Este vorba de prima declarație a șefului statului după alegerile parlamentare de duminică, unde rezultatele provizorii indică o victorie a PSD, dar fără conturarea unei majorități de stânga.
- Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii.
- Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!
- În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri - participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.
- Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.
- Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.
- Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.
- În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.
- Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.
- Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni.
drept dovada ca si dupa 4 ani, tot PSD a castigat
l-au facut Werner si tefelistii pe Ciolacu/Dancila la alba neagra, doar ca behaia o minoritatea pe strazi
Vezi: https://youtu.be/NLhD8tXdTrQ
Asha, cu un PNL nu foarte puternic, cu un USR care a primit si el o palma dupa ceafa pentru toate stangaciile si magariile de la formarea listelor si cu un UDMR demufat de la financiar Fides si remufat la Bucuresti, chiar se poate face reforma.
Si daca mai adaugam si un premier gen Bolojan, care sa intre cu barditsa in nepotismele de prin toate institutiile publice, chiar incepe sa sune bine rezultatul.
a vrut guvernul meu....l-a avut
n-a vrut poporul meu... desi poporul l-a vrut.
Interesanta ideea cu Bolojan. Insa Oradea fata de Bucuresti e ca un camp cu buruieni fata de jungla amazoniana. Va fi mult mai greu cu defrisatul ca te inghit anacondele
Abia acum, cu majoritate in parlament, se pot initia, teoretic, ceva reforme. Si... cred ca lui Johannis i-ar fi convenit infinit mai mult un PNL la 35-40% care sa poata guverna fara USR.
Asha... deacu "guvernul meu" va functiona doar daca USR nu se supara.
Sunt sigur ca stii bancul...
Klaus Werner Johannis
- Președintele României
Eduard Hellving
- Director S.R.I.
- Propunere la funcția de Prim Ministru al României
Ludovic Orban
- Președintele partidului P.N.L.
- Primul Ministru al României
Siegfried Mureșan
- Viitor Prim Ministru al României
Renate Weber
- Avocat al Poporului
Kelemen Hunor
- Președintele partidului U.D.M.R.
Omul care „decide” majorității in parlamentul României
Aa, fata de 40% in 2016 luat doar 30% si aliatii lui Tradiceanu nu au mai pupat Parlamentul?
Ghi-ni-on!
2. Constitutional, guverneaza partidul care intruneste minim 50%. Ceea ce inseamna ca PSD de unul singur nu poate da premier si nici nu poate guverna. La fel cum nu poate nici PNL. Singura sansa a dreptei sa guverneze este sa formeze o alianta. Insa USR a fost prea slab, asa ca mai trebuie inca cineva pe langa USR- UDMR. Abia asa se poate guverna si constitutional.
3. In cazul unei aliante a dreptei vom avea situatia interesanta in care castigatorul alegerilor este nevoit sa fie in opozitie, desi are sustinere populara (sau indiferenta populara), iar puterea sa fie data de un calcul politic, nicidecum de legitimitatea votului. Riscul este extrem aici, deoarece PSD se va martiriza in urmatorii 4 ani, iar PNL si USR vor pierde procente masive la fiecare poticneala.
Si totusi a guvernat, bine/prost, in conditiile unei crize care apare odata la 100 de ani.
Vreti sa spuneti ca legitimitatea si capacitatea de guvernare a unui guverne de coalitie PNL-USR-UDMR va fi mai mica decat a actualului Guvern?
în 2009-2011 pdl se scuza cu criza financiară...
în 2020 pdl redenumit pnl se scuză cu criza sanitară...
Ce am fi facut sa fi fost un Presedinte ca Ponta, sau Tariceanu, sau Dragnea, de exemplu?
Vezi: https://www.europafm.ro/presedintele-iohannis-criticat-de-misiunea-osce-pentru-sustinerea-fatisa-a-pnl-in-campanie-audio/
Înțelegem că populația habar n-are doctrine, dar, domnle Preș, nici matale nu le știi p-astea?!
Nu mai zic că a fost președintele PNL, deci ar fi trebuit să știe că în România acesta a fost tot timpul de centru-stânga.
PNL - a arătat că nu dă doi bani pe drepturile de orice natură dorești: a încălcat repetat autoritatea legislativului (refuzul de a aplica legea pensiilor, a alocațiilor, hotărâri de încălcare a Constituției), și-a bătut joc de autoritatea judecătorească, de tradiția poporului (măsurile au afectat religia cetățenilor) - deci PNL nu este nici liberal, nici conservator. Ca să nu mai zic că liberalismul pune accent pe drepturile individuale (despre care ne-a zis și CCR că au fost îngrădite abuziv) pe când conservatorismul se referă la drepturile sociale ale indivizilor (adică drepturile comunităților), or nu te poți identifica cu ambele doctrine decât dacă îți lipsește identitatea sau ai o identitate antagonică.
USR - progresismul este de stânga, liberalismul social este tot stânga (în germania se numește „liberalism de stânga”); însă USR are o încărcătură mult mai puternică de stânga prin adoptarea unor principii aproape comuniste (ca de exemplu ideile cu privire la eliminarea proprietății private și construirea unei proprietăți colective - ei zic că de bună-voie, însă principiul rămâne unul comunist); iar federalismul nu are treabă cu doctrinele politice (URSS, de exemplu, a fost federație).
Aceasta a fost si intenția mea. Ești o surpriza plăcută !
Nu mă așteptam ca pe acest sait sa întâlnesc pe cineva obiectiv si critic cu „partidele de dreapta”
Însă, referitor la exprimare: „Îți zbor repede gărgăunii.” , „M-ai făcut să râd iar de analfabetismul politic” ai dat-o in BARA !! ( sper sat-i ceri scuze )
OBS.
Referitor la doctrinele politice, ele sunt definite corect si in mare măsura s-au regăsit in statutul si spiritul partidelor politice pana la apariția fostului partid PD – partid personalizat in persoana-fizica: Traian Băsescu.
Moment in care toata „scena” politica a fost bulversata.
Principalele cauze ale deviațiilor de comportament al partidelor a fost cauzat de:
- Maniera dictatoriala promovata de funcția prezidențiala începând cu Traian Băsescu
- Lipsa de „principii” a electoratului apărut in scena politica după 2014 făcând posibila:
ratarea (in perioada 2016 -2019) a unor teme esențiale :
• Referendumul Pentru Familie
• Condamnările Politice
• Abuzurile In Justiție
• Imixtiunea Serviciilor Secrete in Justiție
• Dictatura Sistemului Bancar
• Externalizarea Profitului
• Incluziunea Sociala
• Dreptul la o Viată decenta a Pensionarilor.
• Denigrarea României in Parlamentul UE
• Promovarea „Urii” In Discursul Politic
• Segregarea societăți In: „PSD-Iștii si Ne-PSD-Iștii”
• Arogarea de Prerogative suplimentare Puterii Prezidențiale si ....................
apariția unor partide născute in laborator ( exemplu USR)
-Traseismul politic, avand drept consecința disoluția ideologica a partidelor. Asa sa ajuns in situatia in care: PNL este in realitate PD-Traian Băsescu
N.B.
Federalismul – este mai actual ca niciodată si el se regăsește in ideologia USR.
U.E. – a ajuns in stadiul in care trebuie sa ia o decizie fundamentala: „O Uniune Politica” - sau - sa revină la „O Uniune Economica”.
Situatia ambigua in care se afla nu poate duce decât la noi Exit-uri
Sigur că Băse și PD au vina lor, însă doctrina înseamnă ceva intrinsec pentru un partid politic, iar liberalismul are o tradiție prea îndelungată și criterii clare prin care se definește încât să nu ridice semne de întrebare la nivelul identificării; la fel e și cu conservatorismul sau social-democrația.
Eu sunt pentru federalizare, pentru că reprezintă o consecință firească a descentralizării administrației (stânga duce decizia la nivel central, dreapta o duce la nivelul comunităților -conservatorismul - sau la nivelul indivizilor -liberalismul) și, deși aș fi printre cei care ar vota pentru crearea unui stat european, aș vrea să fie gândit precum Elveția.
Nu cunosc ce dorește USR ca să fac aprecieri pe această temă.
Am înțeles suficient de mult.
P.S.
1. Abordarea mea, dorea sa atragă atenția asupra necesitați unei analize mai aprofundate intre CAUZA – EFECT – electorat VS partide politice, in sensul ca, in realitate partidele politice primesc un mandat de la electorat.
Calitatea si exigențele mandatului sunt date de calitatea si exigentele electoratului si acolo unde apar deviații de la principii – ESTE CULPA COMUNA.
Însă...... rezolvarea este doar in mana electoratului.
Daca electoratul nu va percepe aceste deviații, șansa de auto corecție din partea partidelor este o iluzie.
2. Ref. Federalism, in cazul statelor din Europa de Est ( care de abia a împlinit 100 de ani ) problema este mult mai complexa, pentru ca va trebui sa aibă loc o federalizare devolutivă prin destrămarea statului unitar.
Și asta doar la USR. Nici nu-mi pot închipui ce a fost la Cotroceni! :D
Deci ce zice Constitutia?
Din auzite aud ca se formeaza o majoritate conform scorului si majoritatea aia isi desemneaza un candidat care e propus lu Klaus. Am nimerit?
Daca e asa, ce se mai tot clampane atata?
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
nu este precizat clar în const. algoritmul de urmat în lipsa majorităţii absolute - de asta au fost atâtea scandaluri în trecut pe tema asta...
E clar
Președintele este liber să nominalizeze orice persoană pentru funcția de prim-ministru, cu condiția ca scopul nominalizării să fie formarea unui guvern capabil să obțină votul de încredere (dacă scopul este ca guvernul să pice - cum a fost atunci când Iohannis l-a desemnat pe Câțu - președintele încalcă prerogativele care i-au fost acordate de Constituție).
În cadrul acestei proceduri - la fel ca în cazul mai tuturor procedurilor constituționale - președintele este un mediator și nu un decident, rolul lui fiind de a identifica, împreună cu partidele parlamentare capabile să coaguleze o majoritate, persoana care poate forma guvernul, nu de a impune parlamentului un candidat.
În cazul neîndeplinirii atribuțiilor funcției prezidențiale - sau îndeplinirii cu rea credință - președintele poate fi suspendat, urmând ca poporul să decidă, prin referendum, dacă îl demite sau nu, perioadă în care președintele Senatului (care preia interimatul funcției prezidențiale) va putea nominaliza un candidat, cu respectarea principiului constituțional al posibilității învestirii unui guvern.
Dupa vorbele lui, raportand la 2016:
- PNL de la 20 % la 25 % . crestere 5%
- USR de la 8% la 15 %crestere 7 %
- PSD de la 45 % la 29 % crestere -16 %
- AUR de la 0 % la 9 % crestere 9 %
Asadar cine are cea mai mare crestere Klaunule ?!
restul e doar material pt. analişti.
Dar nu conteaza: securistii sunt in control si stabilesc. Dupa cum le zice patriotul Soros!
- Președintele României
Eduard Hellving
- Director S.R.I.
- Propunere la funcția de Prim Ministru al României
Ludovic Orban
- Președintele partidului P.N.L.
- Primul Ministru al României
Siegfried Mureșan
- Viitor Prim Ministru al României
Renate Weber
- Avocat al Poporului
Kelemen Hunor
- Președintele partidului U.D.M.R.
Omul care „decide” majorității in parlamentul României
Desteptul nici nu s-a prins ca tocmai pentru ca s-a exprimat mai des, si mai partinitor si decat iliescu, e un alt motiv pentru care s-a ajuns aici.
In acest context, cred ca PSD va esua si astfel Iohannis poate invita PNL si USR sa isi gaseasca inca un partener si sa faca un guvern. Daca nu reusesc, avem alegeri din nou din motive de blocaj parlamentar. Dar eu cred ca, din contra, ar reusi sa aiba o majoritate acceptabila si s-ar inchia discutiile legate de partidul care trebuie invitat primul sa faca un guvern.
PSD +AUR 40%
In acest caz UDMR devine gaina cu puii de aur.
KWI a dat rau in UDMR dar acest lucru nu-i va face pe maghiari sa dea inapoi de la o alianta cu PNL, numai ca pe acestia din urma ii va costa mult mai mult acesta alianta decat daca KWI tacea din gura. Ma intreb daca PNL va mi ramane cu ceva dupa ce va da darul si la USR.
Pe de alta parte nu vad alianta PSD cu AUR , deci PSD intra in opozitie.
Insa in urmatorii 4 ani UDMR va fi acul balantei , osciland intr-o parte sau alta in functie de interesele lor personale sau de grup. Va fi o majoritate ( daca va fi ) foarte fragila , deciziile se vor lua greu si vor fi impuse in Parlament si mai greu.
Din pacate discursul lui KWI la adresa PSD s-a transformat in accese de ura fatisa , ori intr-o democratie nu-ti exprimi ura la televizor.
Politica română se bazează pe hate-speech. În deosebi cea promovată de securiștii de la USR și PNL. De... dacă rețeta a mers de 70 de ani, de ce s-o schimbe acum?
Stai să vină austeritatea. Vezi atunci ura și hate-speech.
Limbaj de presedinte care neaga adevarul si realitatea... pe mine nu ma reprezinta un asa presedinte.
johannis trebuie sa-si calce pe orgoliu si sa numeasca premier de la PSD. Ei sunt castigatorii alegerilor.
Un guvern cu vreo trei partide e extrem de fragil si va adanci instabilitatea tarii in perioada asta.
Cea mai stabila coalitie ar fi de fapt PSD-PNL.
Daca lasi acum PSD in opozitie cand vor fi alegeri anticipate, in maxim 2 ani, va creste ca fat frumos la peste 50 de procente.
Sa-i lase sa-si asume guvernarea ACUM. Sa-i vedem la treaba.
Daca erau lasati sa guverneze pana la alegerile normale din decembrie anul asta, PSD avea acum 10% voturi.
Au fost mai destepti si de data asta. (odata in 2016 cu guvenrul Ciolos si acum in 2020 cu Guv. Orban).
Oare cand va invata Iohannis din proprile greseli ?
puţină decenţă şi mai puţin delir verbal nu ar strica.
Un restart rapid și se rezolvă.
Compara istoria cu prezentul, nu compara prezentul cu alegerile europene sau localele din 2019-2020 ci cauta ceva convenabil.
Sica tocmai ce aparuse ieri la tv. si ranjea ca a castigat...alegerile!!!
Abia din martie sunt pe aceste forumuri politice, încercând să-mi dau seama cum își pierd timpul niște tefeliști de la firmă și mi-am dat seama că sunt maxin 20-30 de oameni care discută între ei, ce investiție mai e și asta! Mai mult, acești postaci mai rău au facut partidelor care îi plătesc.