Pescarii din Delta Dunării au descoperit la jumătatea lunii iulie mai multe exemplare de somn african, iar Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat marți că somnul african a ajuns în Delta Dunării după ce a scăpat accidental din ţarcurile unui complex hotelier care cumpărase patru tone de peşte pentru consum intern.

Rezervatia biosferei Delta DunariiFoto: Dan Dinu - WWF

ARBDD a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că în urma semnalării prezenţei speciei de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", mai exact în apropierea localităţii Crişan, în perioada 14-15 iulie, au fost făcute controale la cerhanalele de pe o rază de aproximativ 10 kilometri în jurul localităţii Crişan.

Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri de intersecţia cu canalul Sulina, inspectorii au găsit patru ţarcuri care aparţineau complexului turistic Lebăda şi în care erau mai multe specii de peşti, între care şi somn african. S-a stabilit că localul achiziționase pe bază de factură 4.000 de kilograme de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kilograme. Restul cantităţii de peşte rămase, respectiv 3.784 de kilograme, a fost dusă în țarcurile montate în apă, spun reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

După scoaterea exemplarelor de somn african din țarcuri şi cântărirea peștelui s-a constatat o diferenţă de 34 de kilograme de somn african între cantitatea depozitată în țarcuri şi cea cântărită, cantitate despre care inspectorii Rezervaţiei Biosferei cred că, foarte probabil, a scăpat accidental în momentul plasării peştilor în ţarc, scrie News.ro.

În urma controlului, localul a fost sancţionat pentru "organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante şi animale alohtone fără autorizare”. De asemenea, ţarcurile în care se aflau peştii au fost integral dezafectate.

"În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie”, a mai transmis ARBDD.

În 15 iulie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunţa că face verificări pentru a afla cum a ajuns somnul african în zona Deltei Dunării, mai multe asemenea exemplare fiind capturate pe o rază de cinci kilometri în jurul localităţii Crişan, respectiv pe Dunărea Veche, lacul Obretinciuc, chiar şi pe Dunăre.

Somnul african este un răpitor vorace, având un spectru trofic larg, printre care larve şi puiet de peşte, plante acvatice, păsări şi mamifere mici. În România, specia a fost introdusă exclusiv sub formă de puiet, mai ales în vestul ţării, fiind crescută în scop comercial.