Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Craiova, că România va avea un deficit bugetar "între cele mai mici la nivel european", chiar dacă acesta va ajunge la 8,5-8,6% în urma rectificării bugetare.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

"Evident că va creşte deficitul bugetar, probabil va fi în jur de 8,5-8,6%. Daţi-mi voie, în schimb, să vă recomand să urmăriţi evoluţia deficitelor bugetare în toate ţările europene şi să vedeţi că vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european. Sigur că alte ţări sunt în alte situaţii, Germania de exemplu nu a mai înregistrat deficit în ultimii 10 ani şi îşi poate permite un deficit mai mare. România, în schimb, a avut deficite succesive a trebuit să se împrumute, cei dinaintea noastră s-au împrumutat de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate şi sustenabilitatea unui deficit bugetar mai mare este extrem de dificilă", a declarat premierul, citat de Agerpres.

El a spus că rectificarea bugetară va fi adoptată în şedinţa de vineri a Guvernului, "dacă avem îndeplinite condiţiile".

Economia s-a contractat în al doilea trimestru al anului cu 10,5 %, arată datele semnal transmise vineri dimineața de Institutul Național de Statistică, după ce în primul trimestru rămăsese pe creștere (+2,4%). Trimestrul al doilea a inclus cele mai dificile luni pentru economia românească, după instituirea la jumătatea lunii martie a stării de urgență, care a paralizat sectoare productive importante.

Cele mai recente estimări ale oficialilor români arată că economia Romaniei ar putea scadea cu 3,8% in 2020, iar deficitul bugetar ar ajunge la 8,6%, după ce inițial fuseseră extrem de optimiști susținând că reculul economiei nu va depăși 1,9%, iar mai recent susținând ipoteza unui recul între 2-3%.

Estimările Comisiei Europene vorbesc de un declin mult mai sever al PIB-ului, de 6% în acest an. De asemenea, ”pe ansamblul anului, economia României ar putea înregistra o valoare negativă semnificativă, apropiată de cea înregistrată la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR în Raportul asupra inflației publicat în urmă cu câteva zile.