În Parlamentul de la Chișinău a fost votată miercuri, în lectură finală, Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, proiect ce prevede, printre altele, că „limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, se folosește alături de limba de stat”.
Potrivit
Radio Chișinău și
Deschide.md, legea a fost votată (cu 55 de voturi) de deputații PSRM (socialiştii lui Igor Dodon) și ai platformei „Pentru Moldova” (ce îi include pe parlamentarii Partidului Politic „ȘOR”, al lui Ilan Șor), care formează majoritatea parlamentară.
Legea este considerată de Opoziție drept una sensibilă, în măsură să reanime tensiunile sociale, notează Radio Chișinău. Însă vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a mulțumit deputaților pentru susținerea proiectului: „În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă, contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială”.
Potrivit acestui proiect, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că aceștia vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea, arată Deschide.md.
„În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (...) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege.
Deschide.md amintește că oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost și subiectul discutat de Dodon cu colegii din PSRM după înfrângerea de la prezidențiale. În cadrul ședinței Consiliului republican, s-a decis ca deputații socialiști „să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică”.
Singurii care se făceau că nu știu rusește erau oricum unioniștii, un fel de echivalenți moldoveni ai secuilor care refuză să vândă pâine celor care nu știu ungurește. Până și președinta pro-europeană a R.Moldova de Est este o vorbitoare fluentă a limbii ruse:
https://www.youtube.com/watch?v=o6GrBFHzNpQ
Așa, de vorbă, l-am întrebat cât mai este... Putea să spună ceva de genul a 5km sau 10 minute, dr el nimic!
Marea problemă este că rușii sunt foarte încăpățânați să nu vorbească nici un pic de română.
Treaba este că după aproape 200 de ani de dominație rusă, în Moldova dintre Prut și Nistru a ajuns ca populația să fie cu totul altceva de cum era în 1800, când erau majoritari clar românii, iar rușii erau tare puțini.
Se incearca tot felul de scheme de tensionare a societatii basarabene, serviciile rusesti nu vor "liniste in tara", vor ca dna Maia Sandu sa aiba dificultati inca din prima zi.
Minoritatile etnice slave din R.Moldova (rusi, ucranieni, bulgari) sunt sub 10% din total, li se alatura cea turcofona (gagauzii) si cateva mai mici (evrei de ex).
In ansamblu, etnicii romani sunt peste 85%, ei sunt chiar si in Transnistria cea mai numeroasa etnie (35% din totalul acelui "judet" separatist ocupat de trupe rusesti).
Singura solutie democratica ar fi "alegeri anticipate", socialistii si aliatii lor ar pierde majoritatea in Parlament, cum s-a mai intamplat in trecut.
E insa foarte dificil, ca si in Romania, deputatii in functie nu vor sa plece acasa inainte de termen (2021).
R.Moldova e un front de lupta intre sfera europeana de influenta (romaneasca etnic si lingvistic) si sfera rusa de influenta (numerosi rusofili ca urmare a istoriei si colonistilor veniti din Rusia).
Greu sa mentii un stat viabil cand esti fix pe frontiera strategica NATO/UE si "lumea rusa" (ex-URSS).
Cea mai buna sansa pentru R.Moldova, dupa ce vor fi noi alegeri si se va ajunge la un guvern pro-UE, e sa fie gasite caile legale si democratice ale unei Uniri cu Romania in cat mai scurt timp.
Economia RM e cat a Clujului, poate fi usor integrata Romaniei.
Sa vedem ce anume vor pune la punct ca strategie Maia Sandu si presedintele Iohannis in timpul viitoarei vizite la Chisinau.
Ați fi de-acord ca, pe lângă UDMR, să existe în parlamentul unei ipotetice Românii Mari (sau une Românii AURite, după cum dorește un anumit partid) și un partid rusofon, gata oricând să facă și să desfacă alianțe electorale în funcție de interesele Moscovei?
Nu avem placute bilingve in romana si maghiara prin Ardeal?
Suntem noi mai romani in Romania decat moldovenii in Moldova?
Legea ii favorizează pe cei care știu rusa de acasă, pe etnicii minoritari rusi.
Citat:
"Potrivit acestui proiect, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că aceștia vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea, arată Deschide.md."
Sa vedem cat de constitutionala e legea...
amin