Premierul Ludovic Orban spune că în România slujbele religioase se pot desfăşura respectând măsurile de protecţie sanitară. El a răspuns astfel întrebat despre recomandarea Comisiei Europene ca slujbele de Crăciun să se desfășoare online, în contextul pandemiei de COVID-19.

bisericaFoto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădautilor
  • "Ştiţi foarte bine că slujbele în România se pot desfăşura, sigur, respectând măsurile de protecţie sanitară, condiţiile, reglementările stabilite, adică păstrarea distanţei, obligaţia purtării măştii, dezinfecţia, toate măsurile care nu sunt foarte complicate.
  • Deci slujbele se desfăşoară", a declarat joi Ludovic Orban, întrebat despre recomandările Comisiei Europene privind slujbele religioase în perioada Crăciunului.

Orban a spus că românii trebuie convinși să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să fie redus numărul celor care se infectează cu noul coronavirus.

Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun faţă în faţă cu ''iniţiative online sau televizate''.

Patriarhia Română a reacționat miercuri prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, el afirmând că "aceste recomandări în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru".

  • "Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări (!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.
  • Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță", a transmis Bănescu.