Biserica Ortodoxă Română spune că a luat act "cu îngrijorare” de încercarea de introducere a "educaţiei sexuale cu caracter obligatoriu” în școli. Conducerea BOR se declară îngrijorată și de Raportul Matic adoptat de Parlamentul European.

Patriarhul DanielFoto: basilica.ro

Patriarhia Română a transmis, joi, după o ședință a Sfântului Sinod, că își "reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează <> și avertizează asupra riscurilor unei <> cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor".

  • "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić)", a transmis Patriarhia.

Reamintim că Patriarhia Română a reacționat virulent, în 22 iunie, în scandalul pe tema educației sexuale în școli, și a susținut că introducerea unei astfel de materii ar reprezenta "un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pentru întreaga viaţă".

Biserica a lansat un atac dur la adresa ONG-urilor care susțin necesitatea unei astfel de materii în programa școlară, spunând că "niciunul dintre vehemenţii apostoli ai sexualizării vieţii copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în şcoli a aberantei, toxicei «ideologii de gen», nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieţi sexuale dezordonate cu consecinţe dramatice pentru copii şi adolescenţi, ci doar de introducerea cu orice preţ în şcoli, chiar fără acordul părinţilor, a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc şi de realitate".

Atunci, Patriarhia Română a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, un amplu comunicat de presă în care acuză o mare presiune ONG-istică şi partinică pentru introducerea unei astfel de materii într-o programă şcolară, "ignorându-se sau sfindându-se inclusiv voinţa părinţilor şi drepturile lor constituţionale de a decide asupra educaţiei propriilor copii”.

Biserica consideră că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală ar fi un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pentru întreaga viaţă.

De asemenea, Patriarhia a acuzat "minciuna ambalată «credibil», prin care se transmite obsesiv-compulsiv ideea că «avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, cel mai mare număr de tineri infectaţi cu HIV din Europa, cea mai tânără bunică din lume» din cauza absenţei din programa şcolară a unei materii obligatorii numite «educaţie sexuală»" și o "asiduă încercare de manipulare". În spatele acestor statistici triste se află, în opinia Patriarhiei, disoluţia familiei şi abandonul şcolar.

Biserica a invocat documente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe care le consideră "detestabile", iar în sprijinul argumentelor aduce articole din Constituţia României, Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi Legea educaţiei naţionale.

CITEȘTE ȘI: