Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis, miercuri, prelungirea carantinei pentru Timişoara şi localităţile învecinate. Timișoara este în carantină din 8 martie, când rata de infectare era de 7,49 cazuri la mia de locuitori, iar miercuri a ajuns la 8,43, conform Prefecturii. Duminică, măsura a fost prelungită cu 72 de ore de către șeful DSU, Raed Arafat, care a întors astfel o decizie a CJSU, ceea ce a generat un scandal politic.

HotNews.roFoto: Hotnews

CJSU Timiş a decis prelungirea carantinei cu 27 de voturi ”pentru”, din 26 necesare, scrie News.ro. Astfel, carantina a fost prelungită cu alte 7 zile, în municipiul Timişoara şi în localităţile Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa.

De asemenea, a fost eliminat intervalul în care vârstnicii aveau voie să iasă din casă pentru aprovizonare.

Potrivit datelor transmise de Prefectura Timiș, miercuri, rata de infectare în Timișoara a ajuns la 8,43. În 8 martie, când CJSU a decis instituirea carantinei pentru 14 zile, rata de infectare era de 7,49.

La sfârșitul săptămânii trecute, Comitetului Județean pentru Situații Urgență a hotărât să nu fie prelungită carantina, dar decizia a fost întoarsă de Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a decis prelungirea carantinei cu 72 de ore, iar hotărârea a dus la un război politic.

Șeful Consiliului Județean, liberalul Alin Nica, a susținut că decizia luată la nivel central este una abuzivă. El i-a transmis secretarului de stat Raed Arafat că, în loc să impună restricţii, ar face mai bine să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara, un TIR care stă nefolosit de patru luni, "iar noi ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori".

"Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat, n.r.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI", a spus Nica.

În acest scandal a intervenit și ministrul de interne, Lucian Bode, care a spus că nu își explică decizia CJSU de a nu mai prelungi carantina în oraș. Alin Nica, lider al PNL Timiș, a avut o replică și pentru Bode: "Domnul ministru nu înțelege, cum de obicei Bucureștiul nu înțelege Timișoara, cum n-a înțeles Timișoara nici în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului. Nu înțelege nici acum, când se uită doar la cifre. Timișoara nu reprezintă numai cifre, reprezintă mai mult decât atât”, a afirmat Alin Nica, luni, la Digi24.

El a susținut că această carantină este pur formală:"N-o să aibă niciun fel de efect o carantină formală pentru că nu s-a schimbat nimic în viața noastră în urma acestei carantine. O hârtie nu ne ferește de virus, iar oamenii nu mai au răbdare, înțelegere față de niște autorități care sunt închistate într-o metodologie învechită care se poate preta la începutul pandemiei, dar nu după un de zile, când ar trebui să ne rafinăm instrumentele. Eu am dat câteva direcții clare de acțiune în vederea stopării pandemiei. Nu ține de Consiliul Județean să le implementeze, ține de primărie, de prefectură și de ministerele de resort, interne și sănătate”.

Primarul USR-PLUS al Timişoarei, Dominic Fritza, s-a poziționat de cealaltă parte și a susținut necesitatea carantinei, spunând că aceasta nu este o pedeapsă, ci previne un colaps al sistemului sanitar.