Lipsa unei infrastructuri adecvate este principala cauză pentru care statul reușește într-o foarte mică măsură să recupereze creanțele provenite din infracțiuni, iar Guvernul promite investiții în logistică pentru Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și dezvoltarea unei rețele naţionale de capacităţi de stocare, inclusiv în zona liberă din Portul Constanţa.

euroFoto: Dreamstime.com

Acestea sunt incluse în "Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025" adoptată de către Executi.

  • "Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025" - "Criminalitatea nu este profitabilă!” și planul de acțiune pentru implementarea acesteia au fost adoptate în ultima ședință a Guvernului, proiectul fiind inițiat încă din noiembrie 2020, când ministrul al Justiției era Cătălin Predoiu.

Principalele schimbări preconizate prin strategie:

  • identificarea activelor în jurisdicții străine – inclusiv off-shore prin intermediul ANABI. Toate aceste demersuri se pot realiza prin implicarea ANABI – în calitate de Oficiu ARO – în fazele incipiente ale dosarelor penale, inclusiv în echipele comune de anchetă (JIT). Acum, ANABI cooperează cu peste 70 de jurisdicții, inclusiv de tip off-shore.
  • accesul imediat şi direct al autorităților judiciare competente şi ANABI la registrele publice relevante pentru luarea măsurilor asigurătorii (registrul conturilor bancare spre exemplu).
  • realizarea investigațiilor financiare de către specialiști, fapt ce implică o consolidare a structurilor cu această misiune din cadrul unităţilor de parchet şi unităţilor de poliţie judiciară.
  • abordarea integrată de tip task force care să asigure alocarea de resurse adecvate în termen scurt pentru identificarea, preluarea, expertizarea, evaluarea, administrarea sau după caz valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate.
  • proceduri integrate de identificare, administrare şi valorificare a bunurilor de valoare ridicată (inclusiv monede virtuale)
  • itroducerea unei metodologii de pregătire a măsurilor asigurătorii, inclusiv prin evaluarea costurilor aferente acestora (administrare, valorificare);
  • implementarea soluţiei IT ROARMIS – Registrul integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni
  • revizuirea criteriilor de evaluare profesională
  • actualizarea indicatorilor statistici privind măsurile asigurătorii.

Conform Ministerului Justiției, Strategia identifică o reală problemă întâlnită în practică: lipsa unei infrastructuri adecvate, astfel că e nevoie de investiții în logistică, esențiale pentru conservarea valorii bunurilor sechestrate.

"Nu avem cum să fim eficienți fără o infrastructură modernă. ANABI va beneficia de sprijin pentru a dezvolta o reţea naţională de capacităţi de stocare, inclusiv în zona liberă din Portul Constanţa. Această infrastructură va fi pusă la dispoziţia autorităților judiciare pentru administrarea şi valorificarea bunurilor sechestrate în proceduri penale. Prin această consolidare a infrastructurii anticipăm o creştere de 50% a valorilor administrate de ANABI", susține Ministerul Justiției.

În prezent, portofoliul ANABI a depăşit valoarea de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro – sume de bani şi bunuri mobile administrate şi aflate în evidenţa ANABI – aproximativ 50 milioane euro în contul unic).

Sursa de finanţare vizată este PNRR.

De asemenea, este prevăzută extinderea mandatului instituțional privind bunurile care pot fi administrate sau valorificate de ANABI pe durata procesului penal (extinderea cazurilor de valorificare a altor categorii de bunuri, care în timp acumulează costuri de administrare considerabile sau a căror valoare se diminuează accelerat: deșeuri, masă lemnoasă, autovehicule, ambarcaţiuni, aeronave).

"Prin strategie deschidem calea reparării efectelor nocive ale OUG nr. 114/2018 prin care au fost abrogate unele atribuţii ale ANABI", mai spune Ministerul Justiției, arătând că Legea ANABI va fi revizuită și că se are în vedere reutilizarea sumelor confiscate prin înfiinţarea unui Mecanism Național de Prevenire a Criminalității.

Sumele alocate vor putea fi folosite exclusiv pentru următoarele scopuri măsuri/acțiuni/programe privind:

  • protecția victimelor infracțiunilor – inclusiv pentru situații de urgență;
  • prevenirea criminalității;
  • educație juridică;
  • consolidarea capacității administrative, inclusiv logistice, a instituțiilor abilitate cu identificarea, administrarea și valorificarea bunurilor sechestrate.