Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema reformelor din justiţie "este absolut necesară" și că a încercat și va încerca în continuare să o aibă. Întrebat dacă a primit vreun răspuns de la Cotroceni, Stelian Ion a spus că nu vrea "să pună gaz pe foc pe un subiect care trebuie rezolvat".

Stelian IonFoto: Agerpres
  • "Nu am avut nicio întâlnire. (...) Probabil că în perioada următoare vom avea o întâlnire, este absolut necesar din punctul meu de vedere. Am încercat şi voi încerca în continuare", a afirmat Stelian Ion, marți, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, conform Agerpres.

Întrebat dacă a primit un răspuns de la Palatul Cotroceni, ministrul a spus: "Nu aş vrea să pun gaz pe foc pe un subiect care trebuie rezolvat şi eu îmi doresc foarte mult să-l rezolvăm".

El a adăugat că pe procedura privind numirile procurorilor de rang înalt nu are niciun feedback, iar pe propunerea legislativă care vizează o nouă procedură "sunt nişte discuţii cu colegii din coaliţie".

  • "Alegerile acestea interne (din PNL-nr.) reprezintă, vrem nu vrem, un impediment. (..)
  • Nu s-a rupt (legătura cu preşedintele României - n.r.). Când vorbim de o ruptură, vorbim de o chestiune definitivă, nu s-a rupt nicio legătură.
  • Referitor la numirile în Parchet, de principiu am discutat acum vreo două luni de zile. (...) Eu am spus că am avut această solicitare de a discuta punctual. (:..) Este vorba despre demararea procedurii pentru mai multe posturi. (...) Acum ştim şi că fiecare instituţie are propriul calendar, vom vedea când reuşim să ne întâlnim şi să discutăm despre aceste probleme", a afirmat Stelian Ion.

PNRR și condiționarea de reformele în justiție

Referitor la condiționarea banilor din PNRR de reforme în justiţie, Stelian Ion spune că a propus "nişte proiecte punctuale pentru justiţie, iar acelea sunt cele care condiţionează obţinerea de fonduri": "Din cadrul referitor pe justiţie sunt anumite chestiuni decupate care trebuie realizate şi vor fi realizate din aceste fonduri. În rest, toate celelalte chestiuni sunt chestiuni pe care ni le-am asumat".

Se simte remaniabil?

Întrebat, în acest context, dacă se simte remaniabil, Stelian Ion a spus că "chestiunea aceasta cu remaniabil sau neremaniabil îi priveşte pe toţi miniştrii".

  • "Orice ministru în orice guvern este remaniabil. Prim-ministrul însuşi este supus unei evaluări din partea Parlamentului şi poate fi el schimbat la o adică. Nu suntem în etapa asta (...)
  • Suntem înaintea unei discuţii pe rectificarea bugetară şi chiar nu e cazul să punem paie pe foc sau să turnăm gaz pe foc, pentru că sunt nişte chestiuni care sunt în curs de rezolvare. Adică nu discutăm despre remanieri.
  • Nici premierul n-a vorbit despre remanierea vreunui ministru, dimpotrivă, când au ieşit zvonurile acelea lansate nu ştiu cu ce interes şi din partea cui cu privire la o posibilă presiune pentru o demisie la Ministerul Justiţiei, am vorbit cu domnul premier, m-a sunat, ne miram amândoi de aceste chestiuni şi am încheiat subiectul", a susţinut ministrul Justiției.

La începutul lunii august, președintele Klaus Iohannis l-a criticat pe ministrul Justiției Stelian Ion și i-a reproșat întârzierea în modificarea legilor justiției și eșecul discuțiilor referitoare la desființarea SIIJ.

  • „Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.
  • Legile justiției... nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze.”, a declarat atunci Iohannis.

Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui "rugămintea" de a se implica în depășirea acestui blocaj: "USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației".

Desființarea Secției Speciale a creat probleme în Coaliție, după ce UDMR a condiționat și s-a opus transferului dosarelor la DNA, în ciuda propunerilor venite de la Ministerul Justiției. UDMR a respins până acum toate soluțiile propuse de Stelian Ion și insistă ca dosarele vizându-i pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, ci nu de structurile de parchet competente - DNA și DIICOT.