"Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări, care însă nu pot duce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru". Este reacția Patriarhiei Române, după ce Comisia Europeană a propus desfășurarea liturghiilor online și televizate pentru a evita aglomerări și adunări, în contextul pandemiei de COVID-19.

Vasile BanescuFoto: basilica.ro

"Nu adunărilor pentru liturghiile de Crăciun", este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene, care va fi publicat miercuri, cu privire la măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere Della Sera, preluată de Rador. În mod special, UE solicită "să se ia în considerare evitarea ceremoniilor religioase cu adunări mari, înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio", după cum au informat surse de la Bruxelles.

Patriarhia Română a reacționat prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, el afirmând că "aceste recomandări în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru".

Punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române:

  • "Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.
  • Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță.
  • Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin".

CITEȘTE ȘI: UE propune desfășurarea liturghiilor online și televizate pentru a evita aglomerări și adunări, în contextul pandemiei de COVID-19