Apelurile se înmulțesc în Canada, astfel încât o statuie din Montreal urmează să fie dată jos sau relocată, iar o stradă din Toronto în onoarea unor figuri istorice considerată rasistă va fi redenumită, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Canadienii își alătură vocile protestelor similare observate în mai multe orașe importante din întreaga lume, ca urmare a mișcării anti-rasiste din Statele Unite după moartea afro-americanului George Floyd aflat în custodia poliției.

Mii de oameni au semnat o petiție online care solicită înlăturarea unei statui de bronz a premierului canadian John A. Macdonald din Montreal.

O altă solicitare de redenumire a ”Dundas Street” din Toronto, un politician care s-a opus eliminării sclaviei.

"Este, de asemenea, timpul pentru canadieni să reconsidere semnificația monumentelor noastre publice și efectul lor asupra moștenirii pe care vrem să o corectăm", potrivit uneia dintre petiții.

Statuia Macdonald, instalată în centrul Montrealului în 1895, a fost vandalizată de mai multe ori în ultimii ani.

O statuie reprezentând un sclav negru a fost vandalizată cu vopsea albă într-un parc din oraşul francez Pau, iar în apropiere a fost remarcată o inscripţie 'White Lives Matter', de un corespondent al agenţiei France Presse, scrie Agerpres.

Vopseaua albă a fost stropită din abundenţă pe această operă din secolul XIX care marcheză abolirea sclaviei, pe bustul din bronz al unui sclav negru cu mâinile legate şi pe soclul statuii. La circa zece metri de statuie a fost găsită inscripţia ''White Lives Matter'', în opoziţie cu sloganul 'Black Lives Matter' al mişcării antirasiste din SUA.