În contextul valului de caniculă care a afectat România, vineri, 25 iunie, s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică în sezonul verii, din ultimii 20 de ani, a anunțat Transelectrica, transportatorul naţional de energie.

Energie electricăFoto: Max Pixel

Potrivit unui comunicat transmis luni de Transelectrica și citat de News.ro, în contextul valului de caniculă care a afectat întreaga ţară la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 25 iunie 2021, la nivelul Sistemului Electroenergetic Naţional s-a înregistrat cel mai mare consum de energie electrică din sezonul verii, de la începutul anilor 2000.

Valoarea instantanee maximă atinsă a fost de 8.434 MW, la ora 12:48, valoarea medie orara a fost de 8.349 MW, în intervalul 13-14, iar consumul mediu al zilei a fost de 7.298 MW, a precizat compania.

Precedentul record a fost atins în vara anului 2019, 2 iulie, când s-a înregistrat o medie orară de 8.335 MW, în intervalul 13-14, respectiv o medie a consumului din întreaga zi de 7.287 MW, arată datele Transelectrica.

"Reţeaua Electrică de Transport gestionatã de Transelectrica este operatã la parametri optimi pentru asigurarea continuităţii în alimentare cu energie electricã, în condiţii meteorologice de căldură extremă", mai arată compania.

Avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat au fost în vigoare în 24 și 25 iunie pentru toată țara, temperaturile urcând până la 37 de grade. De asemenea, 7 județe din vestul țării au fost sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 39 și 41 de grade.