În România au fost înregistrate până în 25 august trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile, conform datelor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

TantariFoto: Hotnews

Cele trei cazuri au fost confirmate în București și în județele Olt și Bacău.

Este vorba despre două femei și un bărbat din categoriile de vârstă 40-49, 60-69 și 70-79 de ani, conform INSP.

La jumătatea lunii iulie, țânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în Bucureşti, iar Primăria Capitalei a anunțat că vor fi intensificate tratamentele.

Virusul West Nile, transmis de țânțari la om. Ce boli provoacă

În cazul țânțarilor, cel puțin în teorie, riscul în România este mai mic raportat la zonele tropicale și subtropicale, cel puțin teoretic, afirmă Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

"Totuși, un risc real este legat de infecția cu virusul West Nile. Este adevărat că cei mai mulți dintre țânțari nu transmit. Dar, dintre cei care transmit, există un procent de oameni care ajung să facă forma severă de encefalită, respectiv meningo-encefalită", explica pentru HotNews.ro medicul Adrian Marinescu.

Simptomele infectării cu virusul West Nile. 80% dintre cei infectați sunt asimptomatici

Dintre persoanele care au infecția cu virusul West Nile, 80% sunt asimptomatice, spune Adrian Marinescu. Restul de 20% fac o anumită formă de boală. Se spune că, statistic, dintre cei care au virusul, unul din 150 face encefalită, care este o boală gravă.

  • "În momentul în care ai fost mușcat și ai mai multe mușcături - se spune că o singură mușcătură de țânțar are un risc foarte mic - în termen de o săptămână, dacă se întâmplă să apară simptomatologie de tipul stare generală brusc modificată, febră importantă, durere de cap, vărsături foarte intense sau te deranjează lumina, atunci poți să te gândești, printre altele, și la encefalită. Nu vorbim aici despre reacțiile alergice la înțepătura de țânțar, am vorbit doar despre lucrurile grave", a spus medicul.