​Educație sexuală în școli

Cum vede dezbaterea momentului cineva care le-a vorbit elevilor despre educația sexuală: „De foarte puține ori luăm în considerare nevoile reale ale tinerilor și ne gândim mai mult la valorile proprii”

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Luni, 21 iunie 2021, 19:10 Actualitate | Educatie


Materiale educatie sexuala SECS
Foto: Facebook - Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala
Este o diferență uriașă dintre scandalul din parlament pe tema educației sexuale și realitatea din teren, din mijlocul tinerilor, crede Gabriel Brumariu, coordonator de proiecte la Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), care timp de mulți ani a mers în sălile de clasă pentru a le vorbi elevilor despre educația sexuală. „Elevii sunt mult mai relaxați, mult mai deschiși, pun întrebări, au nevoie de confirmare sau infirmare a informațiilor găsite pe internet”, povestește acesta pentru HotNews.ro. În opinia sa, educația sexuală nu poate fi făcută o oră pe semestru, ci este necesar să aibă continuitate.

Citește și:

Amintim că problema educației sexuale în școli a revenit în atența publică după ce, în urmă cu două săptămâni, comisia de muncă din Senatul României - majoritatea PNL-PSD-UDMR - a respins solicitarea președintelui României privind reexaminarea legii care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul scris al părinților.

Plenul Senatului va da un vot asupra ei marți, 22 iunie. Apoi, reexaminarea cerută de președinte va merge în Camera Deputaților, care este for decizional.


Redăm discuția cu Gabriel Brumariu:

Reporter: Cum vedeți dvs. dezbaterea din aceste zile pe tema educației sexuale în școli?

Gabriel Brumariu: Este o chestiune ciclică, odată la ceva timp revine un mic scandal legat de educația sexuală, fie că vorbim de politicieni, fie de media, odată la ceva timp apare o polarizare a subiectului. Evident că într-o oarecare măsură discutarea subiectului Educației pentru sănătate să o numim așa, este bine să fie făcută dar modul în care se discută, polarizarea lui, problemele care se ridică mi se pare că nu sunt la locul lor și mi se pare că mereu este același scenariu. În ce sens? În sensul în care de foarte puține ori luăm în considerare realitatea din teren și nevoia reală pe care copiii și tinerii o au și ne gândim mai mult la valorile proprii, la anumite credințe pe care le avem, anumite ambiții pe care unii și alții le au.

Sunteți la curent cu nevoile tinerilor, ați avut proiecte cu ei. Care sunt aceste nevoi, din școală și din rândul lor?

Gabriel Brumariu: Educația pentru sănătate - o să o numesc așa pentru că și opționalul este numit așa și este mult mai important decât materia de la biologie.

Problema cu acest opțional este că totuși este urmat, potrivit Ministerului Educației, de doar 7 la sută dintre elevi.

Gabriel Brumariu: Da, și mai este ceva. Nu există manuale avizate și profesorii nu au mai fost pregătiți după 2004, nu au fost alții pregătiți. Și materia este stufoasă și ar trebui intervenit pe ea.

Ca să revin la întrebarea inițială, noi implementăm proiecte de ani de zile. Eu personal am lucrat până acum doi ani coordonator voluntar și atunci am intrat mult în școli. Acum lucrez pe un proiect de teatru participativ, teatru social, unde abordăm problema identității de gen, a violenței bazată pe gen. Și din discuțiile pe care le am cu ei, și la clasă dar și după, este o diferență uriașă față de scandalul pe care îl vedem zi de zi la televizor.

Elevii sunt mult mai relaxați, mult mai deschiși, ei ne cer, de cele mai multe ori vin la noi și ne întreabă când mai venim. Și feedback-ul de la profesori este bun.

Noi facem proiecte extracurriculare, intrăm în diferite ore pe care ni le dau profesorii, fie că este vorba de diriginte sau biologie sau alte ore. Noi avem un contract de colaborare și lucrăm cu acordul părinților, oricum asta exista și până acum, apropo legat de acest scandal din presă.

Iar reacțiile pe care ei le ai sunt absolut minunate, nevoile lor, faptul că stau, pun întrebări, sunt serioși, ne întreabă mult mai mult decât discuțiile cu care noi venim pregătiți. Pentru că noi avem timp limitat. Sunt unii mai curajoși, alții mai puțin curajoși, unii care ne scriu pe mail.

Asta am observat mereu, nevoie de informație, de cunoaștere, nevoia de confirmare sau infirmare a informațiilor găsite pe internet sau a celor pe care le știu de la prietenii lor, de pe grupuri. Unele evident că sunt corecte, altele nu.

ă spunem că această lege - practic, reexaminarea cerută de președinte - va fi respinsă, așa cum se prefigurează. Ce trebuie făcut pe viitor? Este nevoie de mai mult decât se face în prezent?

Gabriel Brumariu: Educația este eficientă cât timp este o educație continuă. Informațiile pe care tinerii le absorb sunt asimilate mult mai bine dacă sunt structurate pe o perioadă mai lungă. Dacă sunt discutate, nu dacă sunt date de-a valma. Nu spun că nu sunt eficiente, pentru că nici noi nu ne permitem să stăm 15-20 de ore la o clasă. Dar asta nu înseamnă că este și o variantă foarte eficientă de lucru.

Este important ca informația să fie livrată corect și complet elevilor, să fie științifică, nu după cum vor unii sau alții, ci să fie exact ceea ce se recomandă de instituțiile mari, și să existe o continuitate a ei.

Doar să faci o oră sau două ore la final de semestru nu cred că ar putea fi livrată toată informația, pentru că educația sexuală cuprinde foarte multe lucruri - de la pubertate, la igienă, la chestiuni psihologice, la violență, la protecție și așa mai departe.

Care ar fi principalele trei, să spunem, chestiuni pe care copiii ar trebui să le cunoască din educația sexuală?

Gabriel Brumariu: La cei mici este foarte important să își cunoască corpul și să știe că pot să spună „nu”. Oricui. Inclusiv în familie, când vin toți și îi iau și îi pupă pe față, ei trebuie să știe că pot spune nu. Ăsta este un exemplu bun pentru elevii de clase mici. Studii din afară au arătat că prin informarea copiilor mici inclusiv cu denumirile tuturor părților corpului îi face mai capabili și mai siguri pe ei în cazuri în care, doamne ferește, apar situații de abuz.

Pentru clasele mai mari, un lucru foarte important - protecția și infecțiile cu transmitere sexuală. De exemplu, în majoritatea discuțiilor pe care le-am avut, tinerii nu știu nimic despre HPV. Și incidența cazurilor de col uterin este foarte mare. Nu numai despre HPV este vorba, despre toate infecțiile cu transmitere sexuală, este important ca elevii să le cunoască. Cel mai bine, înainte să își înceapă viața sexuală. Având în vedere că noi avem anual 600 de nașteri sub 15 ani constant, 19.000 până în 19 ani, eu zic că avem unde să lucrăm.

Și în al treilea rând, partea asta de abuz, de bullying, violență psihologică și fizică, verbală. Este destul de des întâlnită și eu cred că pe unii elevii îi pune destul de mult la pământ. Este un aspect foarte important care face parte din educație pentru sănătate, și bunăstarea elevilor este scopul educației pentru sănătate. De asta spuneam la început, poate dacă s-ar discuta mai mult despre ceea ce se face efectiv în partea de educație sexuală, lumea ar fi mai deschisă.
 • Carmen Șuraianu, director executiv al Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), menționa într-un interviu pentru Școala9: „Orele acestea de educație sexuală sunt planificate de școală în cadrul Școlii Altfel sau în cadrul unor ore de dirigenție. Școala este cea care face solicitarea și alege tema pe care și-o dorește abordată. De cele mai multe ori, școlile care vin către noi - pentru că nu noi mergeam către ele - conștientizau că au tinere adolescente însărcinate și atunci alegeau această temă.”

Cîmpeanu: E nevoie de educaţie sexuală


Întrebat, joi seară, la B1 Tv, cum ar trebui tranşată problema privind educaţia sexuală, ministrul Educației a replicat: "Se poate tranşa cu înţelepciune şi cunoscând mai cu seamă realităţile".

El a menţionat că o învăţătoare din Sibiu i-a relatat că mai toţi elevii pe care îi are dorm în aceeaşi cameră cu părinţii şi fraţii mai mari "şi acolo se întâmplă toate lucrurile".

"Acolo avem într-adevăr acele mame extrem de tinere, acolo avem o lipsă de educaţie sexuală atât la nivelul elevilor, dar şi la nivelul părinţilor, pentru că, am spus, strategia aceea de educaţie parentală lansată în anul 2018 era binevenită, nu ştiu de ce am oprit-o. Deci e nevoie de educaţie sexuală".

El a afirmat că programa pentru „educaţie sanitară” o cunoaşte şi "ea are toate acele lucruri necesare".

"A fost surprinzător chiar şi pentru mine, atunci când am analizat programa şi am ajuns la clasa a XI-a, am zis: uau, deci acolo este chiar totul. Doar că este o disciplină opţională, care se numeşte altfel, care este făcută de 3, 4, 5, 6 la sută dintre elevi, optează pentru acea disciplină, şi care nu sunt absolut sigur că se face în toate şcolile aşa cum ar trebui să se facă", a adăugat ministrul.

Referitor la faptul că părinţii trebuie să-şi dea acordul pentru ca elevii să studieze această disciplină, Cîmpeanu a arătat: "De asta e nevoie şi de educaţie parentală".

Eliminarea educației sexuale din școli și înlocuirea cu „educație sanitară” - istoric și context


Problema educației sexuale în școli a reveni în atența publică după ce, săptămâna trecută, comisia de muncă din Senatul României a respins solicitarea președintelui României privind reexaminarea legii care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul scris al părinților.

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR au venit cu amendamente, ei fiind singuri susținători a ceea ce dorea și șeful statului, însă toate aceste amendamente au picat la vot.

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie a declarat pentru HotNews.ro că cei de la PNL au motivat cu „rețineri personale” și presiuni din partea alegătorilor din teritoriu să nu voteze în sensul solicitării președintelui Iohannis.

„Noi ne-am străduit să găsim o formulă de convergență cu colegii de la PNL și UDMR pentru a debloca legea și au avut loc mai multe runde de conversații în avans. Cu 24 de ore eram în regulă, apoi ni s-a spus că ei nu vor putea sa cadă de acord pe orice altceva în afară de forma actuală. Cei de la PNL au spus că au rețineri personale și au presiuni din partea circumscripțiilor lor, iar înțelegerea a căzut și legea a rămas în forma în care a fost formulată”, a declarat Pălărie, președinte al Comisiei de Muncă din Senat.

Solicitarea șefului statului de a se reveni la sintagma „educație sexuală” a fost făcută în noiembrie 2020, însă cererea de reexaminare a intrat în dezbaterea parlamentului abia săptămâna trecută.

Legea a fost dezbătută și în plenul Senatului, însă un vot asupra ei se va da marți, 22 iunie. Apoi, ea merge în Camera Deputaților, for decizional.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Legea care modifică Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în forma în care a fost trimisă la promulgare, prevedea astfel:

„Art. 46, alineatul i)

 • Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce solicitase președintele Iohannis în cererea de reexaminare


În cererea de reexaminare, președintele Iohannis preciza că înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților a generat numeroase critici, atât din partea experților din domeniul educației, cât și a organizațiilor neguvernamentale, îndeosebi a celor reprezentative ale tinerilor și elevilor.

„Prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personală. Ideea de educație sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educația sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activități de asigurare a igienei”, se arată în cererea președintelui.

Șeful statului adăuga că importanța educației pentru sănătate, mai ales a educației sexuale rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranță pentru realizarea relațiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică și psihică a acestora.

De asemenea, Iohannis susținea că obligativitatea existenței acordului din partea părinților are ca efect restrângerea accesului copiilor la o educație adecvată, cu atât mai mult cu cât această limitare nu se aplică și în cazul altor tipuri de programe.

„Această măsură legislativă este de natură să creeze un obstacol în realizarea interesului superior al copilului, astfel cum acesta este prevăzut de convențiile internaționale la care România este parte și care trebuie să primeze dreptului părintelui de a decide pentru copilul său”, preciza președintele.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5653 vizualizari

 • +7 (51 voturi)    
  Right (Luni, 21 iunie 2021, 19:38)

  Wheelwright [utilizator]

  Asa cum suna si titlul, totul e subiectiv.
  Daca vii un un program "ultra progresiv" (care cica e desfundator de minti) si le spui copiilor mei ca ei nu sunt unul baiat si una fata ci sunt altceva, (de ce?) pentru ca asa e trendul, si ca ei sunt inchistati in viata lor, cum sa ma simt? U|n om se respinge acest mod de educatie. Daca ai veni ca un om normal si ai invata cum la 14-18 ani nu e ok sa faci sex fara sa ai protectie pentru ca e rau si o sa ai consecinte, as fi de acord. Dar din pacate, educatia oficiala sexuala occidentala de acum 10 ani e indoctrinare in aceste zile si nu O VREAU, o vreau altfel, o vreau cenzurata de patinti si nu de cei din spatele acestor programe.
  • +13 (19 voturi)    
   prea mult accent pe educatie sexuala (Luni, 21 iunie 2021, 21:01)

   mihaiAlt [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   ar trebui sa fie o parte din educatia generala minima:

   bullying, violență psihologică și fizică, verbală, relatii abuzive, manipulare, valori umane, cum sa ceara ajutor, sanatatea, mancare....
  • +4 (8 voturi)    
   cred (Marţi, 22 iunie 2021, 9:46)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   ca tinerii/copiii de azi au la dispozitie mai multe informatii si sunt mult mai capabili sa discearna aceste informatii decat am fost noi.

   Pe de alta parte, in zona frageda a varstei, cand sunt predispusi la influente, n-as vrea sa fie indoctrinati cu aceste concepte noi pe care le consider o inventie a unor minti bolnave si plictisite: ex "they".

   Pe de alta parte educatia si valorile vin de acasa nu neaparat de la scoala... asa ca sta in puterea noastra sa ne formam copiii asa cum consideram ca este corect.
  • -2 (4 voturi)    
   Îdoctrinare? (Marţi, 22 iunie 2021, 14:35)

   niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   @Wheelwright (Moș Ion Roată?)
   "educatia oficiala sexuala occidentala de acum 10 ani e indoctrinare"
   La ce "indoctrinare" te referi? Una politică, rasială, extremistă, teroristă?
   Poate cea legată de LGBT. D-aia ți-e frică! Nu-i așa că ai votat la "referendumul pentru familie"?
   Exact accesul neîngrădit la net și lipsa unei îndrumări specializate vor face ca unii copii să fie influențați și ajungă ceea ce te temi tu...
   • 0 (2 voturi)    
    Alo? (Marţi, 22 iunie 2021, 16:34)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

    Eu am copil, tu ai? Raspunde-mi si pe urma continuam discutia daca te tin bretelele.
    • +2 (2 voturi)    
     Copii? (Marţi, 22 iunie 2021, 20:05)

     niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     @Luk
     Am doi copii. Și mă țin și suspensoarele, așa că putem continua discuția.
     • 0 (2 voturi)    
      Perfect (Miercuri, 23 iunie 2021, 13:54)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

      Continuam: nici Statul si nicio Biserica, oricare ar fi ea, n-au ce cauta in chilotii copilului meu. Nu trebuie sa-i invete nimeni despre masturbare pentru ca nu-i necesar si n-a fost niciodata. Educatia sexuala impreuna cu sprijinul pentru a trece prin perioada schimbarilor se fac in familie, adica strict in familie.
      Cata vreme exista lucruri si discipline obligatorii, o sa existe si tentatia de a indoctrina, indiferent ce parere ai dumneata. Azi devine obligatorie "educatia sexuala cu un continut", maine se schimba orientarea politica si BOR schimba complet materia astfel incat o sa citesti acolo sa se face sex doar pentru a face copii sau ca masturbarea e un pacat. De cate ori le dam o parghie, de cate ori renuntam la un drept sau acceptam "conducerea luminata" a Statului, nu facem decat sa pregatim terenul pentru abuzuri. Nu vad ce-i complicat in asta?!
      In ceea ce priveste indoctrinarea progresista cu privire la sexualitate: citeste singur/a, vezi singur/a ce inseamna si unde a dus (deja).
      Eu sunt dintre cei care nu au probleme cu LGB, dar au probleme cu toate celelalte initiale CARE NU INSEAMNA CHIAR NIMIC. Femei si barbati, atat exista. Lesbiene, gay si bisexuali si heterosexuali, (astea 4 categorii inseamna peste 99,8%) altceva nu poti produce fara inginerie genetica. Ingineria sociala e altceva, poate produce tampenii de tipul "non-binar" si alte categorii care-s niste tampenii absolute si-ti pot ajuta copilul sa ajunga "capac de bere" atras de "sticle de bere", adica sa crape singur si nefericit.
      • +1 (1 vot)    
       Continuam (Joi, 24 iunie 2021, 23:20)

       niciolae [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       @Luk
       "Nici Statul si nicio Biserica, oricare ar fi ea, n-au ce cauta in chilotii copilului meu"
       Statul conține și sistemul medical, care are medici.
       Nici medicii "n-au ce cauta in chilotii copilului" tău? Nu numai în caz de, doamne ferește, de boală, dar și pentru o banală injecție?

       "Educatia sexuala impreuna cu sprijinul pentru a trece prin perioada schimbarilor se fac in familie, adica strict in familie"?!
       Așa să fie? "Datorită" faptului că se face educația sexuală în familie, d-aia avem atâtea cazuri de incest (părinți-copii sau între frați)? D-aia avem atâtea adolescente cu burta la gură (locul întâi în Europa)? D-aia avem cazuri de pedofilie atât la popi cât și la mireni?

       Ce strică dacă cineva competent le explică copiilor anatomic și funcțional organele sexuale (să nu se mai sperie fetele la "primul sânge")l, riscurile la care se expun la sexul neprotejat și în orice condiții.
       Și da, să le spună dacă e periculoasa masturbarea și ce-i cu LGBT de care vuiește netul și prin care copiii pot atrași tocmai că le lipsește o îndrumare, pe care "familia" nu poate sau nu știe s-o facă.
 • -12 (44 voturi)    
  Au nevoi sa invete istoria lgbtq (Luni, 21 iunie 2021, 19:49)

  xolv [utilizator]

  Inainte de matematica, romana, istorie, geografie...
 • 0 (52 voturi)    
  asta nu este "educatie sexuala" (Luni, 21 iunie 2021, 19:49)

  Razvan_M [utilizator]

  ... ci suna a propaganda in favoarea ideologiei extremei stangi internationaliste de reducere a populatiei in tarile din Occident (si Romania) prin contraceptie, procreere intarziata, incurajare a homosexualitatii si strategii anti familie. Utilizarea propagandei fara acordul explicit al parintilor, in cadrul scolii - un mediu care ar trebui sa fie ferit de ingerinte ideologice, este ultima gaselnita criminala a progresistilor.
  • -2 (8 voturi)    
   Ai ajuns la fundul (Marţi, 22 iunie 2021, 8:53)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   gaurii de iepure boss, gg.
 • +3 (45 voturi)    
  alo (Luni, 21 iunie 2021, 19:53)

  cucuveauamov [utilizator]

  lasati userismele si puneti mana pe o carte
  • -3 (25 voturi)    
   hehe (Luni, 21 iunie 2021, 22:13)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Lasati pesedismele si scoateti mainile din buzunarele care nu va apartin.
 • +1 (15 voturi)    
  Un lucru e sigur (Luni, 21 iunie 2021, 20:19)

  ipolitic [utilizator]

  Lipsa educatiei sexuale va adanci confuziile si interpretarile gresite ale copiilor in urma preluarii informatiilor de pe net si schimbului de informatii intre ei. Peste ani si ani, ne vom aduce aminte cu rusine si regrete de obtuzitatea si populismul regresiv ai leguitorului nostru. Asa zisii aparatori ai "valorilor traditionale" uita (sau nu realizeaza) ca in mediul rural traditional copii au avut posibilitatea sa aiba o educatie sexuala sanatoasa prin "exemple concrete" ale lumii inconjuratoare. Ei stiau mai mult despre actul copulatiei, sarcinii si nasterii decat unii din pretiosii nostri senatori si deputati. Traim insa alte vremuri, in afara de cativa ministri in chiloti, si ceva reality show-uri, nu mai avem material didactic. Hai sa lasam filmele porno sa ne instruiasca copiii.
 • -2 (10 voturi)    
  daaa... (Luni, 21 iunie 2021, 21:46)

  dorinmac [utilizator]

  ar cam fi de lasat "duhovnicul" si "cartile bisericesti" si de pus mana pe carte adevarata... inca in evul mediu din cauza unor gunoaie care isi pierd influenta.....
 • +6 (20 voturi)    
  Domnul presedinte Klaus Iohannis (Luni, 21 iunie 2021, 22:07)

  Harald2 [utilizator]

  a confundat "Romania educata" cu "Educatia sexuala".

  Prioritatea ar trebui sa fie aducerea in banci a elevilor care abandoneaza scoala din diferite motive si astfel isi pierd sansa la o educatie normala si pana la urma, sansa la un viitor civilizat.

  In schimb, care este principala tema a marii dezbateri pe teme de educatie a politicienilor romani? Educatia sexuala!

  Asa cum am mai mentionat, pentru cei in necunostinta de cauza, gasiti incepand cu pag. 98, in manualul de biologie de clasa a VII-a, ceea ce se preda in prezent:
  https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20VII-a/Biologie/U0MgRElEQUNUSUNBIFBV/

  Un copil de clasa a VII-a este suficient de inteligent sa inteleaga continutul lectiei, cu conditia sa dea pe la scoala...
  • 0 (6 voturi)    
   Asta intelegi tu prin educatie sexuala?!? (Marţi, 22 iunie 2021, 11:12)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Iti spun ce se preda in alte tari de la ciclul primar:
   - ca nimeni, dar abolut nimeni, nu are voie sa te atinga fara consimtamantul tau si daca o face, trebuie sa spui imediat profesorului/parintelui, etc
   - ca pe retelele de socializare exista persoane care vor dori sa te abuzeze emotional, si cand dai de ele trebuie sa te adresezi unui adult
   - ca nu trebuie sa te simti rusinat de modificarile din corpul tau si de noile senzatii pe care incepi sa le incewrci pentru ca ele sunt naturale si normale

   Si, de la 12-13 ani, incepe cu contraceptia, protectia, bolile asociate actului sexual neprotejat, etc.

   Tu crezi ca un pusti de 14 ani e interesat neaparat de cum se dezvolta avulul fecundat timp de 9 luni?!?
   • +1 (3 voturi)    
    Nu poti dovedi (Marţi, 22 iunie 2021, 11:53)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    existenta consimtamantului. A devenit un pretext pentru a te razbuna pe anumite persoane sau pentru defaimare.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e despre dovedit. (Marţi, 22 iunie 2021, 18:56)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui moto33

     Ideea e ca orice copil sa stie ca nimeni nu are voie sa-l atinga/pipaie sub nici un pretext, si daca o face savarseste o fapta penala si trebuie raportat imediat la politie. Si asta se refera mai mult la persoane mai in varsta care ademenesc tineri/copii cu diverse tertipuri.

     Cat despre defaimarea cuiva, nu prea stiu cazuri de acuzatii nereale de pipaire...
 • +6 (18 voturi)    
  Responsabilitate jurnalistica (Luni, 21 iunie 2021, 22:11)

  DDBB [utilizator]

  Intrebare pentru autoarea articolului.
  Daca evident a existat o majoritate in comisie si Parlament care a votat impotriva solicitarii presedintelui Johannis, de ce in articolul dumneavoastra nu prezentati si opinia lor? Intelegem ca tematica articolului e diferita si ca va focalizati pe proiectul acestui ONG. Dar in partea finala readuceti in discutie tot istoricul acestui proiect de lege, si timpul/spatiul pe care il acordati taberei celelalte este, sa spunem asa, profund dar lipseste cu desavarsire. Nu trebuie sa fiti de acord cu ei, dar ca jurnalista aveti o minima obligatie sa redati si argumentele taberei opuse. Stiti foarte bine ca educatia sexuala inseamna infinit mai mult, si ca ONG-urile au scopuri mult mai variate decat doar a preveni gravidia minorelor din Romania, care in sine este o problema tragica si trebuie rezolvata.
 • +7 (19 voturi)    
  Am impresia ca multi au uitat perioada liceului (Luni, 21 iunie 2021, 22:25)

  Popcea [utilizator]

  Vad multi care pur si simplu au uitat perioada adolescentei. Pe vremea mea nici nu se punea problema de educatie sexuala in scoli, desi era nevoie, exact cum e nevoie si acum. Eu am avut noroc si ii multumesc si acum varului meu care era cu 7 ani mai mare, ca m-a dus prima data la curve. Si mai ales pt ca a ales corect fata pentru mine. Singura mea "pregatire" pentru viata sexuala erau niste casete proaste de filme porno si niste reviste. Daca nu as fi inceput cu fata potrivita ar fi putut iesi complet aiurea, iar chestia asta m-ar fi putut afecta rau emotional. Iar adolescentii nu au nevoie de experiente ce ii traumatizeaza emotional. Majoritatea ne-am inceput viata sexuala in liceu si asta e un lucru absolut normal. Asa ca terminati cu falsa pudoare si lasati copii sa faca educatie sexuala pentru ca, indiferent ca recunoastem sau nu, asta e unul dintre primii 3 factori care ne afecteaza viata de adult. Un adult, barbat sau o femeie, care stie sa se bucure de viata sexuala, are un psihic puternic si e mai echilibrat.
  • +3 (5 voturi)    
   Falsa pudoare? (Marţi, 22 iunie 2021, 12:03)

   DDBB [utilizator] i-a raspuns lui Popcea

   Un adult care stie sa se bucure de viata sexuala are un psihic puternic si e mai echilibrat.
   As adauga: se expune la rate de divort mult mai mari decat cei cu `falsa pudoare`.
   Divort, care vine cu pierderi financiare, deprimare (pt. multe persoane), afectarea copiilor implicati, etc., etc.
   Se expune la boli transmise sexual.
   Isi invata copiii sa practice aceleasi relatii hazardate (la curve), cu aceleasi repercusiuni.
   Si, poate ca nu esti informat, dar educatia sexuala, asa cum o intrevad politicenii progresisti, are bataie mult mai lunga decat sa invete adolescentele sa nu ramana gravide. Aici vorbim de educatie de gen, vorbim de schimbare de gen, disforia, vorbim de prezentarea masturbarii inca in invatamantul primar, etc., etc. E un CAL TROIAN, in cazul in care nu stiai!
 • +1 (9 voturi)    
  educatie pentru toti (Marţi, 22 iunie 2021, 0:57)

  gigilu [utilizator]

  Generatia tanara din ziua de azi are mai multe informatii decat avea generatia parintiilor lor. Tot adolescentul si chiar mai tinerii au acces la internet si se uita dupa orice.... cu cat e mai interzis cu atat e mai cautat. Problema e ce face tanarul/tanara cu informatia si cum e ghidat si de catre cine. Atat pentru fete cat si pentru baieti e bine sa stie ce e ala prezervativ, sa aiba unul in buzunar la indemana ca nu se stie cum se incing spiritele si uita ca sunt inca copii si asta e treaba de adult. Cu bolile cu transmitere sexuala nu-i de glumit iar sarcina nedorita e o catastrofa.Si nu in ultimul rand educatia sexuala trebuie inceputa cu excesiv de preafericitii (nici o varsta nu e prea inaintata la capitolul asta) ca s-o propovaduiasca si ei mai departe.
 • +10 (22 voturi)    
  Afara cu marxistii !! (Marţi, 22 iunie 2021, 2:04)

  Vlad-I [utilizator]

  Educatia sexuala ar fi buna, daca nu ar exista aberatiile marxiste legate de sex pe care vor sa le bage pe gat populatiei, probabil se urmareste scaderea natalitatii.
  • +5 (7 voturi)    
   În Europa natalitatea deja e foarte scăzută (Marţi, 22 iunie 2021, 7:01)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   cu excepția noilor emigranți, dar care nu fac nicio școală, deci nici educație sexuală! Deci?
   • 0 (2 voturi)    
    Imigrantii aia (Marţi, 22 iunie 2021, 10:56)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    provin din culturi patriarhale unde femeile nu au dreptul sa avorteze urmatoarea generatie (musulmani). Cat despre africani, nici nu prea poseda abilitati practice ca sa-si asigure un loc de munca decent.

    O sa compenseze digitalizarea lipsa fortei de munca si probabil o sa ridice varsta de pensionare standard pana la o varsta absurda pt cetateni.
 • +10 (20 voturi)    
  Pare mai degraba un cal troian (Marţi, 22 iunie 2021, 2:07)

  moto33 [utilizator]

  ce vizeaza inginerie sociala pe termen lung.
  • +9 (11 voturi)    
   bineinteles (Marţi, 22 iunie 2021, 8:59)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui moto33

   este atat de evident incat credeam ca-i doar o alta coaja de desfacut.individul de la secs are o agenda deja probata si propagata in media.
   e destul sa privesti vestul si intelegi ce urmeaza sa se intample si a noi.
   de aceea,autoarea care se scalda in valuri de progresism,ar trebui sa-si realizeze continutul articolelor si sa devina mai responsabila.
   oricum,o voi urmari cu interes,ca pe alt autor preferat(se pare ca e imaginar)SJ.
   pt redactia HN:unde ma pot adresa pt niste lacramatii privind:minusurile absurde si ''fara numar'',cenzurarea comentariilor si alte magarii care va fac voua viata usoara?
 • +9 (9 voturi)    
  Educația sexuală trebuie integrată în (Marţi, 22 iunie 2021, 6:59)

  nick24 [utilizator]

  educația familială, despre ce însemnă o familie, sexualitate, creșterea și educația copiilor, sănătate și alimentație sănătoasă, integrarea într-un mediu curat și cum să nu poluezi.
 • +5 (17 voturi)    
  sexul se executa nu se discuta (Marţi, 22 iunie 2021, 8:26)

  cititor hotnews [utilizator]

  organele genitale nu vor invata niciodata carte si nu se vor educa niciodata.Energia sexuala trebuie dirijata nu in jos spre scopuri profane.Ce este aia educatie sexuala de parca parintii si bunicii nostri erau needucati si totusi au avut familii stabile si bine inchegate pentru ca nu sexul era preocuparea ci morala crestina.Acum astia cred ca au descoperit apa calda.Atat timp cand se face genitalizarea sufletului si nu sublimarea energiei sexuala -de altfel si Freud a remarcat acest lucru-spre activitati sportive-pe munca creativa -actiuni umanitare-actiuni spre binele societatii etc-si esti robul pantecului esti un biet animal si nu om .Spiritualitatea separa pe om de animal si nu pornirile si instinctele animalice.
  • -2 (10 voturi)    
   pana inveti tu (Marţi, 22 iunie 2021, 9:52)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui cititor hotnews

   copiii cu sublimarea energiei sexuale trebuie sa stie sa foloseasca un prezervativ si cand sa spuna NU.
  • +4 (8 voturi)    
   nota 10 (Marţi, 22 iunie 2021, 10:06)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui cititor hotnews

   din pacate nu-ti pot da decat un singur plus.
   un comentariu care ar trebui pus primul in pagina!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by