Valeriu Gheorghiță: În situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor/ Media vârstei la pacientul care se internează a scăzut destul de mult
"Este foarte importantă respectarea măsurilor de prevenţie, lucrurile pe care cred că le-am învăţat cu toţii şi nu este bine să le uităm, pentru că în situaţia de faţă se pot scăpa lucrurile de sub control foarte uşor, deja vedem ce se întâmplă în Timişoara, spitalele sunt aproape pline. Impactul vaccinării, după cum am observat şi din experienţa noastră de până acum, apare după un interval de circa o lună, o lună şi jumătate, deci practic, beneficiile nu sunt imediate după ce efectuezi prima doză şi din acest punct de vedere este important ca aceste două măsuri - respectarea măsurilor de prevenţie, restricţiile care sunt impuse şi de asemenea vaccinarea care trebuie să meargă în paralel şi care trebuie să fie principala modalitate prin care noi asigurăm imunizarea populaţiei - trebuie să fie cât se poate de bine gestionate”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la Antena 3, potrivit news.ro.
El a precizat că aproximativ 5% dintre cei vaccinaţi, indiferent de tipul de vaccin, nu dezvoltă răspuns imun nici după vaccin şi nici după boala naturală, însă şi aceştia dezvoltă un răspuns imun la nivel celular care protejează faţă de formele severe sau critice de îmbolnăvire.
Gheorghiţă a atras atenţia asupra scăderii vârstei persoanelor care se infectează cu tulpina din Marea Britanie a noului coronavirus.
"Din nefericire, vedem că în contextul actual al infecţiei cu această tulpină britanică avem destul de mulţi tineri care sunt infectaţi şi media vârstei la pacientul care se internează în momentul de faţă în spital a scăzut destul de mult. Or, ca atare, trebuie să ne adaptăm din punct de vedere al strategiei, inclusiv strategia de vaccinare, la situaţia actuală. Şi ne uităm la ce se întâmplă în Centrul Vechi al Capitalei. Este important să asigurăm şi vaccinarea celor tineri tocmai pentru că ei reprezintă persoanele active şi cei care plimbă virusul dintr-o parte în alta. Însă dacă ne concentrăm doar asupra acestei categorii de persoane şi nu-i protejăm şi pe cei vulnerabili, dat fiind faptul că aceste vaccinuri nu reduc la zero riscul de infecţie asimptomatică şi implicit de transmitere, practic, în acest caz menţinem un risc de expunere a persoanelor vulnerabile. Deci aceste două etape trebuie să meargă în paralel şi acesta este şi motivul, din 15 martie vom deschide şi etapa a treia”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că în mod cert, dacă va exista indicaţia pentru vaccinarea unor grupe de vârstă de sub 18 ani, şi România va proceda la imunizarea tinerilor.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Si pot si cei cu restaurante sa-l intrebe tot pe domnul Campeanu, de ce se inchid restaurantele.
Si doctorii il pot intreba pe domnul Campeanu de ce a inceput valul 3 la noi in tara.
Si Iohannis il poate intreba pe domnul Campeanu cat va dura valul 3.
- se vacineaza in functie de disponibilitatea vaccinurilor. Sunt miliarde de oameni care trebuie vaccinati cu doua doze. si nu se produc vaccinuri instant doar comentand despre ele.
- e o situatie grea peste tot in lume. de asta vaccinarea si restrictiile trebuie sa mearga in paralel.
As intreba pe inegalabilul dn.Gheorghita de ce nu se vaccineaza preponderent oamenii din campul muncii cei care pun economia in miscare si se merge pe asa zisi esentiali sau speciali DE CE?
Si as adauga aici sa aiba grija si ce vaccin folosesc ca in ultima vreme cei care au facut AZ se plang de efecte edverse destul de importante...ne de alta dar si eu le-am experimentat pr propria piele
Aaaa....da, scuze ! Tu ai nevoie de cineva sa-ti explice fiindca nu intelegi singur....uitasem...
Ma rog...ai putina rabdare, poate isi face careva timp si pentru tine.
Becali ! :))))
13.003 decedați infectați cu sars-cov-2.
60-69 ani: 759 decedați
50-59: 280
40-49: 85
0-39: 62
(restul decedaților au mai mult de 69 ani)
Bagă și tu un raport ca să discutăm pe cifre.
Imaginea nu tine de vaccin si vedeti ca ceea tot repetati ca stam bine cu vaccinarea nu o sa mai aduceti in fata, nu o sa mai tina.
Romania e fix in media UE, pentru ca atatea vaccinuri sunt la dispozitie. Faptul ca ai 9.01 sau 9.3 nu are mare relevanta, atat timp cat esti tot in +0.5:-0.5% din media UE.
Poate că știi cum se mai lăuda România că e pe 3 în UE iar eu le-am zis mincinoșilor că-s pe 7 (am raportat și la Facebook minciuna pe care o susținea MS), acum au uitat? Păi uite că într-o lună România a căzut 11 locuri - potrivit raportării mincinoase a MS - 7 locuri - potrivit realității.
Ca să nu mai spun că o țară care are grijă cetățenilor săi n-ar fi nicicum reținută să vaccineze cu Sputnik sau cum s-o numi cel chinezesc așa cum face Ungaria.
Adica sunt perioade in care foarte multe persoane fac rapel si foarte putine doza 1, si atunci nu ai nevoie de rezerve, si sunt perioade cand se face preponderent doza 1 si trebuie sa pastrezi rezerve de rapel.
Si in plus, datorita manipularilor, se pare ca din faza a doua de vaccinare foarte multi nu vor vaccin.
Intr-o saptamana, cand se deschide si faza 3, vom recupera probabil diferenta fata de Spania si Polonia. Dar pun pariu ca atunci vei critica cu acelasi aplomb ca suntem pe 10 si nu pe 5, de parca la noi e finantata sanatatea cel mai bine din lume si avem o administratie recunoscuta la nivel mondial pentru eficienta.
Si apropos, sunt tari mari din UE in urma noastra gen Germania sau Franta, si nu cred ca vrei sa le acuzi ca isi bat joc de cetateni.
Cat despre Sputnik, in UE sunt doar cateva tari mici din valul anti-UE care il folosesc. Nu e certificat de EMA, nu are teste certificate, EMA are serioase sdubii ca testele au fost pe bune. Suficient cat sa nu vrem noi sa fim primii care-l incercam.
Cunosc multi cunoscuti care cu 2 perechi de masti si manusi in public au luat virusul.
Cred ca cel mai indicat e ca restrictile sa se transforme in recomandari si fiecare sa faca cum crede de putinta.
Astfel economia isi poate reveni si putem sa va platim si voua salarile iar sefilor vostri pensile speciale.
Isteria nu face decat sa ne distruga
si eu am luat de la o intalnire, desi dadeam cu sprayuri si pe talpile incaltamintelor. si l-am luat cand unul din prieteni tusea si totusi a venit sa ne vada.
"avem destul de multi tineri", "media virstei a scazut destul de mult", "mentinem un risc", "se pot scapa de sub control", etc
Ce inseamna "destul de mult"? Ce inseama "un risc"?
Daca aveti aceste date, de ce nu puteti sa spuneti clar: media de virsta pe ATI a scazut de la 65 de ani in ianuarie la 55 de ani la inceputul lui martie (de exemplu)?
Sau ce? Prostimea, vulgul, nu are capacitatea de-a judeca si de a trage concluzii proprii din datele primare, dupa voi? Asta-i ideea care vreti s-o transmiteti? Ca sintem toti prosti si trebuie sa-i lasam pe voi, cei inteligenti, sa aiba grija de noi si sa nu ne mai agitam atit?
Aceasta atitudine a fost intilnita de multe ori in istorie la clasa conducatoare si de fiecare data s-a terminat rau.