Legendarul ilustrator şi animator rus Leonid Aronovici Shvartsman, cunoscut pentru a fi creat imaginea vizuală a celebrului personaj de desene animate Ceburaşka, a împlinit duminică venerabila vârstă de 100 de ani, relatează EFE citată de Agerpres.

Leonid Aronovici ShvartsmanFoto: Hotnews

Shvartsman, născut la 30 august în urmă cu un secol în oraşul Minsk (Belarus), este creatorul imaginii animate a lui Ceburaşka, unul dintre personajele cele mai îndrăgite ale desenelor animate sovietice, şi are o carieră îndelungată de peste cinci decenii în care a realizat 57 de filme ca director de imagine şi 13 ca regizor.

În afară de Ceburaşka, desenat iniţial de ilustratorul Eduard Uspenski şi considerat drept un "Mickey Mouse sovietic", Shvartsman este considerat părintele unor personaje legendare, precum "Crocodilul Gena şi prietenii săi", "38 papagali"; sau magnifica "Regina zăpezii", printre multe altele.

În 1941, Shvartsman a absolvit Şcoala de Artă din Minsk, iar după război s-a mutat la Leningrad unde a urmat prestigiosul institut de arte VGIK, îndemnat de fascinaţia sa pentru filmul de animaţie "Bambi" al lui Walt Disney.

El a obţinut apoi un loc de muncă în cel mai renumit studio din ţară pentru filmări. La studioul Soyuzmultfilm, unde a lucrat mai mult de cinci decenii, el a realizat peste 50 de filme de animaţie. La început a fost un simplu asistent de animaţie, realizând detaliile de fundal ale desenelor animate, apoi a devenit director artistic, iar din anul 1975 regizor principal. Însuşi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut să-l felicite duminică pe Shvartsman cu ocazia împlinirii a 100 de ani, printr-o telegramă în care l-a descris drept "patriarhul animaţiei naţionale, un artist înzestrat, generos şi extraordinar".

Potrivit editorialistei Larika Maliukova, Shvartsman este iubit şi stimat în America, în Europa şi mai ales în Japonia, care îl recunoaşte drept un clasic în viaţă, iar personajul său Ceburaşka "un personaj cult". Reputatul desenator nipon Hayao Miyazaki a mărturisit că şi-a ales această profesie după ce a văzut de nenumărate ori filmul "Regina zăpezii" a lui Shvartsman.

Legendarul animator împlineşte această venerabilă vârstă în plină pandemie de coronavirus, astfel încât nu vor avea loc omagii publice, iar maestrul îşi va sărbători ziua de naştere alături de familie şi în mijlocul mesajelor de felicitare venite din întreaga lume.