VIDEO ​Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 5 august 2020, 17:52 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, când majoritatea elevilor vor merge la școală, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a precizat că au fost stabilite trei scenarii în funcție de care școlile ar putea fi închise total sau parțial, pe baza numărului de noi infecții cu Covid-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală”, a spus președintele, după ce a condus o ședință cu premierul și miniștrii de resort, care a avut ca principală temă educația.

Care sunt cele trei scenarii:
 • Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
 • Scenariul galben - între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică
 • Scenariul roșu - peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă
„Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde - toți elevii merg la școală - sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online”, a explicat șeful statului.


HotNews.ro a transmis VIDEO și LIVETEXT cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis:

 • Tema discuției a fost începerea anului școlar, situația învățământului
 • S-au luat câteva decizii
 • Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar
 • Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală
 • În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi
 • Aceste trei scenarii sunt scenariu verde, în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu Covid
 • Scenariul doi, galben, între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică, și scenariul trei, peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă
 • Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală
 • Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, decizia se descentralizează la nivel de județ
 • În funcție de situația concretă, se va decide ce scenariu se aplică
 • Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde - toți elevii merg la școală - sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online
 • Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roșu înseamnă scenariul de avarie, când se învață online.
 • Scenariul galben înseamnă grădinițele și primarul merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, iar restul claselor, o parte vin la școală și o parte nu, pentru a permite distanțarea socială
 • Învățământul online e acceptat ca învățământ normal atunci când nu se pot ține cursuri fizice
 • Evident că pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale, Ministerul Sănătății lucrează la ele și implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție etc
Întrebări din partea presei

Cum se calculează numărul de bolnavi?

Klaus Iohannis: Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, la populația foarte mare după acest criteriu intră în categoria verde. Majoritatea localităților intră pe scenariul verde, foarte puține sau zero cazuri. Câteva sute de localități, la acest moment, intră în scenariul galben și doar 50 de localități azi s-ar încadra în scenariul roșu. Dacă numărul de cazuri crește, școala se va închide pentru acea localitate sau acel cartier. E vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori.

Cât de des se vor face aceste analize?

Klaus Iohannis: Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor actualiza permanent. Important e ca aceste date să fie obiective. Vom avea situația când în unele localități școala se va face online iar în altele absolut normal. Împărțirea pe scenarii, acceptată de foarte multe țări, este folosită și la noi.

Ce le transmiteți cetățenilor care nu respectă regulile?

Klaus Iohannis: E extrem de important să respectăm cu toții aceste norme. Respectarea lor e singura modalitate prin care putem îngrădi răspândirea epidemiei. Fiecare în parte trebuie să respecte normele.

Ce vor face părinții?

Klaus Iohannis: E în discuție un scenariu similar cu starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă. Am rugat să se lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică. Sunt convins că vom avea în scurt timp o soluție legislativă corectă.

Despre votul la alegerile locale

Klaus Iohannis: Activitatea școlară implică un număr mare de copii, de cadre didactice. Activitatea de votare, de multe ori în aceleași spații, e una care și ea trebuie să respecte normele dar e clar că spațiile vor fi dezinfectate și înainte și după. Dacă vom avea toate aceste norme în vigoare, votarea poate fi o activitate sigură.

Învățământul online poate suplini cu succes varianta clasică?

Klaus Iohannis: Pentru o perioadă limitată, poate să țină loc de învățământ în clasă. Aceste încadrări se actualizează permanent și pornim de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp.

Aveți un plan dacă numărul infectărilor va crește?

Klaus Iohannis: Evident că ne preocupă chestiunea și e unul din motivele pentru care am reluat de atâtea ori apelul să ne ferim de boală. În Parlament PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ, timp în care mii de oameni bolnavi s-au dus în comunitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculăm un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău ca acum. Dacă se gravează, evident că vom amâna începerea anului școlar, dar numai când specialiștii ne vor spune acum nu se mai poate. Deocamdată scenariul pe care îl luăm în calcul este școala începe pe 14 septembrie.

Despre tabletele pentru elevi

Klaus Iohannis: Guvernul lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestor chestiuni.

Pe scenariul roșu, cine îi va învăța pe elevii care nu știu să umble pe o tabletă?

Klaus Iohannis: În fiecare școală se vor lua măsurile care se impun dar generația tânără folosește cu foarte mare îndemânare aceste instrumente noi.

La ce interval se va face analiza privind numărul de bolnavi?

Klaus Iohannis: Actualizarea datelor se face zilnic, doar criteriul este media ultimelor 14 zile, dar analiza nu se face din 14 în 14 zile, ci zilnic. Fiecare comandament va evalua situația imediat ce se schimbă ceva. Acolo unde avem scenariul roșu, imediat ce condițiile sunt bune se va lua decizia și școala va putea reîncepe. Copiii se adaptează destul de repede și în ultima vreme și dascălii. Situația fiind una specială trebuie găsite soluții speciale. E extrem de important să avem decizia și implicarea locale, acolo se găsesc cel mai bine soluțiile.

Despre clanurile interlope

Klaus Iohannis: Este un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare, există o preocupare serioasă și intensă și la Interne, și la marile parchete, și la Justiție, Nu se poate repara de pe o săptămână pe alta ce s-a stricat în ultimii 30 de ani. Să ne amintim cu tristețe de cei trei ani de guvernare PSD când a încercat cu toată forța să distrugă legile justiției, să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor cinstiți. Actualul guvern vine cu măsuri, dar în Parlament e aceeași majoritate PSD-istă care se opune. Infractorii trebuie să fie la pușcărie și oamenii cinstiți să fie apărați de stat, nu invers cum am avut tendința în guvernarea PSD-istă.

Despre profesori

Klaus Iohannis: Se lucrează intens pentru dotarea cu tablete și accesul la internet. O soluție poate fi și învățământul prin TV, unde nu e acces la internet.

Cum evaluați prestația guvernului în pregătirea școlii?

Klaus Iohannis: Exact din aceste motive am convocat marea ședință de azi. Vreau să mă asigur că se vor rezolva cât se poate de multe dintre problemele existente. În multe domenii s-au făcut progrese remarcabile, în altele mai e foarte mult de lucru. Se pregătesc formate pentru platforme online, stagii de pregătire online pentru cadrele didactice.

Este nevoie de personal didactic suplimentar? Se vor face angajări în sistem?

Klaus Iohannis: Multe din aceste probleme trebuie rezolvate în plan local, cei din școală vor trebui să ia măsuri. Atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare e clar că trebuie să se predea ore suplimentare și probabil dascălii vor fi retribuiți în condiții de ore suplimentare. E greu de crezut că se vor angaja pentru o lună sau două cadre în plus, deși poate fi o soluție, dar soluția nu poate fi dictată de la centru.

Despre dosarul 10 august și ordonanța de infirmare. Giorgiana Hosu a avut aviz negativ de la CSM. A fost numirea ei o greșeală? Ați numi-o din nou, dacă ați putea da timpul înapoi?

Klaus Iohannis: dosarul a fost întors pentru cercetări mai aprofundate, ceea ce e un lucru bun. Acum o săptămână am spus că personal mi-aș dori să se cerceteze mai în detaliu. Persoana pe care ați menționat-o a decis retrimiterea dosarului, ceea ce mi se pare un lucru bun. Mai mult la această speță nu am ce să spun. Dacă aș putea să dau timpul înapoi mi-aș dori să nu existe acea guvernare PSD-istă care să-i bată și să-i gazeze pe români. Important e să se facă lumină. Este destul de rău că durează atât de mult, dar important e ca adevărații vinovați să fie trași la răspundere. Am încredere în justiție și sunt convins că cei responsabili vor fi trași la răspundere.

Predarea online asigură dreptul constituțional la educație?

Klaus Iohannis: Da. Nu facem aceste chestiuni pentru că vrem să experimentăm cu copiii noștri, ci pentru a face față și în condiții de pandemie. E evident că e mult de lucru până devine foarte performantă, dar sunt convins că predarea online va fi din ce în ce mai performantă. E imposibil ca totul să funcționeze impecabil și perfect când începi un lucru nou.------------------------------

Începând cu ora 15,00, Klaus Iohannis a participat la o ședință pe tema educației cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20810 vizualizari

 • -7 (45 voturi)    
  hehe (Miercuri, 5 august 2020, 18:04)

  transpenibilus [utilizator]

  Abia astept sa apara postacii rusi si psd din secta Martorii Kiselef 10:6 spumegand si zvarcolindu-se cu verner, verner in bot.

  Poastaceilor, DANS !
  • -3 (17 voturi)    
   Deci in 45 de zile dispare virusul? (Miercuri, 5 august 2020, 23:04)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   La 1 august ne spune sa purtam masca si in spatiile publice iar orice terasa sa se inchida la 23:00, dar la 14 septembrie sa ne imbulzim sa ducem copiii la scoala?
   Inteleg, la sfarsitul lui septembrie sunt alegerile si trebuie facut confortul mental al votantilor USR si PNL sa se duca la vot indiferent ca trebuie sa intre in spatii aglomerate inchise, dar nu aceasta este metoda. Se pot explica normele de siguranta de la votare.
   • -4 (8 voturi)    
    Ops (Joi, 6 august 2020, 7:31)

    Gheorghe Pudila [anonim] i-a raspuns lui Miky60

    Adica voi vreti ca votantii (USR si PNL in cazul asta dar nu are relevanta) sa nu se poata duce la vot?

    Ce pesedeala! Kakaya democratia tovarase rus???
    • 0 (2 voturi)    
     Deci tie ti se pare safe acum? (Joi, 6 august 2020, 10:00)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe Pudila

     Ok... Ieri spuneai sa nu iesim din casa si oricine intra in spatii aglomerate e prost si nu crede in virus, acum tu zici ca este safe si toti vor sta coada unii peste altii sa voteze?
     De ce nu vrei vot electronic?
     De ce nu vrei metode moderne?
     De ce nu crezi in virus?
 • -1 (51 voturi)    
  bravo! (Miercuri, 5 august 2020, 18:15)

  Mazeta [utilizator]

  L-am criticat deseori pe Iohannis, dar aucm trebuie lăudat. Copiii au nevoie de și merită o școală normală, cu îîntâlniri în lumea reală. Dacă nici Iohannis nu se pricepe la copii, nu știu cine se pricepe.
  • +4 (22 voturi)    
   Mi se pare cea mai inteligenta decizie (Miercuri, 5 august 2020, 19:32)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   de cand e presedinte. Mutarea deciziei catre autoritatile locale parea incredibila pentru o tara ca Romania unde ministerul, guvernul, presedintele stie mai bine decat toti ce e nevoie in fiecare localitate.
   • 0 (8 voturi)    
    Mda (Joi, 6 august 2020, 0:00)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Ion,Vasile, Gheorghe "stie" mai bine.
    Adevarat.
    • -1 (3 voturi)    
     Da. sorrry m-am grabit (Joi, 6 august 2020, 7:32)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Mea culpa :)
   • -4 (10 voturi)    
    mutarea deciziei (Joi, 6 august 2020, 1:20)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    e de fapt o fuga de responsbailitate si de a arunca rapsunderea pe altii...o decizie lasa de fapt, ca ttot ce a facut preshul din 2014 pana acum
   • +3 (3 voturi)    
    o idee excelenta (Joi, 6 august 2020, 12:12)

    AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    O mișcare inteligenta. Acum se transfera responsabilitatea către primari, primării și consilii locale, majoritatea PSD care au tot criticat restricțiile, sa-i vedem acum cat de bine gestionează problema și cum o sa le deschidă când e răspunderea lor...
  • -10 (26 voturi)    
   Declaratiile lui iohannis (Miercuri, 5 august 2020, 19:35)

   Theros [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce catastrofa!!Tot felul de nepregătiți lovesc în România actuală oameni de valoare. Un suplinitor dădea „lecții de drept” lui Tudorel Toader, un trepăduș îl voia plecat pe Raed Arafat, un subinginer fără slujbă îl elimină pe profesorul Streinu-Cercel, alt trepăduș dă șah unui șef de promoție, fost ministru la agricultură, cu prețul distrugerii ei. Lista este lungă. Se umplu ecranele cu „linia partidului și statului”, de parcă au renăscut Bobu și Postelnicu.

   Aproape cotidian se prezintă „succesele” în campania Covid 19, când sunt evidente trei fapte. Primul este acela că, nefiind sugativă turistică și nici centru economic, România putea fi mai ferită de pandemie, măcar precum țări vecine, dar a fost infectată mai larg ca urmare a obsesiilor acesdtui impostor si scamotorie de presedinte. Acesta a trecut peste nevoia examinării medicale a diasporei la întoarcere, din socoteli meschine. Mai târziu, i-a cerut să nu mai vină, dar infectarea, cum se vede bine la Suceava și în alte locuri a explodat . Al doilea fapt – matahala a tergiversat testarea populației, care ar fi arătat proporțiile dezastrului. Al treilea, plavaanul compara efectivul de infectați din România cu țări cu populații mari (Germania, Franța, Italia), în loc să observe că România este la urma Europei la testarea populației.Iar un element strigator la cer care arata lipsa de inteligenta la acest plavan este ca toate relele care se petrec in Romania de care el habar nu are , stie un sigur lucru" PSD-UL ESTE SINGURUL VINOVAT !! CE RUSINE!! CE GROSOLANIE!

   Sfidarea parlamentului și a românilor continuă să fie îndeletnicirea de bază a acestui analfabet, mincinos , de o rautate feroce!! . Păcat! Era un moment bun să vedem macar acum inainte ca pnl-ul sa devina istorie plavanul sa fi aratat ca este un Președinte al tuturor și nu doar unul al partidului de guvernământ . corupt, compus numai din handicapati de tot felul!!

   Vocea lui prin care ne cere unitate inseamna rutate foc, în vreme ce faptele ne arată c
   • +1 (17 voturi)    
    Cum tineai ma tu 1 mil de oameni (Miercuri, 5 august 2020, 21:07)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Theros

    veniti din afara blocati la granita ? Realitatea e ca putea sa fie oricine la conducere, situatia era fix aceeasi. Ba chiar cred ca cu tembelii de la PSD unde era un haos general dupa Dragnea, eram mult mai rau.
    • -7 (11 voturi)    
     Declaratia lui iohannis. (Miercuri, 5 august 2020, 22:06)

     Theros [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Baai Maspp sau tas-bas tu scrii ca sa te afli in treaba !! eesti la fel ca plavanul. Asigurandu-te ca nuu am nici un fel de parti-pris , ci sunt observator neutru si fin a ceea ce se intampla in Tara mea , pentru 'inteligenta ta meriti urmatorul raspuns :
     Nu te ruga la ursitoare
     Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost,
     Mai bine urlă-n gura mare:
     "Iubite Doamne, fă-mă... PROST!"

     De ce să tragi ca la galeră,
     Să-nveţi atâtea fără rost,
     De vrei să faci o carieră,
     Ajunge numai să fii... PROST.:
     • +2 (4 voturi)    
      Vezi ca ti-ai luat o gramada de minusuri (Joi, 6 august 2020, 10:19)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Theros

      N-a inteles nimeni ce dracu ai vrut sa spui. Neclaritatea comentariilor arata si incapacitatea intelectuala de a te exprima logic.
     • +2 (2 voturi)    
      vadime, tu esti ? (Joi, 6 august 2020, 12:59)

      natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Theros

      sufar pentru tine cand vad in ce hal suferi tu pentru tara
   • +6 (14 voturi)    
    esti .... (Miercuri, 5 august 2020, 22:47)

    asada [utilizator] i-a raspuns lui Theros

    ...pornit rau pasarica alba in cioc !!! DE fapt toata bolboroseala ta este de o impertinenta si obraznicie deosibita !!!Insiri fapte si situatii scoase din context pentru ati crea posibilitatea de a folosi o ploaie de epitete jignitoare si repet ,impertinente, la adresa presedintelui !!!! Comportament grobian care pute a securisto -comunist de la o posta !!!Scrii mult si prost salariatule !!!!
  • 0 (4 voturi)    
   Inchipuie-ti cum arata deschiderea scolii (Joi, 6 august 2020, 7:37)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu prietenii tai din PSD la butoane ? Cred ca 6 luni nu le mai deschideau ca sa se puna bine cu profesorii, cu anti-covidistii, cu toti daca se poate. https://www.cugetliber.ro/stiri-politica-administra539ie-primarul-decebal-fagadau-nu-este-de-acord-cu-inceperea-scolii-pe-15-septembrie-408674
  • 0 (4 voturi)    
   Mazeto, (Joi, 6 august 2020, 8:55)

   Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Poate ar fi momentul sa afli ca povestea cu adoptiile de copii intermendiate de Iohannis este o inventie propagata in media inainte de prima alegere din motive electorale.
  • -2 (4 voturi)    
   cu o mentiune (Joi, 6 august 2020, 9:15)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Iohannis chiar nu se pricepe la copii. Industria de meditatii cu care se lauda este impotriva copiilor, nu spre ajutorul lor
 • -1 (27 voturi)    
  ok si daca cresc cazurile (Miercuri, 5 august 2020, 18:20)

  Mistrelutz [utilizator]

  de infectari in randul copiilor..nu va fi nimeni responsabil,nu ?
  • +4 (18 voturi)    
   Pai si gradinitile si after-urile (Miercuri, 5 august 2020, 19:32)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   de ce sunt deschise peste vara si nu au fost cazuri.
  • -1 (15 voturi)    
   Pare ca transmisia virusului la copii (Miercuri, 5 august 2020, 19:37)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   e mult mai limitata decat la adulti. Cel putin asa se pare.
   • +1 (15 voturi)    
    asa stiam si eu (Miercuri, 5 august 2020, 21:11)

    Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    dar ultima stire [pe bbc zice ca au crescut de 3 ori cazurile la tineri..
    2-3 copii daca se imbolnavesc grav si ajung in urgenta/ati la revedere scoala,nu stiu ce parinte ii mai lasa la scoala.
    eu nu zic sa nu mearga,ca e nevoie,dar nu as pune in educatia,inaintea sanatatatii. 'om vedea cum o' decurge..
    trebuiau in plus,din prima sa nu permita intoarcerea in scoli a copiilor cu astm sau boli cronice,sau sa le limiteze accesul cumva.pentru-ca ei vor fi in mare pericol in cazul infectarii..
    • +3 (13 voturi)    
     Niciun copil n-a ajuns la ATI (Joi, 6 august 2020, 0:03)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

     Nicaieri in Lumea Noastra. In a ta e posibil orice.
  • -3 (9 voturi)    
   ba da: comunistii, Dragnea, psd etc (Miercuri, 5 august 2020, 19:49)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Mistrelutz

   vei vedea.
 • 0 (26 voturi)    
  Te-am (Miercuri, 5 august 2020, 18:26)

  gigifisiune [utilizator]

  votat cu doua maini (dovada stau postarile mele anterioare), dar acum aproape ca n-am voie sa ies din casa, iar peste o luna toata lumea va fi pe strazi, la scoli? Esti cititor in stele, prezicator, sau doar faci jocuri psihologice cu mine, ca te bag undeva de nu te vezi.
 • +4 (28 voturi)    
  Care treaba cu Iohanila? (Miercuri, 5 august 2020, 18:36)

  holinessdani [utilizator]

  Vrea sa-l imite pe Ceasca si sa ne arate ca se pricepe la toate?
  Pai rezultatul e identic cu al lui Ceasca, nu demonstreaza decat incompetenta si minciunile in care se complace cu buna stiinta sau nu.
  Ca sa nu mai vorbim ca spre deosebire de Ceasca care avea dreptul sa se ocupe de toate domeniile Iohanila nu are constitutional nici o prerogativa in deciziile interne ale tarii ca de exemplu in sanatate, invatamant sau orice altceva dealtfel.
  Sau viseaza ca e si el un fel de "geniu din Carpati" Junior?
  Din pacate pentru el e doar mediocrul din Carpati!
  • +1 (13 voturi)    
   Nu-i nimic nou sub Soare (Miercuri, 5 august 2020, 20:53)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Presedintele tarii este si ministu al educatiei.

   Are sens sa vorbim despre Anisie?

   Modelul interpusilor a fost dezvoltat de Dragnea- Dancila.
  • +2 (12 voturi)    
   ei..pai ce ,a decis el ? (Miercuri, 5 august 2020, 21:13)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   s-a consultat cu specialistii,altii decid. el doar anunta.mi se pare normal,anunturile astea sa fie facut de o voce nu de 100..
   te faci tu ca nu-ntelegi
 • +4 (20 voturi)    
  nicio (Miercuri, 5 august 2020, 18:40)

  berenger [utilizator]

  precizare legată de numărul de elevi din clasă. altfel spus, 30 de elevi în clasă, ca să facem focare peste tot.
  • -3 (9 voturi)    
   Pai si crezi ca cu 15 nu se fac focare (Miercuri, 5 august 2020, 19:33)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Mai degraba as zice ca transmiterea virusului la copii e limitata.
   • -2 (8 voturi)    
    Da, da (Joi, 6 august 2020, 0:08)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    "Focare" si "transmitere limitata a virsului" sunt cuvinte si expresii noi pentru multa lume.
    Nu va jenati sa le folositi, noi va intelegem.
 • +5 (13 voturi)    
  scenarii pe localitati? (Miercuri, 5 august 2020, 18:49)

  panda_rosu [utilizator]

  imi vine greu sa cred ca se vor putea implementa verificarile pe fiecare localitate zilnic.

  pe noi ne anunta doar la nivel de judet, nici in ruptul capului nu ne-ar anunta pe localitati, macar sa stim sa ne ferim, sa nu ne ducem acolo.
  • +3 (5 voturi)    
   Evident (Miercuri, 5 august 2020, 21:27)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   Se arunca raspunderea pe inspectoratele judetene. Cu DSPurile locale ne-am lamurit, sunt praf. Ne bazam acum pe inspectoratele scolare! Ce fumeaza nene?

   Pentru a putea copii sa inceapa scoala normal trebuiau luate masuri si impuse restrictii la timp, sa nu ajungem la 1300 de cazuri noi si 40 si ceva de morti pe zi. Dar, stai! Nu acestea vor fi cifrele de la sfarsitul lui august, acelea vor fi mai mari cel mai probabil.

   Mai era epidemiologu vietii, Geza nu stiu cum, care zicea acum vreo trei saptamani ca in doua saptamani scade numarul de cazuri. Oare ce mai face?
  • +2 (2 voturi)    
   la asta ma gandeam si eu (Miercuri, 5 august 2020, 21:56)

   Fedora [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

   acum macar dsp-ul va fi obligat sa anunte cazuri pe localitati
 • +2 (20 voturi)    
  Wow, ce curaj pe Iohannis (Miercuri, 5 august 2020, 19:00)

  Maspp [utilizator]

  Pare o decizie inteligenta. Nu mai inchidem toate scolile din Romania, se face o analiza locala in functie de situatia din zona. Probabil e motivata si electoral. Practic copiii nu invata nimic online fara ca parintii sa faca pe profesorii.
  • +3 (9 voturi)    
   Bravo! (Miercuri, 5 august 2020, 19:14)

   AliB [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Cu nivelul de competenta si resurse din Romania de azi, what can go wrong?
   • +4 (12 voturi)    
    Dar e mai bine sa ne pacalim singuri (Miercuri, 5 august 2020, 19:35)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui AliB

    ca vor invata copiii ceva online ? Sau inca un an de vacanta e o solutie ? Ce trebuie sa facem ca copiii nostri sa invete ? Sa emigram in Germania ? Adica nu suntem in stare sa impunem reguli simple la intrarea in scoala precum verificarea temperaturii, spalatul pe maini, etc ?
    • -6 (10 voturi)    
     Tiu esti roman, asa-i? (Miercuri, 5 august 2020, 21:28)

     AliB [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Alta intrebare: tu esti un roman fraier?

     Ca numai fraierii respecta regulile.

     Smecherii nu. Si au si ei copii. Smecheri, ca si ei.
     • +4 (4 voturi)    
      Du-te in Germania (Joi, 6 august 2020, 0:09)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui AliB

      Impreuna cu copiii, dar nu cred ca ai asa ceva.
 • +7 (21 voturi)    
  O cretinatate! (Miercuri, 5 august 2020, 19:12)

  Costica Baciu [anonim]

  Cea mai mare idiotenie! In orasele aglomerate unde se poate intr-adevar implementa un sistem de "scoala online" sunt chemati toti elevii fizic la scoala, iar la sate si comune unde "scoala online" este o gluma proasta despre care nici n-ar trebui sa se discute, elevii sunt tinuti in "casa" (nicidecum nu stau ciorchine pe toloaca si se joaca... ). Sa nu mai vorbim de diferenta uriasa intre a intra in carantina un liceu la oras de 1200 de elevi (+ familiile la toti copiii) si alta e sa intre in carantina o scoala dintr-o comuna cu 30 de elevi in total... Ca la noi, la nimeni...
  • +2 (8 voturi)    
   Peste tot sunt chemati la scoala. (Joi, 6 august 2020, 0:11)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Costica Baciu

   Pentru ca astia care se duc la scoala azi o sa administreze site-ul Hotnews maine sau o sa voteze legi nu adoar imbecile si idioate ca astia de azi, dar si agramate si bolnave. Cam ca voi.
 • +6 (22 voturi)    
  Si educatia e in prerogativele prezidentiale? (Miercuri, 5 august 2020, 19:19)

  voinicu [utilizator]

  Daca presedintele ne anunta cand incepe scoala si cum se va proceda imi pun intrebarea justificata de ce oare mai platim si o mimistreata la invatamant?
  Daca el le stie si le rezolva pe toate, de ce oare sa mai platim si guvern?
  Sper sa nu ajungem iar la program TV de doua ore pe zi.
  • +2 (4 voturi)    
   se zice ca... (Joi, 6 august 2020, 16:14)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui voinicu

   ...desteptii cand vor ei pot face pe prostii si ca prostii fac intotdeauna , fara voia lor, pe desteptii !!!! Oare despre ce categorie vorbim in cazul de fata, la o asa interventie care forteaza nota de dragul de a face pe dest..... !!??
 • +3 (19 voturi)    
  Q (Miercuri, 5 august 2020, 19:20)

  Gabr [utilizator]

  nenea nu spune nimic dar deducem ca nu o sa mai fie probleme cand incepe scoala... acum inca se mentine teroarea ca ne apropiem de alegeri . TREBUIE CUMVA MENTINUTA PANICA INCA O PERIOADA.
 • +1 (9 voturi)    
  Fara distantare sociala pt copiii mici? (Miercuri, 5 august 2020, 20:05)

  Gladiator_Iasi [utilizator]

  Planul prezentat nu va fi eficient, fiindca tocmai la gradinita sau la ciclul primar nu se va aplica regula "scoala - de acasa" (scenariul galben). Iar copiii mici sunt cei care nu pot respecta distantarea sociala
  • -5 (11 voturi)    
   Pai la copiii transmisia virusului (Miercuri, 5 august 2020, 21:08)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Gladiator_Iasi

   e mult mai redusa.
   • -1 (11 voturi)    
    e defapt mult mai mare (Miercuri, 5 august 2020, 21:38)

    leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Copii sunt supertransmitatori, au pana la 100 ori incarcatura virala a adultilor.
    • +2 (2 voturi)    
     Fiecare cu a lui (Joi, 6 august 2020, 10:21)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

     Ce sa zic.... Aici nu pot decat sa citez afirmatia ministrului sanatatii din Polonia : parintii nu sunt epidemiologi, sunt obligati sa-si trimita copiii la scoala comform legilor din aceasta tara.
 • +1 (9 voturi)    
  Fara distantare sociala pt copiii mici? (Miercuri, 5 august 2020, 20:12)

  Gladiator_Iasi [utilizator]

  Planul prezentat nu va fi eficient, fiindca tocmai la gradinita sau la ciclul primar nu se va aplica regula "scoala - de acasa" (scenariul galben). Iar copiii mici sunt cei care nu pot respecta distantarea sociala
 • 0 (12 voturi)    
  lol... 14 zile.. (Miercuri, 5 august 2020, 20:33)

  _Sherlock_ [utilizator]

  De ce nu 21 de zile cat dureaza boala in medie? Ca sa le iasa lor statistica bine? Si ce inseamna 3 la mie? De unde au luat numarul asta, asa din burta? Astia o sa bage toti copii in clasele alea inghesuite, pacat de copii nostri, din pacate la momentul respectiv vor fi si spitalele aglomerate sa vezi haos si chin de la 1 octombrie.... In statistica lor idoata un oras mare, care are potential de explozie de cazuri, va intra mult mai greu in statistica decat o localitate cu 1000 de suflete. Pai in momentul cand ai in Bucuresti 6000 de cazuri in ultimile 2 saptamani esti deja la gara taticule, in acel moment nu mai controlezi nimic.... Scotienii au blocat pubs/restaurante intrun oras mare, la 50 si ceva de cazuri,.... da alt popor, alt creier....
  • -1 (1 vot)    
   3 cazuri înseamnă... (Joi, 6 august 2020, 8:31)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   La 19 milioane de locuitori 57000 cazuri în 14 zile. Adică mai mult față de ce avem acum. Bineînțeles, acest calcul are la fel de mult sens ca limita de 3 la o mie...
 • +1 (9 voturi)    
  Marea Lalaiala (Miercuri, 5 august 2020, 20:55)

  Dedalus [utilizator]

  Aceasta impartire pe 3 scenarii e la mintea cocosului.

  De ce DE CE au stat 2 doua luni ca sa produca o asemenea platitudine?!
 • -2 (6 voturi)    
  Capacitate de testare? (Miercuri, 5 august 2020, 21:28)

  PNL=PSD [utilizator]

  Dar de capacitatea de testare nu ati pomenit nimic domnule J. Aceste coduri verde,galben, rosu depind foarte mult de de numarul de teste efectuate.
  1.Nu aveti in calcul si cresterea capacitatii de testare?
  2.Nu ar fi o masura buna ca toti elevii sa fie testati inainte de inceperea scolii, ca sa pornim cu dreptul din start?
  3.Nu credeti ca pt Bucuresti o medie de 5500 cazuri/zi este prea mult deja pentru a trece de la Galben la Rosu? Asta ar inseamna, daca consideram un trend crescator , ca in a 13/14 zi ar fi undeva la 7000-8000 noi cazuri pe zi.
 • -1 (5 voturi)    
  Asta arata manevra politica de genul (Miercuri, 5 august 2020, 21:36)

  taro [utilizator]

  "noi vrem sa deschidem scoala dar nu se poate"

  Tot ce-i resedinta de judet are cel putin 3 cazuri pe zi si asta inseamna scenariu rosu!

  In plus trebuie vazut cu distantarea sociala cum se rezolva. Sunt multe clase cu 30 de copii si mai putin de jumate de metri distanta intre ei.
  • +2 (2 voturi)    
   Esti analfabet functional? (Joi, 6 august 2020, 15:00)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui taro

   E vorba de 3 cazuri LA MIA DE LOCUITORI. In conditiile de azi, chiar si orasele mari cu numar maxim de infectari s-ar califica la categoria "verde".
 • -3 (13 voturi)    
  bai Johanis (Miercuri, 5 august 2020, 22:36)

  Je__ [utilizator]

  sa-ti trimiti tu copii la scoala stiind ca exista riscul sa se infecteze atat pe ei cat si pe membrii familiei


  ah...am uitat...nu te intereseaza, ca nu ai...o romanie normala...si educata
 • -2 (12 voturi)    
  Greseala ENORMA! (Miercuri, 5 august 2020, 22:44)

  Marionette [utilizator]

  Copiii trebuie sa stea acasa si sa invete online pana apare un vaccin pe piata.
  Altfel vor face boala si le vor aparea leziuni ireversibile pentru toata viata.
  Nici nu stiu bine oamenii de stiinta la ce ii expun si politicienii decid sa-i ucida!
  100% invatamant ONLINE!!!!!
 • -1 (1 vot)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 5 august 2020, 23:17)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  cine poate, nu toata lumea ...
 • 0 (8 voturi)    
  Sper ca (Miercuri, 5 august 2020, 23:57)

  Mihai Panet [anonim]

  scoala nu incepe pentru ca politicienii sa-si valideze pretioasele alegeri.

  Presedintele sa o mai lase cu PSD care a tras de timp; parlamentul a adus proiectul la nivel de lege. Sa mai spuna presedintele, daca tot e in campanie mai nou, si de guvernul care nu a facut proiectul aproape 1 luna pina la motivarea CCR. Puteau sa evalueze legea veche, sa vada ca nu e constitutionala si sa vina cu un proiect mai devreme.

  Asta daca tot crede ca e momentul sa faca scandal politic.

  Scoal e mediu propice transmiterii covid. Daca 1 infectat imbolnaveste alti 2 in 5 zile, asta inseamna ca, neglijindu-i pe infectatii vechi (sa zicem ca se vindeca rapid, in 5 zile), numarul de infectii in scoli va creste de 3 ori in 8 zile, de 4 ori in 10 zile si de 5 ori in 12 zile. Deci daca scoala va da cei mai multi infectati dintr-o localitate, e usor sa se rateze trecerea in scenariul 2 si peste 1 saptamina sa fie deja in scenariul 3. Pina e descoperit un infectat, pot sa treaca 10 zile (de la momentul infectiei); asta inseamna ca si daca se iau masuri numarul oficial de infectati va mai creste de 4-5 ori, doar stind acasa. Asta repet, considerind transmisia rapida din scoli si neglijind nr. de infectati din afara (cei din afara dilueaza nr. infectati din scoli, la o transmisie mai slaba si incetinesc avansul mediei).
 • +3 (11 voturi)    
  Inteleg (Joi, 6 august 2020, 0:13)

  Luk [utilizator]

  Din numarul comentariile cu adresa politica inteleg ca am intrat in campanie electorala. Dobitocul nu candideaza asa ca va pierdeti timpul.
  Copiii trebuie sa se duca la scoala. Emigrati in tarile in care nu trebuie.
 • -2 (8 voturi)    
  niste inconstienti (Joi, 6 august 2020, 1:16)

  martel55 [utilizator]

  cine va raspunde pentru pentru focarele care vor apare in scoli?ca vad ca sub masca descentralizarii deicziei mutu si guvernul lui are grija sa se spele pe maini de rapsundere....asta in timp ce 5 luni de zile nu au facut nimic sa rezolve problema scolilor care invata in 3 schimburi si cu 30 de elevi in clasa, care vor sta la 20-30 de cm intre ei in banci....daca as avea copii a astepta 2 saptamani inainte s aii trimit la scoala sa vedem intai rezultatele experimentului asupra copiilor, profesorilor cat si a familiilor lor...oricum cu decizia asta si-au dat foc la valiza alegerilor asta e clar,
 • +1 (7 voturi)    
  Omul nu poate sa faca un lucru la toti sa placa (Joi, 6 august 2020, 4:04)

  radu222 [utilizator]

  Hogea s-apuca odata ca sa-şi faca un cuptor,
  Pe nevasta sa-mprejuru-i avand-o de ajutor;
  Dupa ce-l ispravi însa, dupa cum lui i-a placut,
  Veni un vecin şi-i zise ca nu e bine facut,
  Pentru ca l-a-ntors cu gura catre vantul de apus,
  Ci era sa fie bine spre miazazi sa-l fi pus;
  Altul viind zise iara: – Hogea, ce bine faceai
  Catra rasarit cu gura cuptorul de-l întorceai;
  Altul iar îi zise: – Hogea, eu în locu-ţi de eram,
  Cuptorul spre miazanoapte cu gura lui îl puneam.
 • -3 (11 voturi)    
  Genocid (Joi, 6 august 2020, 4:17)

  AndyXXX [utilizator]

  Redeschiderea scolilor in conditiile actuale, fara sa existe un aviz clar al OMS se cheama genocid. Vor muri oameni din cauza acestor nemernici care au gandit asa ceva.
  • -3 (7 voturi)    
   Bla bla bla (Joi, 6 august 2020, 7:35)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   Daca nu le deschidea, sareau toti ca numai in Romania nu se deschid scolile. Daca le deschid , se trezesc unii sa tipe genocid.
 • +1 (3 voturi)    
  O idee, să vedem ce părere are lumea (Joi, 6 august 2020, 8:36)

  Teszzt [utilizator]

  E clar că nu se pot testa toți copiii periodic ca măsură de prevenție. Dar ce au in comun copiii ăștia? PROFESORII.

  S-ar putea gândi cineva la o schema cat de cat OK să fie testați profesorii, care au contact zilnic cu zeci de copii. O schema in sensul ca sa nu fie retestați profesorii foarte des, ci la rand. În funcție de câți copii și câți profesori sunt la o școală. Astfel s-ar putea detecta cazurile înainte să devină focare.
 • -1 (3 voturi)    
  In sfarsit (Joi, 6 august 2020, 9:26)

  noi2013 [utilizator]

  ceva cu sens.... pana la un punct cand a luat-o iar cu PSD-ul si ministerul munceste din greu ca sa faca ceva candva.

  In schimb decizia deschiderii scolilor in functie de siuatia locala este cea mai buna. Copiii nu pot sta acasa luni in sir si nici nu o fac in majoritatea tarilor europene. In Franta, Germania, UK, tarile nordice s-au intors inca din mai sau iunie.

  Sunt zeci si sute de localitati in Romania care nu au avut nici macar un caz de la inceputul pandemiei. De ce sa nu se deschida scoala acolo?!

  In februarie cand erau scolile pline de viroze, gripe si nu e exclus sa fi fost chiar covid, nu mai cerea niciun parinte sa se inchida scoala. Ba mai mult, ii trimiteau bolnavi.

  Ar trebui sa invatam ca si in alte tari ceva mai civilizate, cand esti bolnav, adult sau copil, stranuti, tusesti sa stai acasa minim 2-3 zile.
 • +4 (8 voturi)    
  Prefer sa imi rog parintele (Joi, 6 august 2020, 9:28)

  Cristian Udrea [anonim]

  sa-si suspende activitatea de profesor un an, fara plata, si sa il sustin eu din mijloacele mele financiare, decat sa il trimit intre 30 de copii care nu poarta masca in contextul unei pandemii. Fiecare face cum considera, dar mi se pare cea mai mare aberatie sa pui educatia inaintea sanatatii. Degeaba educi un om daca imprastie un virus catre adulti si ii omoara. Ganditi-va ca va vin copiii dupa cursuri acasa si va dau si voua boala, e ok? E super ok. Succes si "un an nou scolar cu bucurii si realizari". Daca o sa aiba cine sa predea, bineinteles. Universitatile au anuntat cursuri de la distanta, dar 1-12 suntem mai destepti.
 • +3 (9 voturi)    
  Asta arata ca guvernul nu crede in pandemie (Joi, 6 august 2020, 9:56)

  andipetre [utilizator]

  Deci conform lui Iohannis, daca maine ar incepe scoala, scolile ar putea fi deschise, chiar in conditiile dezastrului cresterii numarului de infectari din ultimele saptamani.

  Daca scolile pot fi deschise chiar si asa, inseamna ca in opinia reala (nu declarata) a celor de la conducere boala nu exista sau nu e deloc periculoasa. Masura contrazice tot ce ni s-a spus pana acum, distantarea fizica, teama de infectare sunt doar povesti pentru ei. Pentru ca a lasa mii de elevi la un loc in scoli e o reteta sigura de infectare, orice ar zice Iohannis si "specialistii" preluati de la pesedisti.

  Nu credeam ca avem niste conducatori atat de inconstienti. Sau rau intentionati, care ar face orice ca sa grabeasca alegerile sau cine stie ce alte agende politicianiste au de implementat.

  Solutia e ignorarea acestor autoritati aberante, care se contrazic atat de radical. Nu va trimiteti copiii la scoala si lasati-i pe acesti iresponsabili sa se descurce intre ei.
 • +2 (8 voturi)    
  Un singur cuvant caracterizeaza (Joi, 6 august 2020, 10:06)

  xrogo [utilizator]

  prestatia guvernului meu si in acest domeniu, haos!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by