Premierul Ludovic Orban susține, în scandalul privind problemele la votul prin corespondență, că este posibil ca unii români din străinătate care au primit plicul "să fi uitat să voteze" sau să fi renunțat pentru a merge la secția de votare. El a mai spus că în România au ajuns prin Poşta Română, după 3 decembrie, câteva sute de plicuri cu voturi care, conform legii, nu pot fi considerate valide.

Ludovic Orban Foto: Guvernul Romaniei
  • "E posibil ca unii să fi uitat să voteze sau poate au renunţat să îşi exercite dreptul de vot, după ce şi l-au exprimat, spunând că se duc fizic. Foarte mulţi dintre cei care au cerut să voteze prin corespondenţă au cerut într-un vârf pandemic. În multe ţări în care avem o diasporă românească numeroasă a fost un vârf de pandemie şi probabil temători, pentru că nu ştiau dacă o să se poată deplasa fizic la secţia de votare, au solicitat să voteze prin corespondenţă”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă seară, la sediul Ministerului de Externe.

El a atras atenția că pentru a putea fi validat plicul cu votul trebuia să ajungă până în 3 decembrie, ora 24.00, iar orice plic ajuns mai târziu a fost considerat nevalid.

  • "S-a stabilit data de 3 decembrie termenul limită de ajungere a plicului astfel încât dacă cineva nu poate să voteze valid prin corespondență – fie din cauza serviciului poştal din ţara unde se găseşte, fie din cauza faptului că a trimis poate plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză - să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic. Asta este raţiunea legii", a spus Orban, arătând că legea ar trebui modificată, în sensul de a fi impus un termen limită până la care cetățenii care votează astfel să transmită plicul cu votul.

Potrivit premierului, sunt "în jur de câteva sute" de plicuri cu voturi exprimate care au ajuns după data de 3 decembrie și care nu pot fi considerate valide. "Ei primesc din partea misiunii diplomatice că votul nu este valid, şi, mai mult decât atât, primesc inclusiv recomandarea că pot să-şi exercite dreptul de vot prin prezenţă la secţia de votare", a mai spus premierul.

El a precizat că şi-au exprimat intenția de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni, din care au fost 35.000 de cereri valide, iar la destinație au ajuns 21.000 de plicuri:

  • "În ceea ce priveşte plicurile care au fost validate, la misiunile diplomatice sunt peste 3.000 de plicuri valide cu votul valid exprimat, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000. Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000.
  • Aici Poşta Română trebuie să vă furnizeze informaţia – a ajuns un număr de câteva sute de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide pentru că aşa spune legea. Asta este prevederea legală şi ca atare nu poate nici Poşta, nici AEP, nici biroul electoral al secţiilor de votare din străinătate, nu poate să decidă altceva decât prevede legea. Tocmai pentru că votul nu a fost valid, li s-a comunicat şi posibilitatea să voteze fizic, atâta timp cât votul nu a fost considerat valid.
  • E posibil în anumite situaţii să fie din cauza serviciului poştal al ţării respective care, cine ştie, în condiţii de pandemie, poate i s-a anulat o cursă. Noi nu am putut să prevedem o astfel de situaţie excepţională care poate să întârzie mişcarea plicurilor cu vot. AEP a spus că Poşta Română trebuie să prezinte către BEC exact care este situaţia – câte plicuri au venit, în ce moment şi câte plicuri au venit după data de 3 decembrie. Aceasta e situaţia care se va prezenta".