Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita este la un pas de eliberarea condiționată, după ce magistrații Judecătoriei Botoșani au admis vineri solicitarea acestuia de punere în libertate, însă decizia nu este definitivă. Fostul edil are o condamnare de cinci ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. Nichita se află în penitenciar din 5 august 2020.

Gheorghe NichitaFoto: AGERPRES
  • "Admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare (...). Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nichita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (...) emis de Tribunalul Bucureşti (...). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în hotărârea Judecătoriei Botoşani, conform Agerpres.

Gheorghe Nichita este încarcerat în Penitenciarul Botoşani din 5 august 2020.

Fostul primar al Iașiului a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare cu executare, în august 2020, după ce ar fi cerut şi primit mită 10% din valoarea proiectului european Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iaşi. Prima decizie de condamnare a fost pronunțată în noiembrie 2017 de către Tribunalul București. În aceeași cauză a fost condamnat și omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

Gheorghe Nichita a fost găsit vinovat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului "Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI - IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții, conform DNA.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Pe 29 septembrie 2020, magistraţii Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe fostul primar la cinci ani şi două luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentinţa nu este definitivă.