USR PLUS consideră că Fabian Gyula îndeplineşte criteriile pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, menţionând că prioritatea acestuia trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu reprezentarea intereselor politicienilor.

Fabian GyulaFoto: Agerpres

„Astăzi a avut loc audierea lui Gyula Fabian, propunerea coaliţiei pentru funcţia Avocatul Poporului. Prioritatea noului avocat al poporului trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu să reprezinte interesele politicienilor aflaţi vremelnic la putere, aşa cum au făcut Victor Ciorbea şi Renate Weber. Avem nevoie de un profesionist în această funcţie atât de importantă, care să îşi facă treaba în mod onest, transparent şi imparţial. Considerăm că Gyula Fabian îndeplineşte aceste criterii pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, lucru confirmat astăzi şi de comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care au dat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil”, arată USR PLUS într-o postare pe Facebook, conform Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, Fabian Gyula, de profesie procuror, este în prezent conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi formator al Institutului Naţional al Magistraturii, cu 26 de ani de activitate în domeniul procuraturii. Deţine un doctorat în Ştiinţe Juridice şi este autorul mai multor cărţi de specialitate.

Fabian Gyula, susținut de UDMR și PNL pentru postul de Avocat al Poporului, în locul Renatei Weber, revocată în urmă cu o săptămână, s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de procuror este de peste 10.000 de lei. El spune că este o vârstă potrivită să ieși la pensie, „raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură”.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului, iar PSD cere amânarea votului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția.

Citește și: Comisia de la Veneția solicită Parlamentului „bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului