Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marți admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii formulate de procurorul Horaţiu Radu.

Razvan-Horatiu RaduFoto: Hotnews

Procurorul Horatiu Radu a formulat către Inspecția Judiciară o solicitare de verificări sub aspectul riscului de a fi afectată reputația profesională, independența și imparțialitatea, în urma unei serii de articole publicate de gandul.info și care invocau existența unui așa-zis complot între ziariști și procurori din CSM și care ar fi urmărit influențarea avizelor acordate de Secția pentru procurori a Consiliului pentru unii candidați la funcțiile de procuror general și procuror șef DIICOT.

Potrivit unor surse HotNews.ro, procurorul general Gabriela Scutea și-ar fi anulat votul. Cu excepția acestui vot, restul membrilor CSM au votat pentru admiterea cererii de apărare a reputației profesionale.

Seria de articole din gandul.info a fost intens preluată de Antena 3, România TV și EVZ. Gandul.info, ziar care a fost achiziționat recent de Radu Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan și vizat de un dosar la DNA.În acel dosar, din 2015, Radu Budeanu si Dan Andronic erau suspectați de procurorii DNA ca ar fi intermediat mita dintre Elena Udrea, fost ministru, și omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel mai puternic "băiat deștept" din energie.

La sfârșitul lui februarie, România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

După prezentarea acestor imagini, Parchetul Militar București s-a autosesizat șia deschis un dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.

Informația privind deschiderea acestui dosar a fost publicată luni, 24 februarie, de HotNews.ro. A doua zi, marți,Parchetul general a dispus un control din partea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel privind modul în care Parchetul Tribunalului Militar București s-a autosesizat. Parchetul General a cerut predarea dosarului.

În urma unei anchete, Inspecția Judiciară a decis că informațiile reclamate pot avea drept consecință discreditarea profesională și morală a procurorului Horațiu Radu, crearea unei suspiciuni în rândul opiniei publice cu privire la imparțialitatea și independenta în dispunerea soluțiilor de către procurorul în cauză. Raportul a fost înaintat Secției pentru Procurori a CSM, care admis cererea de apărare a reputației.

În raportul înaintat CSM, Inspecția Judiciară a apreciat că „întreaga modalitate de abordare a subiectului numirii procurorului general” de către publicațiile în cauză „poate inocula publicului cititor sugestia că această procedură, precum și celelalte proceduri de selecție, numire în funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public sunt subiective, imprevizibile (...) și exced marjei de apreciere care se circumscrie interesului unei societăți democratice de a permite presei să joace rolul indispensabil de câine de pază și să își exercite aptitudinea de a da informații cu privire la problemele de interes general”.