Premierul Florin Cîțu spune că în România nu va exista un lockdown general, răspunzând astfel după ce secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan afirma că "două săptămâni de carantină națională ar face minuni”. El a susținut că se merge spre relaxarea unor restricții, cu condiția ca oamenii să se vaccineze.

Coronavirus in RomaniaFoto: Xinhua / Profimedia Images

  • "Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat şi ea vă dădea un exemplu teoretic.
  • Anul trecut, toate discuţiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni. (...) Era o discuţie teoretică, nu una ipotetică, nu o propunere în acest sens.
  • Nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România, nu va exista o carantinare. Mergem în direcţia unei relaxări, dar cu acestă condiţie, aceea de a ne vaccina cu toţii. 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm”, a declarat Florin Cîţu.

Referindu-se la termenul de 1 iunie pe care îl anunța în urmă cu câteva zile pentru "revenirea României la normalitate", Cîțu a spus că astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial decizia pentru constituirea unui comitet interministerial în acest sens.

  • "Așa cum am anunțat, ar trebui să avem la finalul lunii mai 5 milioane de persoane vaccinate, iar la finalul lunii iunie, așa cum arată calendarul privind livrarea dozelor de vaccin, să avem 10 milioane de persoane vaccinate. Și putem să vorbim în aceste două etape despre deschiderea economiei. Să ne pregătim și să ne asigurăm că avem cele mai bune măsuri”, a susținut Cîțu.

La ce să se aștepte românii din 1 iunie?

Întrebat la ce ar trebui să se aștepte oamenii de la 1 iunie, Florin Cîțu a răspuns că măsurile de relaxare vor fi în ordinea inversă și că cel mai simplu ar fi să fie relaxate măsurile luate acum o săptămână. Este vorba despre carantina de la ora 20.00 și închiderea magazinelor de la ora 18.00 la sfârșit de săptămână, în localitățile cu rata de infectare de peste 4.

El a mai spus că dacă la 1 iunie vor fi vaccinate toate persoanele din HoReCa, se va putea discuta ca acest sector să nu mai depindă de evoluția ratei de infectare și să existe alte criterii decât cele aplicate în celelalte industrii.

"Vă dau două orizonturi, 1 iunie - cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie - când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a adăugat Florin Cîțu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a susținut că o carantină de două săptămâni la nivel național "ar face minuni" în România, dar că înțelege de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.

  • "Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.