Premierul Florin Cîțu susține, întrebat dacă se simte vizat de ancheta DNA privind achizițiile de vaccin anti-COVID, că este "mizerabil și revoltător" ca dosarul să fie asociat cu persoana sa: "Dosarul e pe faptă, nu pe persoană. Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA".

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

  • "Nu pot să comentez. Sunt in rem, ceea ce arată că justiția funcionează. E pe faptă, nu pe persoană.
  • Ce mi se pare mizerabil și revoltător e să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Nu am fost informat, nu am nicio treabă", a susținut Cîțu, la finalul ședinței de guvern, întrebat de un jurnalist dacă se simte vizat de ancheta DNA.

El a mai susținut că nu este o coincidență apariția acestor informații înainte de congresul PNL din 25 septembrie: "Eu le înțeleg frustrarea, înțeleg că se țin de funcții".

Când a vorbit despre dosare, premierul s-a referit și la ancheta deschisă in rem de DNA în urma plângerii depuse de Declic împotriva sa și a fostei consiliere de stat Mioara Costin legat de documentul de partid trimis de la Guvern, în care era stabilită strategia premierului în campania pentru șefia PNL.

În ceea ce privește cantitatea mare de vaccin anti-COVID achiziționată de România, premierul a susținut că vaccinul a fost contractat în condițiile în care eficacitatea acestuia era încă incertă: "Toate contractele pentru statele UE asigură 4,4 miliarde de doze de vaccin până în 2023, de 10 ori mai multe decât populația UE. Distribuția pentru fiecare țară se face raportat la populație, astfel că România poate primi 4,3% din dozele contractate de UE".

El a susținut, de mai multe ori, că Ministerul Sănătății - condus de Vlad Voiculescu și apoi de Ioana Mihăilă - ar fi trebuit să fie cel care să atragă atenția dacă numărul de doze era prea mare, lansând mai multe atacuri la adresa miniștrilor USR-PLUS.

În acest context, Cîțu l-a acuzat pe Vlad Voiculescu că a semnat o comandă de 9 milioane de doze de vaccin CureVac, neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului: "Da, când un ministru semnează pentru un vaccin care nu a fost aprobat niciodată, aici sunt semne de întrebare și trebuie întrebat domnul ministru, pentru că el este expert".

El i-a acuzat pe foștii miniștri ai Sănătății că "vin acum cu tot felul de dezinformări în spațiul public".

DNA a anunțat marți că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID, de la declanșarea pandemiei și până în prezent, iar urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și că este verificat fiecare contract pentru achiziția de vaccin.

Citește și: