Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la vot în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege senatorii și deputații pentru următorii patru ani. Scrutinul va avea loc, la fel ca alegerile locale din septembrie, în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19. La alegerile parlamentare 2020 se poate vota în altă localitate doar cu viză de flotant sau dacă aceasta se află în același județ. Potrivit unei decizii a Guvernului, cei din localitățile aflate în carantină vor putea merge la vot fără a avea nevoie de declarație pe propria răspundere. Românii aflați în carantină sau în izolare vor putea vota prin intermediul urnei mobile.

Stampila votFoto: Agerpres

Pentru alegerile parlamentare 2020 în ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, din care peste 1.200 în Bucureşti. Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral era în 2 decembrie de 18.191.396. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367.

Programul votării

  • Secțiile de votare se deschid la ora 7.00. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
  • Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pot să își exercite dreptul de vot.
  • Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel târziu la ora 23.59.

Cu ce acte de identitate poți vota?

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate,
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
  • Cei care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia.

Poți vota în alt oraș decât cel de domiciliu?

  • Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară./
  • În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, adică în același județ. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Unde votezi dacă ai reședința sau domiciliul în București?

  • Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
  • Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fară a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. În acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, poate vota fíe la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
  • În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti, decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte, nu poate vota în alt sector.

Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat?

  • Accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
  • Orice alegător poate solicita primarului localității unde își are domiciliul sau reședința, după caz, prin cerere scrisă, datată și semnată, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.

Cum se desfășoară procedura de vot?

  • Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
  • După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
  • În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.
  • Ștampila cu mențiunea "VOTAT", încredințată pentru votare, se restituie președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT" și data scrutinului.
  • Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
  • În situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală permanentă, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.

În ce condiții poți intra în cabina de vot împreună cu o altă persoană?

  • Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
  • Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.

Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare?

  • Pe buletinul de vot se vor regăsi patrulatere, paralele între ele, în număr suficient pentru a cuprinde toate listele de candidați și candidaturile independente, în afară de ultima pagină, pe care se aplică ștampila de control.
  • În patrulaterele fiecărui buletin de vot se vor regăsi listele de candidați. Candidații se identifică pe listă prin prenume, nume și, în cazul alianțelor, prin apartenența politică și se trec în ordinea stabilită de partidul politic, alianța politică, alianța electorală sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale care a depus lista.

Persoanele aflate în izolare, în carantină sau în spital pot vota cu urna mobilă

  • Pentru cetățenii cu drept de vot din țară care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba votarea prin intermediul urnei speciale.
  • Măsura se poate aproba la cererea scrisă a alegătorului, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată în preziua votării, în data de 5 decembrie 2020, în intervalul 18.00-20.00 la cea mai apropiată secție de votare.
  • Pot solicita urna specială și persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, cu condiția să domicilieze în raza teritorială a circumscripţiei electorale în care au loc alegeri. Procedura de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători este stabilită prin hotărâre a Biroului Electoral Central.
  • Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti.
  • Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente: biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti; rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.
  • Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii cărora nu li s-au eliberat actele în cauză pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.
  • Prin excepţie, în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, până pe 4 decembrie.
  • Alegătorul care este în izolare, în carantină sau în spital în alt județ decât cel în care are domiciliul sau reședința nu poate solicita urna mobilă, astfel că nu poate vota.

Fără declarație pe propria răspundere

  • Pentru prima dată, alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere.
  • Pentru cetăţenii cu drept de vot va exista libertate de mişcare între ora 05:00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 01:00 dimineaţa în data de 7 decembrie.

Cu mască și cu distanță de cel puțin un metru

În contextul pandemiei de COVID-19, votarea se va desfășura cu măsurile speciale de protecție stabilite de autorități:

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • amplasarea, în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, a flacoanelor cu soluţie dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum şi a recipientelor unde se vor arunca măştile şi mănuşile folosite;
  • asigurarea personalului tehnic care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare şi care va îndruma alegătorii către localul de vot, respectiv către ieşirea din sediul secţiei de votare, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acestuia;
  • asigurarea termometrelor noncontact şi a materialelor de protecţie sanitară, precum şi a materialelor dezinfectante pentru secţiile de votare;
  • preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15;
  • accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru între persoane;
  • alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi în localul de vot şi la ieşirea din acestea;
  • alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile;
  • pentru a fi identificat de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi de membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura;
  • alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secţiei de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară;
  • se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea "VOTAT". Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora;
  • după exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea "VOTAT", după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate;
  • numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.