Municipiul Mediaş trebuie să plătească daune morale în valoare totală de 12.000 de euro unei fetiţe de 10 ani care în urmă cu aproape doi ani a fost muşcată de un câine comunitar, în timp ce se întorcea de la şcoală şi 5.000 de euro rudelor acesteia. Decizia a fost luată de Tribunalul Sibiu și nu este definitivă.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Anunţul privind finalizarea pe fond a procesului a fost făcut luni, print-un comunicat de presă, de către Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC), cea care a susţinut familia fetiţei în proces, scrie News.ro.

"17.000 de euro daune obţinute pentru copilul si familia ei care au trecut prin momente teribile: copilul a fost muşcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza şocului suferit. Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinţi pentru incident”, a transmis IREC.

Incidentul a avut loc în iunie 2019, când fetiţa, care se întorcea de la şcoală, a fost muşcată de câine în apropierea blocului în care locuieşte familia sa.

Conform soluţiei publicate pe portalul instanţelor de judecată, completul de la Tribunalul Sibiu a decis că primarul municipiului Mediaş, care a fost reclamat alături de unitatea administrativ teritorială, este "persoană fără calitate procesuală pasivă” şi, în concluzie, soluţia a fost pronunţată doar raportat la unitatea administrativ teritorială municipiul Mediaş. IREC anunţă că va face toate eforturile ca la apel să îl tragă la răspundere directă şi personală pe primarul municipiului Mediaş, pe baza unui precedent stabilit tot de asociaţie în anul 2020.

Fetiţa şi familia sa au fost reprezentate în instanţă de către o avocată al cărei copil a fost, la rândul său, atacat de un câine comunitar. "Din perspectiva cuantificării daunelor, deşi mari faţă de media obişnuită, raportat la suferinţa generata de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă”, consideră avocata Carmen Bordei, citată în comunicatul IREC.