Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) a câștigat în primă instanță un proces cu mai mulți samsari de drepturi litigioase și urmează să recupereze 375 milioane lei acordați ilegal în 2008. Între aceștia se află omul de afaceri din Pitești Valentin Vișoiu.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

În 23 iulie 2021, Tribunalul București a dat câștig de cauză A.N.R.P. într-un litigiu deschis de autoritate împotriva unor cesionari, printre care și Valentin Vișoiu, și a stabilit că aceștia trebuie să returneze statului suma de 375.050.942 de lei, echivalentul a aproximativ 102 milioane euro la nivelul anului 2008, când a fost acordată despăgubirea.

Instanța a dispus anularea titlului de despăgubire în cuantum de 375.050.942 lei, emis de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.).

De asemenea, Tribunalul București a decis anularea titlurilor de conversie în baza cărora Valentin Vișoiu, Adrian Manole Gheorghe și Șerban Barbu Florin au primit acțiuni la ”Fondul Proprietatea” în contul sumelor stabilite de C.C.S.D.

Totodată, cele trei persoane au fost obligate să restituie către A.N.R.P. următoarele sume: 266.286.168,82 lei (Valentin Vișoiu), 45.006.113,04 lei (Adrian Manole Gheorghe) și 63.758.660,14 lei (Șerban Barbu Florin).

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

A.N.R.P. amintește, într-un comunicat de presă transmis luni, că în 2019 a solicitat instanței anularea actelor administrative menționate după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat definitiv că titlul de despăgubire este afectat fundamental prin faptul că a fost rezultatul direct al infracțiunilor. În acest dosar al retrocedărilor, cesionarii au fost exonerați de vină deoarece au avut calitatea de denunțători, iar două persoane - Cătălin Theodor Nicolescu și Florin Hanu Alexandru - au fost condamnate pentru luare de mită.

Astfel, fostul deputat PNL de Argeș Theodor Cătălin Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În primă instanță, fostul deputat fusese condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Theodor Cătălin Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat definitiv de ICCJ. În primă instanță, Curtea de Apel București îl condamnase pe Horia Georgescu la 4 ani de închisoare cu executare.

Omul de afaceri din Pitești Valentin Vișoiu deţine compa­nia de construcţii Conarg, care a dezvoltat mai multe ansambluri rezidenţiale. Potrivit zf.ro, el şi-a extins portofoliul anul trecut într-un domeniu nou - transportul aerian pri­vat. De asemenea, el are afa­ceri şi în industria energiei.

Omul de afaceri din Pitești se află pe locul 2 în topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la ANRP, scrie G4Media.