Fabian Gyula, susținut de UDMR și PNL pentru postul de Avocat al Poporului, în locul Renatei Weber, revocată în urmă cu o săptămână, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de procuor este de peste 10.000 de lei. El spune că este o vârstă potrivită să ieși la pensie, "raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură". Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului, iar PSD cere amânarea votului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția.

Fabian GyulaFoto: Agerpres

UPDATE: USR PLUS consideră că Fabian Gyula îndeplineşte criteriile pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului

"M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani", a spus la Parlament Fabian Gyula, fost procuror.

Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, el a răspuns: "Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da".

  • "Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională.
  • Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate, după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus - să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis - să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat", a afirmat acesta, conform Agerpres.

El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii.

Fabian Gyula a mai spus că pensia sa este de peste 10.000 de lei şi a apreciat că este o pensie mare, "raportat la pensia medie". Inițial, el a ezitat să spună ce pensie are, afirmând că își va completa declarația de avere.

Legat de pensiile speciale, el spune că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este "clară în favoarea magistraţilor" în privinţa pensiilor acestora.

Fabian Gyula, aviz favorabil în comisiile parlamentare pentru funcția de Avocat al Poporului

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. El este susţinut de UDMR şi PNL.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. PSD cere amânarea votului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția și așteptată decizia CCR priccind cererea de neconstituționalitate.

Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

"Câteodată, poporul, persoane fizice, au nevoie de un scutier"

La audierile din Comisiile juridice ale Parlamentului, Fabian Gyula a spus că drepturile fundamentale ale românilor constituie "un scut" faţă de puterea de stat şi faţă de puterea instituţiilor europene, iar poporul are nevoie de "un scutier" care să ţină acest scut alături de el.

  • "(...) Spun studenţilor că drepturile fundamentale ale românilor constituie un scut faţă de puterea de stat, respectiv actualmente şi faţă de puterea care vine din partea instituţiilor europene. (...) Câteodată, într-adevăr, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care să ţină acest scut alături de ei sau împreună cu ei şi, având în vedere că există şi posibilitatea unor demersuri din oficiu să meargă chiar singur pe acest drum.
  • În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului. Nu în ultimul rând, să simplific modul de întocmire a petiţiilor şi chiar am văzut modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă decât actuala procedură, care ajută oamenii ca accesând o sigură pagină să completeze acele rubrici fără să mai descarce un pdf, fără să mai semneze, scaneze şi aşa mai departe", a spus Fabian Gyula, potrivit Agerpres.

"Nu am alură de distrugător"

El a spus că vrea să se inspire din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu.

  • "Doresc să mă inspir din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu, care spunea că Avocatul Poporului, din păcate, în România, este între spectrul inutilităţii şi balsam la durerea cetăţeanului. Undeva aici vreau să ajung, pe o linie de mijloc, să nici nu aibă oamenii impresia că au aruncat nişte bani pentru funcţie, dar, în acelaşi timp, să nici nu vând iluzii deşarte şi să nici nu vin ca un cavaler care poate rezolva orice, pentru că sunt pur şi simplu, potrivit statutului, un simplu ajutor al Parlamentului în relaţiile cu Guvernul. (...)
  • Nu am alură de distrugător, de om care să distrugă de dragul plăcerii de a strica ceva şi de dragul de a ieşi în evidentă. Poate de aceea nu beneficiez de notorietate", a adăugat Fabian Gyula.

Cine este Fabian Gyula

Fabian Gyula a fost propus de UDMR pentru postul de Avocat al Poporului. Absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), Fabian Gyula (50 de ani) este din 2008 conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. El a fost procuror la Parchetul Curții de Apel Cluj.

În urmă cu o săptămână, Parlamentul a demis-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. PSD a refuzat să participe la vot și a contestat la Curtea Constituțională proiectul de hotărâre prin care aceasta a fost revocată din funcție.

CITEȘTE ȘI: Comisia de la Veneția solicită Parlamentului ”bazele și elementele juridice" care au dus la demiterea Avocatului Poporului