DNA a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu în urma plângerii depuse de comunitatea Declic împotriva premierului Florin Cîțu și a fostei consiliere de stat Mioara Costin legat de documentul de partid trimis de la Guvern, în care era stabilită strategia premierului în campania pentru șefia PNL. Anunțul a fost făcut miercuri de organizația civică.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

Conform sursei citate, DNA a comunicat oficial, într-un răspuns adresat comunității Declic, că a început urmărirea penală in rem în dosarul vizându-i pe premierul Florin Cîțu și pe fosta consilieră de stat Mioara Costin, iar infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu.

”Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracțiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obțină șefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

În 30 iulie, comunitatea Declic a depus la DNA o plângere penală la adresa lui Florin Cîţu şi a fostei consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern, în care era stabilită strategia premierului în campania pentru șefia PNL. Întrebat atunci de jurnaliști cum răspunde demersului Declic, Florin Cîțu a afirmat sec: "Nu trebuie să răspund".

Reamintim că printr-un document cu antetul Guvernului, de la cancelaria prim-ministrului, consultat de HotNews.ro, erau stabilite direcțiile de comunicare pentru campania internă din PNL. De la Palatul Victoria s-a făcut lista comunicatorilor care trebuie să arate ”diferența de clasă” între cele două echipe aflate în competiție directă, președintele Klaus Iohannis fiind promovat ca partenerul lui Florin Cîțu.

Potrivit documentului, consilierul Mioara Costin le cerea unor lideri PNL să transmită către ea și colega sa Dana Păcurar informații pe care le au despre tabăra Orban, pentru a le da in presă.

Atunci, Florin Cîțu s-a contrat cu jurnaliștii două zile la rând pe tema documentului cu antetul Guvernului. Jurnaliștii au încercat să obțină răspunsuri de la premier, însă acesta nu a făcut altceva decât să se contrazică de la un minut la altul. Folosirea resurselor Guvernului, adică ale statului, într-o campanie politică nu este corectă. De altfel, chiar premierul a recunoscut că astfel de practici nu pot fi tolerate, chiar dacă o secundă mai târziu se delimita de existența documentului. "Eu nu tolerez așa ceva, dacă se dovedește veridic. (...) V-am spus că nu tolerez un asemena comportament, dar cine spune că e un document real trebuie să demonstreze", afirma premierul la insistențele jurnaliștilor.

La cinci zile de la izbucnirea scandalului, consilierul premierului Cîțu, jurnalista Mioara Costin, a demisionat.