Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca greva de avertisment organizata de sindicalistii de la CFR maine dimineata, intre orele 7 si 9, ar fi una "imorala". Ludovic Orban i-a acuzat pe sindicalisti ca ar fi hotarat sa organizeze aceasta greva de avertisment inainte ca administratia sa le prezinte ultima oferta de majorare a salariilor - 5% de la 1 aprilie si 5% de la 1 octombrie. Ludovic Orban a atras atentia si ca orice majorare salariala trebuie sa aiba la baza performantele companiei, iar la CFR nu se impune, in niciun caz, o majorare salariala mai mare decat cea propusa deja.

Initial, sindicalistilor li se propusese, la negocierile de luna trecuta, o majorare salariala de 4% de la 1 aprilie si inca 4% de la 1 octombrie. La negocierile de ieri, ei au primit 5% de la 1 aprilie si inca 5% din luna octombrie. Ei solicita o majorare salariala de 12 procente.

  • Greva "imorala" fata de cetateni

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, sustine ce "Aceasta greva de avertisment este imorala fata de cetatenii Romaniei, fata de pasageri, fata de firmele care transporta marfa, in conditiile in care de la acesti pasageri vin banii companiei. Greva este imorala si fata de Administratia CFR si fata de mine, care am fost unul dintre cei mai deschisi ministri la negocieri."

Ludovic Orban a explicat ca " Orice crestere salariala trebuie sa aiba la baza cateva elemente, sa aiba un suport, potrivit unui memorandum intocmit de Guvernul Romaniei - realitatile macro-economice, performantele economice ale companiei, cresterea cifrei de afaceri, indicele de crestere al productivitatii, care, de obicei, sta la baza cresterilor salariale.Analiza acestor factori nu justifica in niciun fel o crestere salariala mai mare decat cea oferita deja", a explicat ministrul Transporturilor.

In plus, el a explicat ca "Mai exista obligatia CFR de a investi in infrastructura, pentru a creste viteza de deplasare a trenurilor si confortul calatorilor, iar orice crestere salariala nejustificata economic ar duce la reducerea capacitatii noastre de a mari confortul pasagerilor. In aceste conditii, cei care ar putea avea de pierdut ar putea fi chiar angajatii CFR. In lipsa modernizarii si a performantelor companiei, aceasta isi poate pierde o parte din numarul de clienti, moment in care salariile angajatilor nu vor mai putea creste".

  • Calatorii care si-au cumparat bilete pentru maine pot primi contravaloarea lor

La randul sau, directorul general al CFR Calatori, Alexandru Noaptes, a anuntat ca acei calatori care se afla in trenurile oprite in timpul mersului la ora grevei trebuie sa se astepte la o intarziere de 180 de minute.

El a anuntat si ca cei care au cumparat bilete pentru maine le pot restitui si pot obtine contravaloarea acestora.

  • Peste 100 de statii CFR din tara vand bilete la lumina lumanarii

Angajatii CFR vor fi in greva de avertisment maine dimineata, intre orele 7 si 9. Liderul Federatiei Sndicale Miscare Comercial, Gheorghe Popa, a confirmat astazi ca maine dimineata niciun tren nu va circula timp de 2 ore. El spune ca trenurile care se vor afla in mers la ora la care ar trebui sa inceapa greva nu vor opri in camp, ci in cea mai apropiata statie.

Gheorghe Popa ii acuza pe reprezentantii Ministerului ca au venit la negocieri cu intentia de a cere amanarea grevei, si nu de a rezolva revendicarile sindicalistilor.

Gheorghe Popa sustine ca este nevoie de investitii mari si in infrastructura, in conditiile in care, spune el, peste 100 de statii CFR din tara nu au curent electric, iar seara, biletele se vand la lumina lumanarii.