​Iranul studiază o propunere a Uniunii Europene vizând o întâlnire informală între actualii membri ai acordului nuclear din 2015 şi Statele Unite, dar nu a ajuns încă la o concluzie, a declarat sâmbătă viceministrul de externe iranian Abbas Araqchi, informează Reuters și Agerpres.

Conflict SUA IranFoto: McPhoto/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

Iranul şi SUA au susţinut fiecare că cealaltă parte ar trebui să facă primul pas pentru a reînvia acordul din 2015. Iranul insistă asupra faptului că SUA trebuie mai întâi să ridice sancţiunile impuse sub administraţia Trump, în timp ce Washingtonul spune că mai întâi Teheranul trebuie să revină la respectarea acordului.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a sugerat la începutul acestei luni o modalitate de a depăşi acest impas, sugerând că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell ar putea sincroniza întregul proces.

"Studiem propunerea lui Josep Borrell de a organiza o întâlnire informală a celor 4 + 1 (membri ai acordului nuclear) cu SUA şi Iran, ne consultăm cu partenerii noştri, inclusiv Rusia şi China, şi vom răspunde la această propunere în viitor", a declarat Araqchi într-un interviu acordat televiziunii de stat.

"Cu toate acestea, credem că pentru o revenire a SUA în acordul nuclear nu este nevoie de întâlnire şi singura modalitate este de a ridica sancţiunile", a adăugat Araqchi.

Un purtător de cuvânt al guvernului iranian declarase anterior că Iranul crede că sancţiunile SUA vor fi ridicate în curând, în pofida 'disputelor diplomatice' cu privire la reînvierea acordului nuclear, semnalând astfel dorinţa Teheranului de a pune capăt impasului fără a veni însă cu o nouă poziţie.

Casa Albă a declarat vineri că SUA intenţionează să nu întreprindă acţiuni suplimentare ca răspuns la presiunile Iranului înaintea unor potenţiale discuţii cu Teheranul şi cu marile puteri

despre revenind la acord.