Pelerinajul de la Iași, de Sfânta Parascheva, în pandemie: Mitropolia Moldovei nu interzice atingerea raclei: "Moaştele nu fac rău”, "Sfințenia nu este contagioasă"

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 5 octombrie 2020, 16:09 Actualitate | Esenţial


Coada la moastele Sfintei Parascheva
Foto: AGERPRES
Celebrul pelerinaj de la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva se apropie, iar autoritățile au susținut că, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi luate măsuri fără precedent și impuse reguli în încercarea de a elimina aglomeraţia şi implicit riscul ca oamenii să se infecteze. Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant de la o zi la alta, iar Iașiul se află în topul județelor cu cele mai multe îmbolnăviri zilnice, însă Mitropolia Iașiului spune că "este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine": "Nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva".

În săptămânile dinaintea pelerinajului, peisajul Iaşiului arată cum se poate mai neprimitor pentru potenţialii zeci de mii de pelerini: spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, Iaşiul este pe prima poziţie în topul infectărilor din ţară, în urma Bucureştiului, şi mesajele trimise de la autorităţi sunt din ce în ce mai dure, scrie Ziarul de Iași.

Sute de pelerini s-au închinat deja la moaște

Încă din acest weekend, câteva sute de pelerini au fost deja în grup organizat şi s-au închinat la Mitropolie, la moaştele Sfintei Parascheva.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru "Ziarul de Iaşi” că speranţa lor este ca oamenii să asculte de îndemn şi să vină mai din timp, mai ales că moaştele Sfintei vor fi scoase într-o procesiune şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie. De altfel, baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare de aceeaşi familie Buştei, care vine an de an de la Bucureşti cu o camionetă plină de flori. Baldachinul este amplasat în acelaşi loc ca în fiecare an, pe platoul din spatele Catedralei Mitropolitane, spre Facultatea de Teologie Ortodoxă, însă asemănările faţă de anii anteriori se opresc aici.

La rând în șir indian

Anul acesta, Mitropolia a decis ca pelerinii să intre şi să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea măsurilor de protecţie impuse - purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, cât şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri.

"Le-am adresat rugămintea, chiar dacă sunt membri din aceeaşi familie, să stea câte unul în rând, exceptând situaţiile în care o anumită persoană are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare să poarte mască pe faţă, având conştiinţa că poată să asigure o protecţie - e la fel ca centura de siguranţă în maşină, chiar dacă nu te asigură că vei scăpa în caz de accident, îţi poate fi de folos în multe situaţii”, a explicat preotul Marian Timofte, implicat în procesul de organizare.

Una dintre principalele măsuri luate, sub îndrumarea Jandarmeriei, este crearea unui culoar şerpuit, în parcarea dintre Facultate şi Catedrala Mitropolitană, pe modelul cozii de la aeroport, care să poată ţine în zona respectivă 700 - 800 de persoane, chiar dacă se află în şir indian, una în spatele celeilalte.

Jandarmii au început deja să instaleze gardurile, astfel încât culoarele ce şerpuiesc să aibă o distanţă de măcar doi metri între ele.

O altă sugestie a Primăriei se dovedeşte greu de implementat. Într-o şedinţă comună, reprezentanţii administraţiei locale au impus crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19.

"Nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva"

Reprezentanţii Mitropoliei atrag însă atenţia asupra faptului că mulţi oameni vin şi pentru ideea de a sta la coadă, de căinţă în aşteptarea închinării, astfel încât aceştia s-ar putea să se aşeze la coadă în ciuda existenţei acestui culoar separat de acces.

O altă îngrijorare ţine de lungimea cozii: în anii trecuţi, în maximum 3 kilometri de coadă încăpeau câteva zeci de mii de persoane, iar acum, cu distanţarea fizică şi aşezarea în şir indian, într-un kilometru nu pot încăpea mai mult de câteva sute de persoane.

O problemă cu care se confruntă reprezentanţii Mitropoliei este despre atingerea raclei cu tot felul de obiecte, bagaje personale, pe care le aduc de acasă şi le apropie de racla cu moaştele Sfintei Parascheva. "Riscăm să cădem într-o zonă a superstiţiilor, cu atât mai puţin s-ar potrivi în acest context epidemiologic”, a mai spus preotul Marian Timofte.

Mitropolia Iașiului spune însă că "este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine": "Nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva".

"Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

"Sfințenia nu este contagioasă"

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis, de asemenea, și alte precizări.

"Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3357 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  ce e aia 'sfintenie'? (Luni, 5 octombrie 2020, 16:14)

  Kivek [utilizator]

  intreb si eu ca un necredincios

  ba, adevarul e ca am vazut multi oameni care par educati si foarte inteligenti dar care se lauda cu credinta in Jesus

  Medici, avocati, arhitecti, profesori care pupa moaste
  i-am vazut eu cu ochii mei. ma asteptam de la unii care sunt saraci si plini de griji sa pupe moaste dar de la bogati cu scoala nu ma asteptam
  • +10 (20 voturi)    
   Da, sfintenia nu e contagioasa (Luni, 5 octombrie 2020, 16:50)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Sute de mii de oameni ating batiste, basmale, flori, camasi, icoane, amulete, rosarii etc. de niste racle cu oase sfinte, in speranta ca niste puteri magice vor trece de la moaste la obiectul atins de ele si astfel vor avea permanent aproape un panaceu pentru orice problema...

   Numai ca acele puteri magice (cate si care or fi ele), nu se transmit...

   Oamenii continua sa spere, dar in acest an vor continua doar sa se imbolnaveasca...
   Procesiunile si marile aglomerari de la evenimentele religioase nu intra la "zadarnicirea combaterii bolilor" ?
  • -2 (6 voturi)    
   Ce este sfințenia (Luni, 5 octombrie 2020, 20:22)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Strict potrivit Scripturii, "sfânt" înseamnă rezervat pentru Dumnezeu, pus deoparte pentru Dumnezeu. Așa a fost în Vechiul Testament Israel, pus deoparte pentru Dumnezeu, deci "sfânt" ca poziție, pentru că Dumnezeu a hotărât ca acel popor să aibă un rol deosebit de toate celelalte. Dar, în ceea ce privește viața practică, poporul Israel în ansamblu a fost infidel, nu a respectat poruncile pe care se angajase el singur să le respecte - atenție! nu îi fuseseră impuse, ci poporul s-a angajat "Vom face tot ce a spus Iahve!". ;i atunci a fost judecat și a fost risipit ân toată lumea și nici acum nu mai este cum era în vremea lui David și Solomon. Similar, acum este sfânt ca poziție oricine L-a primit pe Isus ca Mântuitor, cine este convins că Dumnezeu îl primește nu pentru că el ar fi făcut ceva prin care să-și fi câștigat niște dreptui înaintea lui Dumnezeu, ci că este primit prin credința în jertfa lui Isus. Dar, cine este sfânt ca poziție se poate ca în viața practică să aibă tot felul de lucruri care nu Îl onorează pe Dumnezeu, și atunci să fie judecat. Dar, dacă un creidncios este judecat nu înseamnă că va fi părăsit de Dumnezeu definitiv.
   Sfânt cu adevărat este ceea ce declară Dumnezeu că este sfânt, nu ce declară oamenii că este sfânt. Și nu există mijloace de a măsura sfințenia. Obiectele pe care clerul le declară a fi sfinte sunt cumva preluate din cele folosite în ceremoniile descrise în Vechiul Testament, pe care Dumnezeu le declare sfinte. Dar acele obiecte din Vechiul Testament aveau o valoare simbolică, ca simboluri a ceea ce s-a împlinit prin Isus Hristos. Acum, că Hristos a venit, ce nevoie mai este de obiecte?
  • +3 (5 voturi)    
   iresponsabili (Luni, 5 octombrie 2020, 20:26)

   Lake123 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Oameni complect iresponsabili. Dumnezeu să-i aibe-n grijă, că la spitale, grea speranță.
  • +2 (4 voturi)    
   Ce e sfintenia (Luni, 5 octombrie 2020, 21:41)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   nu ma intereseaza,dar ce este pacatul?Am intrebat mai multi popi,mai scoliti sau mai putin,mai mari si mai mici in rang.Si credeti-ma:nu au fost putini....Niciunul nu mi-a putut da definitia pacatului.Definitia fara c-o fi,c-o pati.,ca-i alba,ca-i neagra.Clar si strict la obiect,cu argumente logice,fara citate din Biblie,fara ,,gandirea`` profunda a ,,sfintilor ``parinti.....fara povesti care la mine nu tin!!Mai incerc.......dar nu cred ca voi avea vreo sansa!Toti incep a da raspunsuri alambicate,uneori atat de ilogice ca ma intreb daca sunt intregi la cap .....Iar cand vii cu argumente logice,dau in balbaiala.......
   • +4 (4 voturi)    
    Ce este păcatul (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:30)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Rebecka

    Păcatul este orice nu corespunde cu ceea ce dorește Dumnezeu. Aceasta de la origine, de când omul a decis că ar fi mai bine să ia din acel pom al cunoștinței binelui și răului pentru a fi "ca Dumnezeu", gândind cumva că Dumnezeu nu i-a dat ceea ce era cel mai bine și că există lucruri bune pe care el le-ar putea dobândi fără acordul lui Dumnezeu.
    • -1 (1 vot)    
     Dar tot nu mi-ati dat DEFINITIA pacatului! (Marţi, 6 octombrie 2020, 9:25)

     Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

     Ati incercat si dumneavoastra sa injghebati un raspuns alambicat aidoma barbatilor in rochii.Ca sa poti cuantifica ceva,trebuie mai intai sa ai un etalon.Va intreb:care este acel etalon dupa care popii dau verdictul ?Daca exista,CINE l-a intocmit si in folosul cui?Dece se tine secret si nu se publica,mentionand bineinteles autorii?Doar se da inainte cu pacatul,naivii o iau drept buna si,pentru,,iertarea``lor,scot ultimii bani din punguta.Liberul arbitru va spune ceva?Eu,bunaoara,nu trebuie sa ma justific in fata nimanui atata timp cat am respectat legile tarii si legile nescrise ale bunei convietuiri .Iar legile tarii sunt in fond si la urma urmelor cele 10 porunci date lui Moise......Le-ai incalcat ,asuma-ti raspunderea lor.,,Dupa fapta si rasplata``Inca ceva:daca in FIECARE seara adormim cu constinta curata iar dimineata ne bucuram ca vedemSoarele, atunci ,,pacatul``ramane un cuvant sterp scris de niste habotnici frustrati dar lacomi de bani.
     • 0 (2 voturi)    
      Etalonul (Marţi, 6 octombrie 2020, 10:11)

      BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Rebecka

      Etalonul după care diferiți clerici dau verdictul nu îl cunosc și mă feresc să dau eu un verdict care nu corespunde cu realitatea.
      Biblia spune clar că anumite fapte sunt păcate, dar nu se găsește nicăieri o listă exhaustivă a ceea ce este păcat. Poate fi păcat prin comitere și păcat prin omitere. Despre păcatul prin omitere spune Iacov: "aceluia care ştie să
      facă bine şi nu-l face, aceasta îi este păcat" (Iacov 4:17).
      Apoi, ce este păcat depinde de context. De exemplu, dintre cele 10 porunci, cea mai cunoscută este "să nu ucizi" sau "s[ nu comți crimă", dar Iahve le-a poruncit israeliților să-i nimicească complet pe locuitorii țării pe care El le-o dădea să o cucerească pentru ca aceia să nu fie pentru ei o cursă, ca să-i atragă în idolatrie. În acel context era păcat că nu i-au ucis. Dar, în zilele noastre este păcat să iei acele îndemnuri date lui Israel și să le aplici la ceea ce ar fi să facă o nație față de altă nație.
      Cum să înțelegi contextul? Citind cu atenție Scriptura. Și apoi mai este și rugăciunea ca să primești capacitatea de a înțelege ce anume se plică în ce context și concret ce să faci într-o anumită situație.
      Nu este ca un fel de instrucție sau proceduri standard, ci credința presupune dependență de Dumnezeu și a cere de la El să te lumineze.
      • 0 (0 voturi)    
       Exact aici am vrut sa ajung! (Marţi, 6 octombrie 2020, 11:15)

       Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

       In Biblie srie negru pe alb in cele zece porunci date de insusi Dumnezeu, sa NU UCIZI,iar pe pagina urmatoare,tot negru pe alb scrie in poruncile date de oameni SA UCIZI daca xyz face sau nu face anumite lucruri (hotarate tot de catre cine?).....Acum va intreb:Care porunci sunt cu adevarat de urmat?Cele date de Dumnezeu sau cele care Il contrazic ? Vedeti,domnul meu, inca din negura vremurilor omul a intors poruncile lui Dumnezeu cum i-a venit mai bine manat de interese meschine,obicei adanc inradacinat si perpetuat pana in zilele noastre.In evul mediu biserica catolica a avut ideea sa vanda asanumitele Indulgente,niste hartiute pentru ,,iertarea pacatelor`` vandute credulilor,si taxate in functie de,,pacatul``savarsit.S-a ajuns acolo ca aceste fituici sa fie vandute de catre calugarii ambulanti in targuri hanuri si iarmaroace.... Din nefericire ideea a prins si la alta biserica iar ,,iertarea``pacatelor a ajuns in zilele noastre o afacere foarte banoasa,dar nu se emite hartia numita chitanta.....In concluzie:termenul,,pacat``este un mijloc de imbogatire neimpozabil pentru biserici!Nimic mai mult!
       • -1 (1 vot)    
        La ce rezultat ajungi (Marţi, 6 octombrie 2020, 12:43)

        BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Rebecka

        De fapt, cele 10 porunci te fac să ajungi la concluzia că, oricât tea-ai strădui, tot păcătos ești.
        Să luăm porunca "să nu poftești ... ". Chiar poți să nu poftești vreun lucru al aproapelui tău? Cred că nu. Deci, iată că am o fire păcătoasă, care este contrară cerințelor minimale ale lui Dumnezeu...
        Soluția este numai în credința în Domnul Isus, Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii. Cine respinge această soluție pe care o oferă Dumnezeu este pierdut pentru eternitate, în sensul că va fi pentru eternitate fără Dumnezeu pentru că L-a respins pe El.
        Altfel, porunca de a-i ucide pe locuitorii din Canaan era cu scopul ca Israel să fie executorul judecății lui Dumnezeu asupra păcatelor lor. În Geneza 15, lui Avraam Dumnezeu i-a spus că sămânța lui va lua în stăpânire țara când nelegiuirea amoriților va fi deplină.
        Dumnezeu se folosește de oameni, de națiuni și de catastrofe naturale pentru a executa judecăți parțiale, asupra unora atunci când consideră El că au ajuns la culme, aceste judecăți parțiale fiind înainte de judecata finală.
 • +15 (23 voturi)    
  "Sfințenia nu este contagioasă" (Luni, 5 octombrie 2020, 16:19)

  cont_nou [utilizator]

  dar COVID-ul da
 • +8 (16 voturi)    
  heh (Luni, 5 octombrie 2020, 16:20)

  Soljenitin [utilizator]

  Sfintenia nu este contagioasa.

  Intr-adevar, de personalul BOR nu se atinge neam...
  • +1 (1 vot)    
   .....dar prostia este! (Marţi, 6 octombrie 2020, 11:24)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Iar in ceea ce priveste clanul mafiot bor(cu litera mica)nici Dracul in persoana nu-i poate dovedi!Vazand de ce darcii sunt in stare,Creatorul si-a luat demult gandul de la ei....Poate Covid-ul indrazneste sa le faca o vizita.....Incepuse bine........
 • +9 (19 voturi)    
  Ce este contagios și ce nu (Luni, 5 octombrie 2020, 16:21)

  BEDE [utilizator]

  Da, chiar că sfințenia nu este contagioasă. Sute de milioane se ating într-un an de moaștele diferiților sfinți și nu s-a remarcat ca să se sfințească vreunul de la ele.
  În schimb, COVID-19 este contagios și atingerea de un obiect poate duce la infectare.
  Apoi, încă o chestie pe care ar fi foarte interesant dacă ar putea explica: aceștia fac caz că sunt spirituali și că cele spirituale sunt cumva deasupra celor materiale. Dacă sunt așa, de ce anume este nevoie e acele moaște, care sunt lucruri materiale? Cum anume pot niște oase uscate să facă minuni? Da, Dumnezeu face minuni și le face când vrea El, nu când vreau eu sau când vrea oarecine. Și ar fi culmea ca Dumnezeul atotputernic să fie condiționat de niște obiecte materiale pentru a face ceva. Dacă este ca Dumnezeu să facă minuni, atunci, El, care a creat totul din nimic, nu are nevoie de vreun fel de obiecte de cult...
  • +5 (7 voturi)    
   Nicicum (Luni, 5 octombrie 2020, 21:15)

   Rebecka [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   nu fac oasele minuni!Este vorba de autosugestie,nimic mai mult!Iar daca autosugestia este intretinuta de biserica,atunci pentru cei slabi cu duhul devine adevar.Degeaba incercati sa demonstrati prostului ca n-are dreptate,ca nu va crede.Lasati-l sa se convinga singur! Stiti cumva cate autocare inchiriaza anul acesta Pandele pentru plimbaretii pe bani publici din Voluntari? Megapelerinajul de anul trecut n-a avut niciun efect aducand Firutei pierderea scaunului de primar si implicit secarea fantanii cu bani......
   • +1 (3 voturi)    
    Autosugestia (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:37)

    BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Rebecka

    Autosugestia, metoda coue... Aiureli. Prin autosugestie nu te vindeci de nici o boală gravă. Și prin autosugestie nici nu ajungi să dobândești capacități profesionale în vreun domeniu: pentru aceea trebuie muncă.
    Bine, sigur, dacă vine omul la moaște și nu se întâmplă nimic, vor spune că omul e de vină că nu a avut credință, că dacă avea credință se rezolva... Dar credință în ce și, mai ales, în Cine? Ce vrea de fapt Dumnezeu pentru un om? Este absurd să afirmi că, prin puterea voinței lui, prin autosugestie sau prin ceea ce s-ar zice a fi "credință", omul l-ar putea face pe Dumnezeu să se răzgândească, să-Și schimbe planurile. Nu, ci omul trebuie să vrea să asculte de Dumnezeu și să aibă încredere în El chiar dacă, pe moment, nu înțelege de ce anume trebuie să treacă prin anumite suferințe. Nu-i deloc ușor, dar asta e.
 • +4 (14 voturi)    
  mda (Luni, 5 octombrie 2020, 16:25)

  SoulSearcher [utilizator]

  ahahahahahahah

  ahahahahhahahahahhaha

  ahahahahahahhahaha
 • +9 (17 voturi)    
  "Sfințenia nu este contagioasă", dar prostia este (Luni, 5 octombrie 2020, 16:27)

  IoPaNet [utilizator]

  "ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii"

  Superb! Pimen o fi fost de aceeasi parere?
 • -9 (15 voturi)    
  vai, vai, ce-o fi ici-șa (Luni, 5 octombrie 2020, 16:35)

  di livio [utilizator]

  ce comentarii dure vor fi ici-șa, ce înfierări proletare, cum vor fi atacați sărmanii popi, mult mai dur dăcît interlopii și milițienii...dăcît că fanaticii covrig îs la fel ca fanaticii lu moaște, jo napot...sfat absolut dezinteresat pt jendarii bătăuși, remember Temeszvar-Tokes Laszlo, s-a declanșat tăt din motive religioase
  • 0 (4 voturi)    
   Dumnezeu întâi îi ia mințile. (Marţi, 6 octombrie 2020, 8:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Celui ,pe care vrea să-l pedepsească.Să mergi în condiții de pandemie în pelerinaj ,să pupi/atingi niște moaște ,înseamnă că Dumnezeu vrea să te pedepsească.Ți-a luat mințile și te trimite la pieire.Cei care îndeamnă la pieire nu pot fi numiți slujitori ai lui Dumnezeu.
 • +5 (15 voturi)    
  La coada (Luni, 5 octombrie 2020, 16:48)

  Alexa.99. [utilizator]

  ii poti tine cu distantare dar apoi vor sta gramezi prin parcuri, pe iarba sau in magazine. Plus ca vor fi atat de siguri ca-i apara sfintenia, incat orice regula va fi 0.
  Toate interdictiile posibile si imposibile pentru toata lumea, dar cand e vorba de cozi la moaste, gata, nu, noi nu deranjam biserica, le dam voie la moaste cu miile. Hal de tara.
 • +5 (9 voturi)    
  poporul liber la prostie (Luni, 5 octombrie 2020, 17:05)

  MG [utilizator]

  vom vedea după două săptămâni dacă onor credincioșii din grupa de risc se apropie și mai mult de cele sfinte și "nasc întru viața din ceruri" (cum altfel).
 • +2 (8 voturi)    
  crimă (Luni, 5 octombrie 2020, 20:24)

  Lake123 [utilizator]

  Crimă cu premeditare. Opriți măcelu.
 • -8 (12 voturi)    
  lasa ca anul viitor (Luni, 5 octombrie 2020, 20:33)

  Mary80 [utilizator]

  sponsorizeaza guvernul festivalurile de muzica saatanista, acolo e safe sa mergi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by