Societatea Timişoara dezaprobă decizia Curţii Constituţionale prin care legea de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române a fost declarată neconstituţională și spune că ”se vădeşte, din nou, că România este condusă încă de o mână de oameni care răspund politic la comenzile date de PSD şi Ion Iliescu”.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Într-un comunicat de presă transmis joi, Societatea Timişoara spune că a luat act de decizia Curţii Constituţionale, prin care, cu unanimitate de voturi, s-a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată de 33 de senatori PSD şi s-a constatat că Legea privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă privind desfiinţarea Institutului sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Societatea Timişoara spune că a constatat în repetate rânduri depăşirea de către Curtea Constituţională a atribuţiilor sale şi transformarea ei, după caz, fie în organ legislativ, fie în organ executiv.

  • "Ceea ce se întâmplă astăzi este, însă, trist şi hilar în acelaşi timp. Se vădeşte, din nou, că România este condusă încă de o mână de oameni, care răspund politic la comenzile date de PSD şi Ion Iliescu.
  • Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 va dispărea cu siguranţă. Aşa este moral să se întâmple. Parlamentul va vota o lege pentru desfiinţarea lui.
  • Nu aceasta e marea problemă. Problema extrem de gravă este comportamentul discreţionar al Curţii Constituţionale, care îl apără cu îndârjire pe Ion Iliescu.
  • Societatea Timişoara îşi exprimă revolta şi dezgustul faţă de modul în care Curtea Constituţională sfidează ordinea de drept din România", afirmă reprezentanții Societății Timișoara.

Ei mai spun că CCR "batjocoreşte memoria victimelor Revoluţiei din 1989, a celor căzuţi după 22 decembrie, ucişi în urma diversiunii menite să îl menţină la putere pe chiar preşedintele acestui institut, cu complicitatea întregii structuri care îl girează".

Legea privind desființarea Institutului Revoluției Române - condus de fostul președinte Ion Iliescu și din conducerea căruia mai fac parte și Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu - este neconstituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională.

Reamintim că în decembrie 2019 Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției. Demersul a fost făcut atunci în contextul unui scandal în care fusese implicat institutul - concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție a fost anulat ca urmare a protestelor societății civile.

Ulterior, Parlamentul a respins OUG care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.

În septembrie 2020, Curtea Constituţională a respins sesizarea Executivului asupra Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, stabilind că actul normativ este constituţional.

În 13 octombrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, invocând faptul că institutul "şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa".

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat în februarie 2021, după ce forma trimisă la promulgare cu titlul "Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989" a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În dezbaterile din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a admis că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă "pare depăşită", însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

În 15 februarie, Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi "pentru" și 54 "împotrivă".

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.