o provoace. Totusi, pe pagina ta 15: 198 morti nevaccinati si 1314 cu macar o doza - dar proportia de vaccinati in UK este CU MULT MAI MARE decat cei nevaccinati, deci raporteaza cifrele absolute la proportii. Culmea e ca autorii o fac in acelasi tabel, dar asta n-ai prezentat : rate de mortalitate de 3-6 ori mai mari functie de varsta la NONvaccinati. Macar minti cu stil
 • -1 (1 vot)    
  istoria se repeta (Joi, 30 septembrie 2021, 16:11)

  daniel17 [utilizator]

  Prin anii 30 s-au mai adoptat astfel de legi care au impartit o populatie in doua. O parte avea drepturi depline, putea accede peste tot fara restrictii , locuri de munca , distracti si alte facilitati . A doua , impura a ajuns sa fie proscrisa si iesita din drepturi pentru ca nu avea ce avea prima categorie. Treptat a fost deposedata de derepturi , de slujbe ,si mai apoi de tot ce aveau iar la urma a ajuns sa fie urata de prima categorie. Cred ca va suna cunoscut. De atunci omenirea si-a impus si a stabilit ca nu va mai trebui sa se intample niciodata asa ceva. Dar se pare ca istoria iar vrea sa se repete dar sub alta forma. Scindarea societatii in doua - vacinati si nevaccinati . Conducatorii actuali ca si conducatorii de atunci pregatesc legi care sa incalce drepturile omului. Mai e un pas pana acolo.Domnilor ministri ati uitat sa mai precizati ce ecuson veti aplica acelor nevaccinati (in care ma incadrez) ca sa poata fi identificati?
  • +1 (1 vot)    
   confunzi grav (Vineri, 1 octombrie 2021, 14:00)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui daniel17

   Segregarea la care faci referire era pe criterii nationale si rasiale, se baza pe ura si nu pe o amenintare reala, si nu oferea nimanui posibilitatea de a trece dintr-o "tabara" in alta. "Separarea" facuta acum se face pe un criteriu foarte simplu : oamenii carora le pasa de sanatatea altora versus cei care ar omora pentru comfort si distractie. Daca tot suntem la capitolul istorie, ia gandeste-te unde a mai fost asa si ce s-a intamplat cu acea civilizatie.

   Iar daca vorbim de constitutie si lege, iti sugerez de asemenea sa citesti intregul paragraf la care ( crezi ) ca faci referire - o sa gasesti si o expresie care arata asa :
   " [...] CU EXCEPTIA [...]"
   Incearca sa te fortezi sa citesti ce urmeaza.
 • 0 (2 voturi)    
  Dr. Bogdan Tănase, (Joi, 30 septembrie 2021, 16:56)

  nick1587873340950 [utilizator]

  sa intelegem ca LEGEA si CONSTITUTIA e de bun simt ? adica tara se conduce dupa bunul simt ? nu dupa LEGISLATIE ?
  • +2 (2 voturi)    
   consitutia Romaniei (Vineri, 1 octombrie 2021, 14:04)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
   (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a SANATATII ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
 • +1 (1 vot)    
  eu vreau sa stiu (Joi, 30 septembrie 2021, 22:44)

  GabiAlex [utilizator]

  Eu mi-am facut vaccinul in baza promisiunilor ca imi vor creste solzi si ma voi putea conecta direct la goagal cu microcipurile din sange. Pana acum nu s-a intamplat nimic.

  Care este perioada de garantie si cum si pe cine reclam la protectia consumatorului pentru reclama mincinoasa ?
  • +1 (1 vot)    
   ai semnat o hirtie, (Vineri, 1 octombrie 2021, 13:53)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

   fara sa te oblige cineva, deci, capu' face capu' trage. Pa si pu' la revedere!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by