Castelul Windsor, una dintre reședințele oficiale ale Reginei Marii Britanii Elizabeth, urmează să deschidă publicului grădina din aripa de est, pentru prima oară în aproape jumătate de secol.

Gradina de Est (sursa- Royal Collection Trust)Foto: Hotnews

Vizitatorii vor putea face un tur al grădinii castelului, unde regina și-a petrecut lunile de carantină impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus înainte de a se retrage în Scoția.

Accesul publicului va fi permis din august până în septembrie, la sfârșit de săptămână, potrivit Reuters.

Grădina a fost creată în anii 1820, numără 3.500 de arbuști de trandafiri plantați împrejurul fântânii centrale și este eclectică reflectând gusturile diferiților monarhi care s-au perindat la conducerea regatului.

Prima grădină a fost creată în 1824 în timpul domniei Regelui George al-IV-lea, însă anterior, în Evul Mediu locul era amenajat ca o fortăreață cu scopuri defensive, a spus curatorul castelului Richard Williams.

Pentru a proteja zidurile castelului, în secolul al 17-lea, Charles al- II-lea a dispus crearea unei terase, cu gazon special pentru bowling.

Mai târziu, grădinile au fost reamenajate de Regina Victoria și Prințul Albert, în secolul al-19-lea. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial locul a fost transformat însă într-o grădină pentru cultivarea legumelor.

În 1971, Regina Elizabeth și soțul ei, Prințul Philip, au dispus și ei reamenjarea acestui spațiu.

Castelul Windsor a fost fondat în secolul al 11-lea de William Cuceritorul și este amplasat la vest de Londra.